Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Serebral Palsi nedir? Tedavisi var mı? Belirtileri nelerdir?

Serebral palsi ya da bilinen adıyla beyin felci çocuklukta ve bebeklikte ortaya çıkan hastalıktır. Bir dizi nörolojik bozukluk olarak tanımlanan Serebral palsi hastalığı hakkında detayları haberimizden okuyabilirsiniz.
Serebral Palsi nedir? Tedavisi var mı? Belirtileri nelerdir?
25 Eylül 2018 16:11:00
Serebral palsi ya da bilinen adıyla beyin felci çocuklukta ve bebeklikte ortaya çıkan hastalıktır. Bir dizi nörolojik bozukluk olarak tanımlanan Serebral palsi hastalığı hakkında detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

Serebral palsi hastalığı hakkında detaylar merak ediliyor. Serebral palsi ya da bilinen adıyla beyin felci çocuklukta ve bebeklikte ortaya çıkan hastalıktır. Bir dizi nörolojik bozukluk olarak tanımlanan Serebral palsi hastalığı hakkında detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

Serebral Palsi (beyin felci), bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Serebral palsi kas hareketlerini etkilemekle birlikte kaslardaki ya da sinirlerdeki bir problemden kaynaklanmaz. Beynin, kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinde söz konusu olan anormalliklerden kaynaklanır. Serebral palsi görülen çocukların çoğunluğu bu bozuklukla doğar, ancak bozukluk aylar ya da yıllarca tespit edilemeyebilir.

Serebral palsinin belirtileri (semptomları) nelerdir?

Serebral palsinin (SP) ilk belirtileri genellikle çocuk 3 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. En yaygın olanları istemli hareketler sırasında kas koordinasyonu eksikliği (ataksi); kaslarda katılık ya da sıkılık ve abartılı refleksler (spastisite); tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüme; ayak uçlarında yürüme, eğilerek yürüme ya da makaslayarak yürüme; aşırı katı ya da aşırı gevşek kas tonusudur. Çocukların küçük bir bölümünde serebral palsi, yaşamın ilk birkaç ayında ya da yılında meydana gelen beyin hasarı, bakteriyel menenjit veya viral ensefalit gibi beyin infeksiyonları ya da trafik kazası, düşme gibi sebeplere bağlı kafa yaralanmaları sonucu ortaya çıkar. Serebral palsiye neler yol açar?

Birçok SP vakasının nedeni bilinemiyor. Motor işlevleri düzenleyen beyin alanlarının gelişiminde bir anormallik veya hasar geliştiğinde hastalık meydana geliyor. Yaklaşık her 1000 canlı doğumun 2 – 3’ünde meydana gelir. Risk faktörleri aşağıdaki gibidir: - Prematürite (Erken doğum) - Çok düşük doğum ağırlığı (Özellikle 1000 gramın altındaki bebekler) - Virüsler - Hamilelik sırasında ilaç veya madde bağımlılığı - Enfeksiyon - Beyin kanaması -Travma

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin