Senegal'de cumhurbaşkanı seçiminin ertelenmesi protesto edildi
Dakar'daki Yoff semtinde sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen gösteride eylemciler, Cumhurbaşkanı Macky Sall'in seçimi erteleme kararını protesto etti ve yeni seçim tarihinin bir an evvel açıklanmasını talep etti.
Dakar'ın Sacre-Coeur semtinde de siyasi tutukluların aileleri, yakınlarının bir an evvel serbest bırakılması ve yine seçim tarihinin en kısa sürede belli olması için toplandı.
Göstericiler, ellerinde kapatılan PASTEF partisinin cumhurbaşkanı adayı ve muhalif lider Ousmane Sonko'ya yakın isimlerden Bassirou Diomaye Faye'in fotoğraflarını taşıdı.
Valilik izniyle düzenlenen gösteri olaysız sona erdi.
- Siyasi tutuklular tahliye ediliyor
Muhalif lider Sonko'nun 2021'de gözaltına alınmasıyla başlayan ve zaman zaman yeniden patlak veren sokak olaylarında, çok sayıda muhalif isim tutuklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Sall'in 25 Şubat'ta düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimini ertelenmesinden sonra yükselen tansiyonu düşürmek için 3 Şubat'tan bu yana siyasi tutukluların tahliye süreci başladı.
Bugüne kadar 400'e yakın siyasi tutuklunun serbest kaldığı bilinirken cezaevinde cumhurbaşkanı adayı olan Faye ve temmuzdan bu yana tutuklu bulunan Sonko'nun da bu süreçte serbest kalabileceği tahmin ediliyor.
- Seçime 3 hafta kala gelen erteleme
Cumhurbaşkanı Sall'in 3 Şubat'ta cumhurbaşkanı seçimini ertelediğini duyurmasının ardından başta Dakar olmak üzere, birçok kentte sokak olayları yaşanmıştı.
"Kurumsal ve anayasal darbe yapmakla" suçlanan Sall, tansiyonu düşürmek için ulusal diyalog başlatma sözü vermişti.
Anayasa Konseyi, 15 Şubat'ta Sall tarafından çıkarılan 25 Şubat seçiminin ertelenmesine ilişkin kararnameyi iptal etmiş ve seçimin bir an evvel düzenlenmesi gerektiğine hükmetmişti.
Sall de 16 Şubat'ta karara saygı duyacağını ve seçimin en kısa sürede yapılacağını duyurmuştu.
- Muhalefetten ulusal diyalog çağrısına ret
Anayasa Konseyi kararına göre seçimin, Cumhurbaşkanı Sall'in görev süresinin dolacağı 2 Nisan'a kadar yapılması gerekiyor.
Sall ise 22 Şubat'ta ulusal basına verdiği mülakatta, görevini 2 Nisan'da bırakacağını ancak cumhurbaşkanı seçimi tarihine, 26 ve 27 Şubat'ta düzenleyeceği ulusal diyalog toplantıları sonrasında karar verileceğini duyurmuştu.
Sall'in bu açıklamaları tepki çekmiş ve 19 cumhurbaşkanı adayından 16'sı ulusal diyalog toplantılarına katılmayacağını açıklamıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.