Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2483.59
BIST 100
9500.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Senato Rousseff'i görevden aldı

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, Senatoda yapılan oylama ile 180 günlüğüne görevden alındı. Rousseff, bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanacak.
Senato Rousseff'i görevden aldı
13 May 2016 09:25:00
Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, Senatoda yapılan oylama ile 180 günlüğüne görevden alındı. Rousseff, bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanacak.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Kongrenin üst kanadı Senatoda yapılan oylama sonucu geçici olarak görevden alındı.

Oylamada, 22 ret oyuna karşılık 55 kabul oyuyla devlet başkanının görevinin askıya alınmasına karar verildi. Rousseff'in bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanması için "evet" oyu çıktı.

Oturum, 70'ten fazla senatörün söz almak istemesi sonucu yaklaşık 20 saat sürdü.

Görevi yolsuzluk iddialarında adı geçen yardımcısına bırakacak

Senato'daki oylamada salt çoğunluğun sağlanması nedeniyle Rousseff, 180 günlüğüne görevden alınacak. Rousseff, yargılama sürecinde yerini 6 aylığına yardımcısı Michel Temer'e bırakacak.

Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek. Temer'in de adı devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluklar iddialarında geçiyor.

Yüksek Mahkeme, Rousseff'in azil sürecinin durdurulması için dün yaptığı başvuruyu reddetmişti.

Rousseff, aynı zamanda 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Rousseff, yargılanmasına yönelik adımları "darbe" olarak nitelendirdi

Dilma Rousseff, yargılanması için atılan adımları "darbe" olarak nitelendirdi.

Rousseff, Senato'da dün akşamki oylamadan sonra devlet televizyonunda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, herhangi bir suç işlemediğini, hükümetinin "sabotaja uğradığını" savunarak, yargılanması için atılan adımların "maskaralık ve darbe" olduğunu söyledi.

Brezilya'nın ilk kadın Devlet Başkanı olan Dilma Rousseff, kendisini savunmak için olası tüm yasal yollardan faydalanacağını vurgulayarak, geçmişte cunta yönetimi sırasında katlandığı işkenceden çok daha acı verici bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

"Hatalar yapmış olabilirim ama suç işlemedim" diyen Rousseff'in, 14 dakika süren hitabı sırasında bir ara konuşmakta güçlük çektiği de görüldü.