Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Selimiye'de restorasyon çalışmalarında yeni gelişme

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Saraç yaptığı açıklamada, "Minarelerimizin külah altında bulunan ve günümüze sadece bir tanesi ulaşan çinileri orijinaline uygun olarak ürettik ve iki minaremizde yerine monte ettik." İfadelerini kullandı.
Selimiye'de restorasyon çalışmalarında yeni gelişme
27 Eylül 2023 14:20:26
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Saraç yaptığı açıklamada, "Minarelerimizin külah altında bulunan ve günümüze sadece bir tanesi ulaşan çinileri orijinaline uygun olarak ürettik ve iki minaremizde yerine monte ettik." İfadelerini kullandı.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nin kapsamlı restorasyonu sürüyor.

2021 Kasım ayında başlatılmıştı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, cami avlusunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2021 yılının kasım ayında başlanan restorasyon çalışmalarının titiz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Tüm vakıf eserlerinde olduğu gibi Selimiye Camisi'nde de akademisyenlerden oluşan bilim kurulu heyeti ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Saraç, amaçlarının yapıyı en az müdahaleyle gelecek kuşaklara güvenle aktarmak olduğunu ifade etti.

retorasyon_b5c128c8d90b9f160a719766830a71f2.jpg

Dış cephe işlemlerinde sona gelindi

Restorasyon kapsamında caminin dış cephe temizlikleri, kubbe onarımları, kurşun işleri, sıva işleri ve dış cephe onarımlarında sona geldiklerini dile getiren Saraç, şunları kaydetti:

"Camimizin kubbe ve duvarlarında yapılan raspalar sonucu elde edilen yeni veriler doğrultusunda kalem işi çalışmalarımız devam etmektedir. "

Sadece bir tane orijinal olan çiniyi çoğalttık

"Diğer taraftan minarelerimizin güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sürmektedir. Minarelerimizin külah altında bulunan ve günümüze sadece bir tanesi ulaşan çinileri orijinaline uygun olarak ürettik ve iki minaremizde yerine monte ettik. Onarımı tamamlanan bir minaremizin iskelesini de en kısa sürede sökmeye başlayacağız."

Saraç, avluda bulunan şadırvanın onarımını tamamladıklarını, caminin önemli elemanlarından olan kündekari kapı ve pencere kepenklerinin temizlik ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Restorasyon boyunca caminin ziyarete ve ibadete açık olduğunun altını çizen Saraç, düzenleme çalışmaları daha önceki yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tamamlanan Selimiye Meydanı'nın yanı sıra Edirne'nin simgesi Selimiye Camisi'nin restorasyonunun da tamamlanmasıyla bölgenin en kısa sürede yeniden ziyaretçi yoğunluğuna kavuşturulacağını vurguladı.

minare_c2a60d3856bb4a4103f8ed0a4d400727.jpg

Selimiye Camii kim tarafından yapıldı?

Selimiye Camiî, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimârîsinin en önemli eserleri arasında sayılır.

Caminin kitâbesine göre, yapımına 1568 (Hicrî: 976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmış olsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.

Mülkiyeti Sultan Selim Vakfı’ndadır. Bugün şehrin merkezinde bulunan caminin yapıldığı alanda inşasına Süleyman Çelebi devrinde başlanan, Yıldırım Bayezid devrinde geliştiririlen Edirne'nin ilk sarayı (Saray-ı elik) ve Baltacı Muhafızları haremi bulunmaktaydı. Kaynaklarda söz konusu bu alandan Sarıbayır ya da Kavak Meydanı isimleriyle de bahsedilir.

2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilen Selimiye Camii ve külliyesi, 2011'de ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin