Sel anında ve sonrasında nelere dikkat edilmeli?
Seller, oluşum hızlarına göre sınıflandırılıyor. Genellikle bir hafta veya daha uzun bir süre içinde gelişen sellere yavaş, bir-iki gün içinde oluşan sellere hızlı, saatler içinde oluşan sellere ise ani sel deniliyor.
Oluşum yeri bakımından da seller, kıyı seli, şehir seli, kuru dere seli, baraj/gölet seli ve akarsu (dere ve nehir) seli olarak adlandırılıyor.
Şiddetli sağanak sonrası dakikalar içinde kendisini gösteren ani seller, çok hızlı geliştiğinden insanları genellikle hazırlıksız yakalıyor. Sel sonrası ortaya çıkan manzara çoğu zaman büyük kayıplar yaşandığını gösteriyor.
Yetkililer sel riskini en aza düşürmek için kişilerin bilinçli olması gerektiğini belirtiyor. Bu anlamda sel yataklarında yerleşim olmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Çukur alanlarda yaşayan kişilerin yapılan meteorolojik uyarıları yakından takip etmesi ve o uyarılara göre hareket etmesi öneriliyor.
Sel uyarısı yapıldığında yüksek ve güvenli bir yere gidilmesi önemli. Uzmanlar dere yatağı, nehir, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Evden ayrılırken elektrikli ev aletlerini fişten çekmek ve sigortalar ile vanaları kapatmak da sel sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilir.
Sel sırasında ise elektrik kaynaklarından uzak durulmalı. Araç kullanmaktan da kaçınmalı. Araç içindeyseniz su ile kaplı yollara girmemeye çalışmanız gerekiyor. Ani sellerin meydana getirdiği ölümlerin yarısı araç içinde oluyor.
Selden ölümlerin çoğu sel sularına girilmesinden kaynaklanıyor. Çünkü ayak bileğimize kadar olan sel suyu bizi, dizimize kadar olan sel suları ise otomobillerimizi sürükleyip götürebilir. Bu nedenle selde yürümeye çalışmamak önemli.
Sel sonrasında ise yetkililer güvenli olduğunu duyurmadan evlere girilmemeli çünkü sel felaketi suların geri çekilmesi ile sona ermeyebilir.
Selin ardından ikincil afet olarak yangınlar çıkabilir. Bu nedenle evde gaz sızıntısı, suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olmadığına emin olunmalı.
Sel suyuna temas etmiş hiçbir yiyeceğin tüketilmemesi gerekiyor. Su olarak da şişe içme suyu öneriliyor. Aksi halde selin ardından enfeksiyon hastalıkları da gelişebilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.