Şehir ve Kültür'ün gözüyle Endülüs
Genel yayın yönetmenliğini Dersaadet Kültür Platformu başkanı Mehmet Kamil Berse'nin yaptığı ŞEHİR VE KÜLTÜR dergisi, "Sesini değil, sözünü yükselt!" diyerek kültür ve medeniyet dünyamıza geniş bir açıdan ışık tutmaya devam ediyor.
Dergi, hazırladığı arşivlik sayılarla bir süreli yayın olmaktan öte, İslam medeniyetini bütün tahribatına rağmen en duyarlı şekilde yansıtan bir milletin his tarihine dair önemli şerhler düşme gayretini sürdürüyor.
96 sayfa olarak yayınlanan dergi bu ay kapağına Yıldırım Aganoğlu'nun "Batıda Bir Medeniyet Burcu: Endülüs" konusunu taşıdı. Bir seyahatten ziyade İslam Medeniyeti'nin izin sürülerek, binüçyüz yıl önceki ruh haritasına neşter vuruluyor.
Diğer taraftan ise, Ersin Nazif GÜRDOĞANGloballeşmeye Karşı 'Mevlana'nın Pergel Teorisi'ni yorumluyor. Yusuf Dinç, Şehrin Çekim Yeri; Tiyatro'yu gündeme taşıyor. Erkan Çav, Metru00fbk Şehirler Kahrolur diyor. Mustafa Özçelik, Karamanlı Yunus Emre'yi tahattur etmemizi sağlıyor. Şehir ve Kültür-Sanat'ı Recep Garip anlatıyor. Vedat Sağlam, Şehir Ve Kimlik diyor. Rumeli'de Osmanlı Yönetim Anlayışını, Dr. Önder Bayır, Şehr-i İstanbul'da Zamanı Ayarlayanlar'ı Mehmet Mazak dile getiriyor. Muhsin İlyas Subaşı şiir tadında Kurtarın Bu Şehirleri diye sesleniyor. Balkanlarda Bıraktıklarımız'ı Mustafa Atalar, Maraş'ın Cezbeli Gülleri Hasan Ejderha Kerpiç Evlerdeki Huzur'u Mehmet Nuri Yardım, Osmanlı Kudüs'ünde Kültür Erozyonu Ve Misyonerler'i Recep Çelik anlatıyor.
Ayrıca dergide yazar Ömer Lekesiz ile Müslüman insanın kalp sızısı Kudüs'ün ve"Bodi Bodi"belgeselinin yönetmeni Oğuzhan Ceylan'la Türk sinemasının konuşulduğu iki özel söyleşi yer alıyor.
Son asrın örnek 'şehirli insanlar'ının bilinmesi, bugüne dair daha sağlıklı bakış açıları geliştirilmesine yardımcı olacaktır şüphesiz. ŞEHİR VE KÜLTÜR, 3. sayısında özgüvenli, tarihine, medeniyetine, diline topluma ve insana saygılı nesillerin yetişmesine vesile olmak azmiyle bu öncü şahsiyetlerden iyi insan, iyi vatandaş olmanın bütün erdemini üzerinde toplayan şehirli-kültürlü bir insan "Fethi Gemuhluoğlu"nu rahmetle anıyor.
Medeniyetine, kültürüne, asli değerlerine bağlı geniş yelpazesiyle ŞEHİR VE KÜLTÜR, sorumluluklarının bilincinde, estetik duyarlıkları konusunda hassas bir şekilde şehirli ve kültürlü olmak yolundaki azim ve gayretiyle 3. sayıyla okuyucusunu selamlıyor ve Hz. Mevlana'nın ifadesiyle "Kuru duayı bırak, ağaç isteyen tohum eker" diyerek tohum ekmeye devam ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.