Sedef çiçeği nasıl yetiştirilir?
Sedef çiçeği nasıl yetiştirilir? Beyaz pembe ve mor çiçekleri ile bulunduğu her ortama güzellik katan sedef çiçeği nasıl yetiştirilir? Kuru halde de kullanılan sedef çiçeğinin faydaları nelerdir? İşte cevabı...
Sedef çiçeğinin tazesi ayrı kurusu ayrı güzel. Beyaz, pembe ve mor renkleri bulunuyor. . Gerçekten taze rengi de çok hoş. Sedef çiçeği biraz sabır istiyor. İki yıllık. İlk yıl baharda tohumu ekiliyor. Fide haline geldikten sonra sonbaharda esas yerine dikiliyor. Gelecek baharda da önce güzel çiçekleri açıyor daha sonra da kuruyan dallardaki tohum keseleri ikinci defa kullanılacak çiçekler haline geliyor.Tohum keseleri üç yapraktan oluşuyor
Kuruduktan sonra pırıl pırıl parlayan, bu saydam çiçeğin diğer adı da sadakat çiçeği. Gözlük çiçeği ve ay gülü çiçeği dendiğine de rastladım. Büyük ihtimalle yöresel isimler çünkü çok yaygın olarak bilinmiyor.
Dallanıp budaklanan 80-90 cm kadar boylanabilen bir çiçek. Dolayısıyla yarımşar metre mesafeyle dikilmesi doğru olur. Tohumlar viyollere dikilebileceği gibi doğrudan kalıcı yerine de dikilebilir. Fidenin ilk zamanlarında kök kısmı ile gövdesi arasında bir boşluk oluyor. Gövdeyi toprağa bağlayan kısım çok ince. Muhakkak dikkatli bir şekilde bu kısmın toprakla doldurulması gerekiyor.
İlkbaharda açmaya başlayan çiçekler sonbahara doğru tohum keseleri haline dönüşüyor. Yassı oval haldeki keseler önce yeşil oluyor daha sonra krem renk oluyor. Tohumlar ilk andan itibaren rahatlıkla görülebiliyor.
Geçirgen verimli toprakta güzel büyüyor. Güneşi seviyor ama yarı gölgede de rahatlıkla büyüyor. Benim bahçemde sabah öğle arası güneş alan yerdeydi. Hatta biraz da kaıyısı ağacının gölgesi altında kalmalarına rağmen güzel büyüdüler. Soğuklara dayanıklı bir çiçek olması bahçede yetiştirmek açısından avantaj.
İşin asıl güzel yanı dallar kurumaya başladıktan sonra. Dalların kesilmesinin ardından sıra tohum keselerini soyarak sedefli kısmı ortaya çıkarmaya geliyor. Keselerin alt kısmında ince bir çıkıntı var. Bu kısım hafifçe hareket ettirildiğinde keseler üçe ayrılıyor. Dıştaki iki yaprak atılıyor. Bu arada tohumlarda dökülüyor ve güzeller güzeli saydam kısım ortaya çıkıyor. Bu işlemin yavaş ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Biraz zaman alıcı ve zahmetli bir iş ama sonuç için katlanmaya değer. Çünkü sonunda vazonuzu süsleyecek olan çok güzel dekoratif ve uzun yıllar dayanacak çiçekler ortaya çıkıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.