Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2430.27
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

SEÇİMLERDE KAÇ SURİYELİ OY KULLANACAK?

'Seçimlerde kaç Suriyeli oy kullanılacak' sorusu merak edilen konulardan birisi. İçişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili açıklama geldi.
SEÇİMLERDE KAÇ SURİYELİ OY KULLANACAK?
02 Aralık 2022 23:02:26
'Seçimlerde kaç Suriyeli oy kullanılacak' sorusu merak edilen konulardan birisi. İçişleri Bakanlığı tarafından konuyla ilgili açıklama geldi.

2023 yılındaki seçimlerde kaç Suriyeli oy kullanacak sorunun cevabı merak ediliyor. Aynı zamanda konuyla ilgili spekülasyonlara fırsat verilmemesi için de bu sorunun cevabı önem taşıyor. Öyle ki, Suriye'deki iç savaş sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye geldiği tarihten bu yana seçimlerle ilgili söylentiler dile getiriliyor. Seçim sonucuna etki edebilecek sayıda Suriyeli'nin oy kullanacağı iddiaları her seçim öncesi dillendiriliyor. Konuyla ilgili önemli açıklama İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'den geldi.

SURİYELİ SEÇMEN SAYISI NE KADAR?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Suriyeli seçmen sayısı hakkında yaptığı açıklamada net sayıyı paylaştı. Genel müdürlük, nüfus kütüklerine kayıtlı olan 18 yaş ve üzeri Suriyeli vatandaş sayısını 163 bin 44 kişi olarak açıkladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yeri Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır."

KAÇ SURİYELİ TÜRK VATANDAŞI OLDU?

Kaç Suriyeli Türk vatandaşı oldu sorusu da merak edilen bir diğer konu. Bu soruyla da ilgili genel müdürlük tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, 96 binden fazlası çocuk olmak üzere 221 bin civarından Türkiye nüfusuna geçmiş olan Suriye kökenli vatandaş olduğu belirtildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Günümüz itibarıyla 125 bin 563'ü 18 yaş ve üzeri, 96 bin 108'i çocuk olmak üzere 221 bin 671 Suriyeli, Türk vatandaşlığını kazanmıştır."

Açıklamada ayrıca şu detaylar yer aldı:

"Bilindiği üzere bir kişinin doğum yerinin yurt dışı olması o kişinin yabancı olduğu anlamına gelmediği gibi Türk vatandaşlığını kazandığı anlamına da gelmemektedir. Yani vatandaşlık kazananların dışında kalan bu kişiler, yurt dışında doğan, anne ve/veya babası Türk vatandaşı olan (doğumla Türk vatandaşı olan) vatandaşlarımızdır.

Bu kapsamda nüfus kütüklerinde kayıtlı (vatandaşlık kazananlar dahil) doğum yeri Suriye olan 18 yaş ve üzeri 163 bin 44 kişi bulunmaktadır."