Sebze-Meyve fiyatları tavan yapacak!
Sebze-meyve fiyatlarının tavan yaptığı dönemde bir kötü haber de Aydın’dan geldi. Bölgede son günlerde etkili olan yağışlı hava sebebiyle nehir yatağında taşkın oluştu. 100 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı.
Son yılların en yağışlı ocak ayını geride bırakan Aydın’da, taşkının neden olduğu zararın boyutu giderek artıyor. Bölgede yapılan ıslah çalışmaları nedeniyle son 3 yıldır yaşanmayan taşkın, Büyük Menderes Nehri yatağının aşırı yağışlarla birlikte patlamasıyla yüzünü yeniden gösterdi.
Bölgedeki bazı karayollarını ulaşıma kapayan ve Koçarlı’nın 3 bin kişilik nüfusuyla en büyük yerleşim yerlerinden birisi olan Yeniköy beldesinin yarısını yutan taşkın suları, Koçarlı ve Söke ovalarında yaklaşık 100 bin dönüm araziyi göle çevirdi.
Çine Adnan Menderes Barajı'nın devreye girmesi ve Büyük Menderes Nehri'nin aşağı Büyük Menderes Havzası'nda yapılan nehir yatağı ıslah çalışmaları nedeniyle 3 yıldır taşkın yaşamadığı için ovadan 2 ürün almaya başlayan üretici, bu yıl ciddi boyutlara ulaşan taşkın zararı nedeniyle sıkıntılı günler yaşamaya başladı.
Buğday, arpa ve yonca başta olmak üzere 100 bin dönüm araziye etkilen ürünler, suyla dolan arazilerde çürümeye başladı. En erken 1 ay, bazı çukur olan bölgelerde ise Haziran ayına kadar tarımsal faaliyetlerin yapılamayacağını savunan üreticiler, şimdiden kara kara düşünmeye başladı.
Tarla, ev ve ahırlarının sular altında kaldığını belirten üretici Mustafa Altındiş, “3-4 gündür suyla boğuşuyoruz. Hayvanlarımın karnını su olmayan bir bölgeye götürerek doyurabiliyorum. Bütün mahsulümüz sular altında. Koçarlı Ovası’ndan başlayarak Söke Ovası’na kadar 50-100 bin hektar arazi sular altında kalmış durumda. 1 aydan önce bu su buradan çekilmez. Buğday, arpa ve yonca başta olmak üzere ektiğimiz bütün yem bitkileri suyun içinde çürüyor. Yem bitkilerinin çürümesi, hayvancılık sektörünü çok olumsuz etkileyecek. Ektiğimiz yem bitkilerinden hiç faydalanamayacağız” dedi.
“Kış mahsulü tamamen çürüdü”
Bu yıl ovadan 2 ürün almanın imkansız hale geldiğini iddia eden Altındiş, şöyle konuştu: “Kış mahsulü bitti. Şimdi yaz mahsulü ekeceğiz ama ekmek için tarla da bulamayacağız. Masraflarımız çok artacak, Allah sonumuzu hayretsin. Çiftçiler bu durumda en az 1 ayda daha ovaya inemez. 1 aydan sonra ise ne olacağı meçhul. Zaten bazı yerler de devamlı suyun içerisinde kalacak. Bu arazilerde Haziran ayına kadar hiçbir iş yapılamaz. Hazirana kadar tarlaya saban sokamayız.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.