Dolar (USD)
34.19
Euro (EUR)
37.06
Gram Altın
2976.79
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sebastopolis Antik Kenti kazılarında sona gelindi

Karadeniz'in en büyük Roma şehirlerinden biri olan Sebastopolis Antik Kenti'nde yapılan 2023 kazı çalışmaları tamamlandığı açıklandı.
Sebastopolis Antik Kenti kazılarında sona gelindi
13 Eylül 2023 09:08:53
Karadeniz'in en büyük Roma şehirlerinden biri olan Sebastopolis Antik Kenti'nde yapılan 2023 kazı çalışmaları tamamlandığı açıklandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesinden (OMÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Tokat'a 69 kilometre uzaktaki Sulusaray ilçesinde bulunan antik kentte bu yıl ağustosta başlayan kazı çalışmaları, Tokat Müzesi başkanlığında OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün koordinatörlüğünde yürütüldü.

Kazılar 21 gün sürdü

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokat İl Özel İdaresi, Sulusaray Kaymakamlığı ve Belediyesinin desteğiyle OMÜ lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen kazılar, 21 gün sürdü.

Önümüzdeki sezon kazılar kaldığı yerden devam edecek

Kazının Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Akın Temür, bu yılki çalışmanın, kazısına daha önceden başlanan Bizans Kilisesi ve Roma Hamamı'nda yürütüldüğünü belirtti.

Arkeoloji araştırma yöntemi

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler

Arkeoloji, bilgi, bilim, öğreti, öğretme, tanımlama, ortaya koyma kelimelerinden türemiştir. Kelime anlamı olarak da "Eskinin -Bilgisi, -Bilimi, - Öğretisi, -Tanımlanması ve -Ortaya Çıkarılması" anlamlarına gelebilmektedir.

Arkeoloji, kendi içinde birçok farklı bilim dalını barındırmaktadır. Bunlar arasında tarihöncesi (prehistorya) arkeolojisi, klasik arkeoloji, protohistorya ve önasya arkeolojisi, mısır arkeolojisi, tevrat arkeolojisi, Orta Çağ arkeolojisi sayılabilir. Arkeoloji, yazılı tarihten önce ve sonra yaşamış insanlara ilişkin bilgi edinme olanağı sağlaması açısından özellikle önemlidir. Bu bilim dalının uzmanları olan arkeologlar, araç, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyerek, eski insanların nasıl yaşadıklarını anlayabilirler.

Arkeologlar çalışmalarını çoğunlukla eskiden insanların yaşadığı varsayılan yerleşimleri gün yüzüne çıkararak yürütürler. Yıkılan bir kentin üstüne yenisi yapıldığından eski kentler genellikle toprağın altında kalır ve üst üste kurulan yerleşmelerin mimari (özellikle kerpiç) yıkıntıları zamanla bir tepe oluşturur. Bu tür tepeler Türkiye'de höyük, Yunanistan'da "Magula", Yakındoğu'da "Tell", İran'da "Teppe" olarak adlandırılır.

Türkiye'deki Alacahöyük,Yalıhüyük ve Çatalhöyük gibi eski yerleşmeler birer höyüktür. Ancak her arkeolojik buluntu yeri bir höyük değildir. İnler, düz yerleşme yerleri, antik kentler de arkeolojinin araştırma alanları arasında yer alır.

Tarih öncesi arkeolojisi yazının ortaya çıkmasından önceki dönemleri inceler. Bu incelemede kazılar çok büyük bir dikkatle yürütülür. Tarih öncesi dönemden günümüze kalan çanak çömlek parçaları, taş araçlar, mimari kalıntılar ya da organik kalıntılar çok önem taşımaktadır.

Bizans Kilisesi'nin güney tarafında gerçekleştirilen çalışmalarda çok sayıda mimari yapı elamanı ve seramik buluntusunun yanı sıra parçalanmış halde vaftiz teknesine ulaşıldığını bildiren Temür, şu ifadeleri kullandı:

"Roma Hamamı'nın doğu sınırını belirlemek için açılan çalışmalarda 3 metre derinlikte, 20 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde taş döşemeli Roma yolu tespit edildi. Kazılar sonucunda yolun kuzey-güney doğrultulu devam ettiği ve doğuya doğru genişlediği görüldü. Önümüzdeki sezon bu alanda çalışmalara kaldığı yerden devam edilmesi planlanıyor."

kent2_64d6f98557663e490a0f06fc590da0c0.jpg

‘Turizme canlılık getirecek’

Sebastopolis Antik Kenti'ndeki kazıların, sadece arkeolojik malzemenin çıkarıldıktan sonra müzelere aktarılmasıyla sınırlı kalmayacağını vurgulayan Temür, şunları kaydetti:

"Disiplinler arası bir anlayış içerisinde bulguların birçok bilim dalı açısından da incelenmesini ve ülkemizde her geçen gün eksikliği daha fazla hissedilen koruma ve restorasyonlarla kalıntıların yeniden ayağa kaldırılmasını da amaçlıyoruz. Bu durum turizm açısından büyük girdiler sağlayarak bölge turizmine canlılık getirecek. Ayrıca çalışmalar bölgeler arası kültürel etkileşimleri belgeleyebilecek önemli bulgular sağlayacağı gibi kentin arkeoloji dünyasındaki yerinin belirlenmesi açısından da oldukça önemli sonuçlar verecek."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme