ŞEB-İ ARUS NEDİR?
Şeb-i Arus nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Mevlana'nın ölüm gecesi olarak bilinen Şeb-i Arus düğün gecesi anlamına gelir.
Şeb-i Arus Arapça ve Farsça kelimelerinden bir araya gelen ve kelime anlamı olarak düğün gecesi olarak tanımlanan bir kelimedir. Şeb kelimesi Farsça olmakla birlikte gece anlamına gelirken arus kelimesi Arapça bir kelimedir. Arapça olan Arus kelimesinin Türkçe karşılığı düğündür. Dolayısı ile bu iki kelimenin Türkçe karşılığı düğün gecesi olarak öne çıkar. Şeb-i Arus Mevlana Celaleddin Rumi'nin öldüğü geceyi temsilen kullanılır. Peki Şeb-i Arus hikayesi nedir? Neden Mevlana'nın ölüm gecesi Şeb-i Arus olarak bilinir?
ŞEB-İ ARUS NE ANLAMA GELİYOR?
Şeb-i Arus ne anlama geliyor sorusu sıklıkla merak edilip yanıt aranan kelimeler arasında yer alıyor. Düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus Mevlana'nın ölüm gecesi olarak biliniyor. 17 Aralık 1273 tarihinde vefat eden Mevlana, ölümü kendisi için Hakka'a vuslat olarak tanımlıyor. Önemli bir zat olan Hz. Mevlana Hakk'a yürüdüğü bu günün sevgiliye kavuşmak olduğunu vurgularken ölüm gecesinin de bir düğün gecesine benzetilmesini belirtiyor. Ölümün vereceği hissi anlatırken Hz. Mevlana, bu durumu 'Yüce Sevgiliye Kavuşma' şeklinde tanımlıyor. Bu yüzden Şeb-i Arus Mevlana'nın düğün gecesi olarak anılıyor. Yani Mevlana'nın Hakk'a kavuşması onun Şeb-i Arus'u olarak biliniyor.
ŞEB-İ ARUS NE ZAMAN?
Şeb-i Arus ne zaman sorusu da yanıt aranan kelimeler arasında. Şeb-i Arus Hz. Mevlana Celaleddin Rumi aralık ayında vefat etmiştir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü OLAN UNESCO Mevlevi Sema Törenlerini Somut olmayan Kültürel Miras Listesine eklemiştir. Hz. Mevlana'nın doğru şekilde anlaşılması için her sene 7-17 Aralık tarihleri arasında Şeb-i Arus, yani Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri düzenlenir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.