Schengen vizesi nedir? Schengen ülkeleri hangileridir?
Schengen bölgesi, Avrupa'nın ortak yargı sistemini ve polis işbirliğini güçlendirerek, dış sınırları kontrol etmek ve suçla mücadele için ortak kurallarla uyumlu, insanların serbest ve sınırsız dolaşımı için iç sınırlarını kaldırdıkları bölgedir. Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs. AB üyesi olmasalar da, Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lichtenstein gibi ülkeler de Schengen bölgesinin bir parçasıdır. Peki Schengen Vizesi nedir? Schengen vizesi ile hangi ülkelere gidilir? Schengen Vizesi için gerekli evraklar nelerdir? Schengen Vizesi için nasıl başvurulur? İşte cevabı
Schengen Vizesi nedir?
Schengen vizesi Schengen Bölgesi’ndeki ülkelere seyahat etmek istediğinizde alınan bir vize çeşididir. Tek bir vizeyle Avrupa'daki 33 ülkeye giriş yapabiliyorsunuz.
Schengen vizesi ile, Schengen Bölgesi'nin herhangi bir üyesine turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar konaklama başına seyahat etmeniz amaçlanır.
Schengen vizesi, Avrupa için en yaygın vizedir. Sahibinin herhangi bir Schengen üye ülkesinden Schengen bölgesine girmesine, serbestçe seyahat etmesine ve buradan çıkmasına olanak tanır. Schengen Bölgesi içerisinde sınır kontrolü yoktur.
Ancak, Schengen ülkelerinden birinde 90 günden fazla eğitim, çalışma veya yaşamayı planlıyorsanız, o zaman Schengen Vizesi yerine o Avrupa ülkesinin ulusal vizesi için başvurmanız gerekir.
2019'da 15 milyondan fazla insan Avrupa'yı dolaşmak için Schengen vizesini kullandı.
SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU FORMU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Peki Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamının istediği Schengen vize başvurusu nasıl yapılır?
Schengen vizesine başvurusu öncesinde en önemli belge elbette Pasaport. Pasaportu aldıktan sonra gidiş amacınız ve gideceğiniz ülkeye göre seçim yaptıktan sonra randevu almanız gerekiyor. Randevunuzu belgelerinizi hazırlayabileceğiniz bir tarih belirleyerek almanızda fayda var.
Pasaport dışında kimlik fotokopisi, başvuru formu, biometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası, vize harcı, seyahat rezervasyonları, konaklama yapacağınız otel veya pansiyon gibi yerlerin rezarvasyon bilgilerini içeren belge ya da çıktı.
Bunların dışında çalıştığını kurum tarafından talep edeceğiniz belgeler ise şu şekilde sıralanıyor.
Çalışma ve izin belgesi, imza sirküleri, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası fotokopisi, çalışma evrakları, iş sözleşmesi, maddi gelir evrakları ve teminat.
SCHENGEN VİZESİ ÜCRETİ NE KADAR?
Schengen vize başvuru ücreti, 2 Şubat 2020 itibariyle 60 Euro'dan 80 Euro'ya yükseltildi.
Söz konusu ücret, AB vatandaşlarının aile üyeleri, öğrenciler, araştırmacılar ve 12 yaşın altındaki çocuklardan alınmayacak. Vize başvuruları seyahatten 6 ay öncesine kadar yapılabilecek.
SCHENGEN VİZESİ İLE GİDİLEBİLECEK ÜLKELER
Yaklaşık 3 haftalık bir bekleme sürecinin ardından konsolosluk sizinle temasa geçti, pasaportunuz teslimata hazır denildi. Pasaportunuzu alıp baktığınızda içerisnde Avrupa'nın anahtarı olan vizenizi gördünüz ve seyahate hazırsınız.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Estonya, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Yunanistan, Hırvatistan.
Lütfen Schengen bölgesine girdiğinizde sınır görevlisinin pasaportunuzda size bir giriş damgası verdiğinden emin olun. Damga olmazsa para cezasına çarptırılabilir veya alıkonulabilirsiniz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.