Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

SBS tercih süresi başladı

Bu yıl son kez düzenlenen SBS'nin sonuçlarına göre tercihler 21 Temmuz'a kadar alınacak. Öğrencilerin tercih yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor.
SBS tercih süresi başladı
16 Temmuz 2013 00:00:00
Bu yıl son kez düzenlenen SBS'nin sonuçlarına göre tercihler 21 Temmuz'a kadar alınacak. Öğrencilerin tercih yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor.

SEVİYE Belirleme Sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, hem öğrencilerde hem de velilerde tercih telaşı başladı. Bu yıl son kez düzenlenen Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) sonuçlarına göre tercih başvuruları başladı. Adaylar, tercihlerini yaparken Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'nı (OYP) dikkate alacak.

OYP, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarıyla 700 tam puan üzerinden hesaplanan SBS puanı toplamlarının "Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesi" hükümleri doğrultusunda ikiye bölünmesi ile hesaplandı.

Bu yıl 8. sınıfı tamamlayarak, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına devam edecek öğrenciler, OYP'ye göre yerleştirilecek. Bu nedenle, OYP, öğrencilerin genel başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini gösterir şekilde açıklandı. Öğrenci ve velilerin okul tercihlerini yaparken bu durumu gözönünde bulundurmaları gerekiyor.

OYP'si 201 ve üstü olan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek. Yerleştirme işlemleri için tercihler bugünden itibaren 21 Temmuz'a kadar yapılacak. Yerleştirme işlemleri için öğrenciler en fazla 10 tercih yapabilecek.

Kontenjanlar yüzde 30 arttı

MEB, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonucuna göre öğrenci alan fen ve sosyal bilimler liseleri ile her türdeki Anadolu liselerinin kontenjanlarını yüzde 30 artırdı.

Fen liselerinin 9. sınıf kontenjanı 15 bin 780, anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanı 314 bin 110, anadolu öğretmen liselerinin kontenjanı 31 bin 200, sosyal bilimler liselerinin kontenjanı 2 bin 782, anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı 64 bin 170, anadolu türü mesleki teknik eğitim okullarının kontenjanı ise 184 bin 707 olarak belirlendi.

Okullar hakkında bilgi şart

Veliler çocuklarının en iyi eğitimi alabilecekleri okulları araştırırlarken İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç velilere önemli tavsiyelerde bulundu.

"Lise seçimi öncesi veliler mutlaka tercih yapacakları okulları ziyaret ederek bilgi almalılar." diyen Koç, ezbere tercih yapılmaması gerektiğine işaret etti.

Lise eğitiminin çocuğun akademik geleceği için önemli bir viraj olduğunun altını çizen Koç, yapılacak lise tercihinin bu açıdan arzulanan hedeflere direk olarak etki edeceğini söyledi.