Saygın bir iş hayatı
ABDULMUTTALİP ILGAZ/ ANKARA
Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun 7 Ekim tarihinin 'Dünya Saygın İş' günü olarak kabul ettiği günde toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı hakkında yayınlanan açıklamada, "Çalışanların insan onuruna yaraşır saygın iş ve yaşam şartlarına kavuşması talebimizi yineleyerek başta sendikalar olmak üzere bütün sivil toplum örgütlerini, siyasetçileri, tüm kamuoyunu insan onuruna yakışır çalışma koşullarının oluşması için birlik olmaya davet edildiği" bildirildi. Bildiride, üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek önceliği olan bir işçi konfederasyonu olarak üyelerimizin ve ülkemiz çalışma hayatında yer alan emekçilerin insan onuruna yaraşır iş ve yaşam sürmeleri temel önceliğimizdir açıklaması yer aldı.
Kıdem tazminatında gerim adım yok
Yayınlanan açıklamada kıdem tazminatına da değinildi. Çalışanların kıdem tazminatlarında aksaklıkların olduğu hatta ödenmedi dile getirildi. Bildiride, "Hak-İş Konfederasyonu çalışanların kıdem tazminatına hak kazanma ve alma konularında yaşadıkları sorunun çözümü için bu hakkın garanti altına alınması gerektiğine inanmaktadır" denildi.
Ayrıca bildiride, "Yapılan araştırmalarda, özel sektörde çalışan işçilerin çok büyük bölümünün kıdem tazminatlarını alamadığı, iş mahkemelerinin ve Yargıtay'da görülen davaların yarısından çoğunu kıdem tazminatı davalarının oluşturduğu, milyonlarca insanın kıdem tazminatı hakkını yargıda uzun yıllar süren bir mücadeleyle aramak zorunda kaldığı bilinmektedir" konusuna değinildi.
Hak-İş yayınladığı bildiride, "2011 yılı içinde yaklaşık 12,5 milyon işten çıkış bildirgesi verilmiş, bunların sadece yüzde 10'u kıdem tazminatına hak kazanılabilecek şekilde hazırlanmıştır. Bu rakam kıdem tazminatı konusunda önemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuzun temel gösterge olduğu" açıklandı.
Türkiye'nin demokrasi yolu
Öte yandan bildiride demokratikleşme paketi de yer aldı. Hak-İş Konfederasyonu Başkanlar Kurulu, demokratikleşme paketini Türkiye'nin yolunun demokrasi yolu olduğunun teyidi olarak değerlendirdiklerini bildirdiler.
Son olarak açıklamada şunlar yer aldı, "En kısa zamanda yasal ve anayasal düzenlemeler yapılarak süreç başarıyla tamamlanmalıdır. Sivil toplum örgütlerinin de sürece katkısının alınması paketin içeriğinin geliştirilmesi ve toplumun bütün kesimlerince kabul görmesi açısından önem taşımaktadır. Türkiye'nin birikimleriyle bu dönüşümü gerçekleştireceğine, reform çalışmalarını kesintisiz sürdüreceğine inanıyor, bu çalışmaların yeni ve sivil bir anayasa ile taçlanmasını bekliyoruz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.