Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2833.92
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Savcı: Karaciç soykırımdan yargılansın

Savcı: Karaciç soykırımdan yargılansın
19 Nisan 2013 00:00:00

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, savaş suçlarından yargılanmakta olan Bosnalı Sırpların eski Lideri Radovan Karaciç'in, soykırım suçundan yargılanmasına devam edilmesini umduğunu söyledi.

Brammert, BMGK'nın ICTY'nin ele aldığı davaların hızla karar bağlanması için yeni bir sistem oluşturacağını ve yeni sistemin temmuz ayında devreye gireceğini söyledi.

Bosnalı Sırpların eski Lideri Radovan Karaciç ve eski Sırp General Ratko Mladiç'in ICTY'de devam eden davalarının da karara bağlanmasının ardından yapılacak muhtemel itirazların bu sistem kapsamında görüşüleceğini ifade eden Brammertz, "Mekanizmanın önümüzdeki 10 yıl boyunca tüm faaliyetleri yürütmesi, öte yandan elindeki davaları henüz tamamlamadan mahkemenin kapatılması anlamsız olurdu" dedi.

"Elimizde önemli deliller var"

Brammertz, ICTY'de görüşülmeye devam eden Karaciç davasıyla ilgili de, "6 beldede soykırım suçu işlediğine dair önemli deliller var. Ortaya koyduğumuz argümanlarla bunu Temyiz Konseyi'ne açıklamaya çalışıyoruz. 6 beldede soykırım suçu işlendiği yönündeki iddianamemizin kabul edilip, Karaciç'in soykırım suçundan yargılanmasına devam edilmesini umuyorum" diye konuştu.

Hırvat General Ante Gotovina ile eski Yugoslavya Genelkurmay Başkanı Momçilo Perişiç'in ICTY tarafından serbest bırakılmasını da eleştiren Brammertz, şunları kaydetti:

"Delillerimiz, ilk duruşmadaki hakimlerin verdiği kararda etkili olmuştu. Temyiz Konseyi hakimleri ise olaya çok daha farklı bir gözle bakıyor. Nihayetinde, sanıkların suçlu mu, masum mu olduğuna dair kararı hakimler veriyor. Ancak verilen kararlardan memnun olduğumuzu söylememiz yanlış olur" değerlendirmesine bulundu.