Savcı da 'casusluk faaliyeti' dedi
Can Dündar ve Erdem Gül hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılamada, duruşma savcısı Evliya Çalışkan mütalaasını hazırlayarak mahkemeye sundu.
Savcı, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hukumetini ortadan kaldırmaya veya gÖrevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ve ''silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme'' suçlarından ilgili bölümlerin MİT Tırları ile ilgili Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde yargılamanın devam etmesini gerekçe göstererek tefrik edilmesini talep etti. Savcı, her iki suçlamanın da Yargıtay'daki davadan bağımsız düşünülüp karara konu yapılamayacağını belirtti.
25,5 YIL HAPİS TALEBİ
Savcı Çalışkan, Can Dündar'ın "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin edip açıklama ve bu suça iştirak" eylemleri nedeniyle iki suçtan artırımlarla birlikte 11,7 yıldan 25,5 yıla kadar hapsini talep etti. Erdem Gül'ün ise" Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama" eylemi nedeniyle 5 yıldan 10 yıla kadar hapsini istedi.
GAZETECİLİK DEĞİL SUÇ EYLEMİ
MİT Tırlarının durdurulması eyleminin FETÖ/PDY organizasyonu çerçevesinde gerçekleştirildiği anlatılan 8 sayfalık Mütalaada, Can Dündar ve Erdem Gül'ün FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün 19 Ocak 2014 günü cebir şiddet uygulayarak ve silah kullanarak MİT'e ait tırları durdurup arama yapma, görüntü ve yardım malzemelerine ilişkin rapor alma eylemlerini gazetede yayınlamak suretiyle açıklayıp yaydıkları, böylece "devletin güvenliği veya dış siyasi yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken" görüntüleri afişe ettikleri belirtildi. Casusluk ve örgütsel faaliyet kapsamında elde edilen görüntü ve raporun yayınlanmasının gazetecilik değil bir suç eylemi olduğu kaydedildi.
AVUKATI BİLE UYARMIŞ
Can Dündar'ın "Tutuklandık" adlı kitabına atıfta bulunulan Mütalaada, kitaptaki bilgilere göre Dündar'ın avukatının bile kendisini tutuklanabileceğine ilişkin "devletin sırrını ifşa ağır ceza gerektiren suçtur" diye uyardığına yer verildi. Mütalaada, Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazetecilik değil suç faaliyeti içerisinde olduklarını bile bile hareket ettikleri kaydedildi. Mütalaada ayrıca ABD'den İngiltere'ye, Almanya'dan Hollanda'ya kadar ulusal güvenliği ilgilenirden konularda devlet sırrı ve mahkeme kararlarını yok sayan gazetecilere yönelik yaptırımlardan bahsedildi ve basın özgürlüğünün de sınırsız olamayacağı kaydedildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.