Dolar (USD)
34.56
Euro (EUR)
36.62
Gram Altın
2921.38
BIST 100
9253.21
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Savaşta zulüm olmaz!

Savaşta asla sivil halka dokunulmaz. Bakara Süresi 190. ayette Rabbimiz şöyle buyuruyor: Sizinle savaşanlarla Allah'ın koyduğu ölçüler içinde siz de savaşın ama aşırı gitmeyin. Allah aşırı gidenleri sevmez." Sevgili Peygamberimiz de, savaşta kadınların, işçilerin ve çocukların öldürülmesini yasaklamıştır.
Savaşta zulüm olmaz!
04 Mart 2022 00:27:41
Savaşta asla sivil halka dokunulmaz. Bakara Süresi 190. ayette Rabbimiz şöyle buyuruyor: Sizinle savaşanlarla Allah'ın koyduğu ölçüler içinde siz de savaşın ama aşırı gitmeyin. Allah aşırı gidenleri sevmez." Sevgili Peygamberimiz de, savaşta kadınların, işçilerin ve çocukların öldürülmesini yasaklamıştır.

ALİ RIZA DEMİRCAN

MUHTEREM din kardeşlerim. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Sevgili, biricik Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) efendimize sâlat-ü sel"am olsun.

Bu haftaki Cuma sohbetimizde savaş ve barış konusunu ele alacağız.

1. İslâm’da barış asıl ve sürekli, savaş ise arızı ve geçicidir. Savaş nasıl meşru olur?

*Zulme uğramakla

*Düşmanın silahlanmasıyla

*Siyasi demeçlerle

DOĞRU CEVAP: Zulme uğramakla. Hac Sûresinin 39. ayetinde şöyle buyrulur: Kendileriyle savaşılan müminlere zulme uğramaları sebebiyle savaş izni verildi. Allah’ın onlara yardım etmeye elbette gücü yeter.

2. Bakara 190’da “Sizinle savaşanlarla Allah’ın koyduğu ölçüler içinde siz de savaşın ama aşırı gitmeyin, Allah aşırı gidenleri sevmez. ” buyrularak saldırganlarla savaş emri verilmektedir. Bu ayeti nasıl anlamalıyız?

*Allah’a inanmayanlarla savaşılacağı

*Müslümanların lehine olacak savaşın yapılabileceği

*Yalnızca savaş açanlara savaş açılabileceği

DOĞRU CEVAP: “Yalnızca savaş açanlara savaş açılabileceği”dir.

3. Bakara 190’da “Sizinle savaşanlarla Allah’ın koyduğu ölçüler içinde siz de savaşın ama aşırı gitmeyin, Allah aşırı gidenleri sevmez. “ buyrulur. Allah’ın sevmediği aşırılık nedir?

Orduda karmaşa çıkarmak

Savaşçı olmayan kadınlar, yaşlılar ve işçiler gibi sivil halkı öldürmek

Kahramanlık için savaşmak

DOĞRU CEVAP: Üçüncü şıktır. Çünkü Peygamberimiz savaşçı olmayan kadınların, yaşlıların, işçilerin ve çocukların öldürülmesini yasaklamıştır.

4. Peygamberimiz yapılan savaşlarda bizzat savaşmış mıdır?

Savaşmamıştır

Cephe gerisinden komuta etmiştir

Bizzat savaşmıştır

DOĞRU CEVAP: Bizzat savaşmıştır. Çünkü Yüce Allah tekil kipi ile “Allah yolunda savaş…” diyerek ona bizzat savaşmasını emretmiştir. (Bak Nisa 4/84). Çünkü barışseverlik gibi savaşçılığın da örneğini vermekle yükümlü hayat önderiydi.

5. Kur’an-ı Kerim’de silahlı savaşa ne ad verilmiştir?

Cihad

Kıtal

Firar

DOĞRU CEVAP: Kıtal’dir. Zulme uğranılması halinde ve savaş açılması durumunda verilen savaş izni ve emrinde ve özelde Bakara 190’da silahlı savaş için kullanılan kelime Kıtal ve Kıtal’den türetilmiş olanlardır.

6. İki Müslüman kitle savaşa girse yapılacak ilk iş nedir?

Kuvvetli taraftan yana tavır koymak

Aralarını bulup, sulh/barış yapılmasını sağlamak

Zayıftan yana tavır koymak

DOĞRU CEVAP: Aralarını bulup, sulh/barış yapılmasını sağlamaktır. Çünkü Yüce Rabbimiz Hucurat süresinin 9. ayetinde şöyle buyurmaktadır: “Eğer müminlerden iki gurup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltip sulh/barış yapın.”

7. Müslümanlar iki grup savaşa girdiğinde eğer aralarında barış yapılamazsa ne yapılır?

Tarafsızlık sürdürülür

Saldıran tarafla savaşılır

Her iki taraf eleştirilir

DOĞRU CEVAP: Saldıran tarafla savaşılır. Çünkü Kurân’da şöyle buyurmaktadır: “ Taraflardan biri ötekine saldırırsa, Allah’ın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın. Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve (her işte) adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, âdil davrananları sever.”

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin