Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.59
Gram Altın
2922.11
BIST 100
9109.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Savaşın bitmesini istemiyorlar

ABD ve Rusya arasında Ukrayna üzerinden yürütülen vekalet savaşına dikkat çeken uzmanlar, "Batı savaşın devam etmesi ve Rusya'nın itibar kaybının daha da artmasını istiyor. ABD ve AB de Ukrayna'ya daha yüksek standartlarda silah sevkiyatı yapıyor. Bu koşullar altında savaşın bitme beklentisi reelpolitik ile örtüşmüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Savaşın bitmesini istemiyorlar
25 Nisan 2022 08:00:00
ABD ve Rusya arasında Ukrayna üzerinden yürütülen vekalet savaşına dikkat çeken uzmanlar, "Batı savaşın devam etmesi ve Rusya'nın itibar kaybının daha da artmasını istiyor. ABD ve AB de Ukrayna'ya daha yüksek standartlarda silah sevkiyatı yapıyor. Bu koşullar altında savaşın bitme beklentisi reelpolitik ile örtüşmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Rusya Ukrayna savaşı ikinci ayını doldururken Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. ABD’nin kışkırtıcı açıklamaları, Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırım kararları çerçevesinde tırmanan gerilim Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarının açıklamalarıyla sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Rusya'nın savaş suçlarını gizlemeye çalıştığını ifade etmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de “Zelenski ile görüşme olasılığımız, Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin sonuçlarına bağlı. Kiev karşılıklı, kabul edilebilir çözümlere hazır görünmüyor” şeklindeki açıklamaları bölgedeki tansiyonun uzun süre daha düşmeyeceğinin bir göstergesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Tör ve Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu Milat’a değerlendirdi.

özgür tör_30ac34662c2e1513b8ee37d46ed8f6f2.jpeg

ABD-RUSYA VEKALET SAVAŞI

Rusya-Ukrayna savaşında taraf olan tüm ülkelerin kendi ulusal menfaatlerini düşündüğünü ifade eden Dr. Özgür Tör, “ABD de Rusya da Ukrayna da kendi ülkelerinin menfaati doğrultusunda hareket ediyor. ABD ve Rusya arasında Ukrayna üzerinden bir vekalet savaşı yürüyor. ABD özellikle Rusya’nın personel, araç kaybı ve ekonomik olarak ablukaya alınması için mücadele ediyor. Rusya da Kırım’dan sonra istila ve işgalle Donbas’ı da almaya çalışıyor. Arada da Ukrayna kalmış oluyor. Bu savaş bitip ülkeler kazanımlarını elde ettikten sonra Rusya-ABD anlaşmazlığı devam edecek mi yoksa üçüncü bir ülkede oynanan güç mücadelesini sürdürecekler mi buna bakmak lazım” dedi.

BU SAVAŞTA TARAF OLMAYIZ

Rusya’nın istediklerini alıp Ukrayna’ya anlaşmaya imzalatırsa yaşadığı zayiat ve yıpranmanın unutulacağını söyleyen Tör sözlerini şöyle noktaladı: “ABD Rusya’yı yıpratarak Çin üzerindeki mücadelesinde Rusya desteğini uzak tutmuş oluyor. O da böylece kazanmış olur. Burada asıl yıpranan, zarar gören taraf Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna devletidir. Türkiye iki ülkeye de eşit mesafede kalıyor. Bazı ülkeler Rusya’ya tavır alabilir ama onlar Rusya’dan uzakta. Oysa biz savaşan her iki ülkeyle de komşuyuz. Bu minvalde ne NATO bağlamında ilişkilerimizi sürdürebileceğimiz ABD’yi ne de ekonomik ve ticari ilişkilerimiz olan Rusya’yı karşımıza almak zorunda değiliz.”

irfan kaya ülger_2b0af6c40f28f40d76c417987ab35e6e.jpeg

BU KOŞULLARDA ÇATIŞMA BİTMEZ

Kırım ve Donbas’ın Ukrayna’dan koparılıp Rusya topraklarına dahil edilmesi beklentisinin gerçekçi olmadığını belirten Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Hiçbir aklı başında devlet böyle bir empozeyi kabul etmez. Arkasında fiktif veya reel Batı desteği hisseden Ukrayna da bunu kabul etmeyecektir. Batı savaşın devam etmesi ve Rusya’nın itibar kaybının daha da artmasını istiyor. ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna’ya karşı kesenin ağzı açılmış durumda. Hem mali/insani yardım, hem de daha yüksek standartlarda silah sevkiyatı yapılıyor. Bu koşullar altında savaşın bitmesi beklentisi reelpolitik ile örtüşmüyor” diye konuştu.

RUSYA-NATO SAVAŞI YAŞANIYOR

Rusya-Ukrayna savaşının en başından beri Ukrayna topraklarında cereyan eden Rusya-NATO savaşı olduğunu kaydeden Ülger, “NATO, bu savaş vesilesiyle Rus ordusunun hareket kabiliyetini test etme fırsatı yakaladı. Öte yandan savaş NATO içerisindeki dağınıklığı ortadan kaldırdı. Rusya’nın Doğu Avrupa için yarattığı tehdit, NATO içerisinde ABD ve İngiltere’nin başı çektiği şahin kanadı güçlendirdi. Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğini engelleme kaygısıyla başlattığı savaş tam tersine gelişmeleri tetikledi. Rusya uluslararası siyasetten tecrit edildi” ifadelerini kullandı.

BİDEN BEKLEDİĞİ FIRSATI YAKALADI

Ukrayna savaşı ile birlikte Joe Biden yönetiminin beklediği fırsatı yakaladığını vurgulayan Ülger, “NATO içerisinde ABD patronajına karşı çıkanlar, Rusya saldırılarının ardından beklenen çizgiye gelmiş vaziyette. Dolayısıyla bu savaş, görev tanımı ve yükümlülükleri konusunda görüş ayrılıkları olan NATO için yeni bir başlangıç olacak gibi gözüküyor. Rusya en sonunda geri adım atacak ve Donbas üzerinde tam hakimiyet sağlamaya çalışacak” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE İÇİN DE BARIŞ ÖNEMLİ

Savaşın uzamasının Türkiye’nin ekonomik kayıplarını artırdığını belirten Ülger sözlerini şöyle noktaladı: “Savaşın uzaması Batı’dan Türkiye’ye yönelik yaptırımlara katılma baskısının artmasına da yol açacaktır. Türkiye, netice olarak bir NATO ülkesidir ve aynı zamanda AB ile müzakere yapan bir devlettir. Üçüncü olarak, çatışmaların uzaması Türkiye ile Rusya arasında hassas dengelere dayanan ilişkiyi negatif yönde etkileyebilir.”

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin