Savaşın bitmesini istemiyorlar
HABER: ÖZLEM DOĞAN
Rusya Ukrayna savaşı ikinci ayını doldururken Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ediyor. ABD’nin kışkırtıcı açıklamaları, Avrupa ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırım kararları çerçevesinde tırmanan gerilim Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarının açıklamalarıyla sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Rusya'nın savaş suçlarını gizlemeye çalıştığını ifade etmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de “Zelenski ile görüşme olasılığımız, Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin sonuçlarına bağlı. Kiev karşılıklı, kabul edilebilir çözümlere hazır görünmüyor” şeklindeki açıklamaları bölgedeki tansiyonun uzun süre daha düşmeyeceğinin bir göstergesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Tör ve Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu Milat’a değerlendirdi.
ABD-RUSYA VEKALET SAVAŞI
Rusya-Ukrayna savaşında taraf olan tüm ülkelerin kendi ulusal menfaatlerini düşündüğünü ifade eden Dr. Özgür Tör, “ABD de Rusya da Ukrayna da kendi ülkelerinin menfaati doğrultusunda hareket ediyor. ABD ve Rusya arasında Ukrayna üzerinden bir vekalet savaşı yürüyor. ABD özellikle Rusya’nın personel, araç kaybı ve ekonomik olarak ablukaya alınması için mücadele ediyor. Rusya da Kırım’dan sonra istila ve işgalle Donbas’ı da almaya çalışıyor. Arada da Ukrayna kalmış oluyor. Bu savaş bitip ülkeler kazanımlarını elde ettikten sonra Rusya-ABD anlaşmazlığı devam edecek mi yoksa üçüncü bir ülkede oynanan güç mücadelesini sürdürecekler mi buna bakmak lazım” dedi.
BU SAVAŞTA TARAF OLMAYIZ
Rusya’nın istediklerini alıp Ukrayna’ya anlaşmaya imzalatırsa yaşadığı zayiat ve yıpranmanın unutulacağını söyleyen Tör sözlerini şöyle noktaladı: “ABD Rusya’yı yıpratarak Çin üzerindeki mücadelesinde Rusya desteğini uzak tutmuş oluyor. O da böylece kazanmış olur. Burada asıl yıpranan, zarar gören taraf Ukrayna vatandaşları ve Ukrayna devletidir. Türkiye iki ülkeye de eşit mesafede kalıyor. Bazı ülkeler Rusya’ya tavır alabilir ama onlar Rusya’dan uzakta. Oysa biz savaşan her iki ülkeyle de komşuyuz. Bu minvalde ne NATO bağlamında ilişkilerimizi sürdürebileceğimiz ABD’yi ne de ekonomik ve ticari ilişkilerimiz olan Rusya’yı karşımıza almak zorunda değiliz.”
BU KOŞULLARDA ÇATIŞMA BİTMEZ
Kırım ve Donbas’ın Ukrayna’dan koparılıp Rusya topraklarına dahil edilmesi beklentisinin gerçekçi olmadığını belirten Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, “Hiçbir aklı başında devlet böyle bir empozeyi kabul etmez. Arkasında fiktif veya reel Batı desteği hisseden Ukrayna da bunu kabul etmeyecektir. Batı savaşın devam etmesi ve Rusya’nın itibar kaybının daha da artmasını istiyor. ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna’ya karşı kesenin ağzı açılmış durumda. Hem mali/insani yardım, hem de daha yüksek standartlarda silah sevkiyatı yapılıyor. Bu koşullar altında savaşın bitmesi beklentisi reelpolitik ile örtüşmüyor” diye konuştu.
RUSYA-NATO SAVAŞI YAŞANIYOR
Rusya-Ukrayna savaşının en başından beri Ukrayna topraklarında cereyan eden Rusya-NATO savaşı olduğunu kaydeden Ülger, “NATO, bu savaş vesilesiyle Rus ordusunun hareket kabiliyetini test etme fırsatı yakaladı. Öte yandan savaş NATO içerisindeki dağınıklığı ortadan kaldırdı. Rusya’nın Doğu Avrupa için yarattığı tehdit, NATO içerisinde ABD ve İngiltere’nin başı çektiği şahin kanadı güçlendirdi. Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğini engelleme kaygısıyla başlattığı savaş tam tersine gelişmeleri tetikledi. Rusya uluslararası siyasetten tecrit edildi” ifadelerini kullandı.
BİDEN BEKLEDİĞİ FIRSATI YAKALADI
Ukrayna savaşı ile birlikte Joe Biden yönetiminin beklediği fırsatı yakaladığını vurgulayan Ülger, “NATO içerisinde ABD patronajına karşı çıkanlar, Rusya saldırılarının ardından beklenen çizgiye gelmiş vaziyette. Dolayısıyla bu savaş, görev tanımı ve yükümlülükleri konusunda görüş ayrılıkları olan NATO için yeni bir başlangıç olacak gibi gözüküyor. Rusya en sonunda geri adım atacak ve Donbas üzerinde tam hakimiyet sağlamaya çalışacak” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE İÇİN DE BARIŞ ÖNEMLİ
Savaşın uzamasının Türkiye’nin ekonomik kayıplarını artırdığını belirten Ülger sözlerini şöyle noktaladı: “Savaşın uzaması Batı’dan Türkiye’ye yönelik yaptırımlara katılma baskısının artmasına da yol açacaktır. Türkiye, netice olarak bir NATO ülkesidir ve aynı zamanda AB ile müzakere yapan bir devlettir. Üçüncü olarak, çatışmaların uzaması Türkiye ile Rusya arasında hassas dengelere dayanan ilişkiyi negatif yönde etkileyebilir.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.