Sarılık hastalığı neden olur?
Sarılık cildin, gözlerin beyazlarının ve mukoza denen zarlarının, sarı-turuncu safra pigmenti olan yüksek seviyede bilirubin nedeniyle sararmaya uğradığı bir durumdur. Sarılıkta hepatit, safra kesesi taşları ve tümörler gibi birçok neden vardır. Yetişkinlerde sarılık genellikle tedavi edilmek zorunda değildir. Sarılık hastalığı neden olur?
SARILIK NEDİR?
Hemoglabin, kana rengini veren maddedir, yani kırmızı renktir. Bilirubin ise sarı renkli maddedir ve eğer vücutta görevini yerine getiremezse sarılık meydana gelir. Karaciğer; bu maddenin vücuttan uzaklaştırılması ile görevli bir organdır. Eğer bu durum sağlanmazsa sarılık ortaya çıkmaktadır ve doğal olarak ciltte, mukozada ve göz içerisinde sarı renkler oluşmaktadır.
BEBEKLERDE SARILIK NEDİR?
Bebeklerdeki sarılık aslında yenidoğan sarılığı olarak adlandırılır. Yenidoğan birçok bebekte sarılık görülmektedir. Bunların birçok nedeni olur. Burada da bilirubin maddesi etken maddedir. Bebekler yeni doğduğunda bu görevi plasentadan alır, sonrasında ise normal seyrine devam eder. Normal seyir olmazsa şayet yenidoğan sarılığı görülür.
BEBEKLERDEKİ SARILIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
1.Uyku halinde artış
2.İdrar renginin değişmesi
3.Emme güçlüğü
4.Kafada başlayıp vücuda yayılması
Bebeklerdeki sarılığın nedeni genel olarak anne sütü ile ilgili bir durumdur. Bu durum yaklaşık 2 ya da 3 ay sürebilmektedir.
SARILIK BELİRTİLERİ NELERDİR?
1.Kaşıntı
2.Göz içi ve ciltte sarılık
3.Karın ağrısı ve açık renkli dışkı
4.Kilo kaybı ve ateş
SARILIK HASTALIĞI NEDİR?
Farklı nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur. Ancak halk arasında toplumda Hepatit B hastalığına sarılık denir. Aynı zamanda kan ya da cinsel yolla bulaşabilir. En büyük tahribat karaciğerde ortaya çıkar. Zaten karaciğerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. İçerideki virüs bazen kendini belli eder bazen ise etmez. Taşıcıyı hastalar başkasına bulaştırma riski taşımaktadır.
SARILIK TÜRLERİ NELERDİR?
1.Hepatosellüler Sarılık: Karaciğerdeki hasar oluşur. Hasar çeşitli sebeplerden ötürü oluşabilmektedir. İçerideki virüsler sebebi ile hepatosellüler sarılık olarak da adlandırılır. Aşırı alkol tüketimi ya da karaciğer kanseri bu tahribata neden olabilmektedir.
2.Hemolitik Sarılık: Kırmızı kan hücrelerinin normalde çok daha farklı ve hızlı çalışması sonucu oluşur ve bu şekilde meydana gelir.
3.Tıkanma (Obstrüktif) Sarılığı: Safra kanallarındaki tıkanmaya neden olabilecek bir durumu ifade eder. Birçok hastalık nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Şişmiş lenf bezleri de bu kanalda tıkanmaya yol açabilir.
SARILIK TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Kandaki bilirubin miktarının ölçülmesi ile anlaşılır. Burada doktor kontrolü ve yapılan testler gerekli bilgiyi vermektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.