Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sanayiciye vergi kumpası

Yatırımcılara ekonomik alanda hayata geçirilen bir çok projeyle destek olunurken, alt kadroların zora sokan uygulamaları yatırımları durdurma endişesini beraberinde getirdi.
Sanayiciye vergi kumpası
09 Eylül 2022 12:42:33
Yatırımcılara ekonomik alanda hayata geçirilen bir çok projeyle destek olunurken, alt kadroların zora sokan uygulamaları yatırımları durdurma endişesini beraberinde getirdi.

Devletin ekonomi alanında hayata geçirdiği birçok adım yatırımcıya can simidi olurken, son günlerde Hazine Bakanlığındaki bazı bürokratların sanayicilere KDV alanında çıkardığı zorlukların ekonomiye yansıması olumsuz olacak.

Maliye ve Maliye Bakanlığı 2002 yılından başlayan uygulamalarla yatırımcıların işlemlerini hızlandırarak ihracattaki engelleri kaldırdı. Maliye Bakanlığı, AK Parti iktidarlarında geliştirdiği çağdaş parametrelerle ve halktan yana uygulamalar ile “mükellef velinimetimizdir” kavramını dahi üst seviyelere çıkardı.

Alt kadrolar KDV iadesinde zorluk çıkarıyor

Özellikle başta KDV olmak üzere vergi iadelerinde işlemler hızlandırılmasıyla bundan şirketler kazandı. Kazanan şirketler gerek sanayide, gerek istihdamda ülke ekonomisine ek katma değerler sağladı. Hükümetin attığı adımlar tıpkı İngiliz Vergi Sisteminde olduğu gibi mükelleflerin üzerinde kalan ve yıllardır biriken “Devreden KDV” tutarlarını mükelleflere vergi iadesi olarak verdi.

Hükümetin ihracatı ve üretimi rahatlatmak ve desteklemek için teşvik niteliğindeki KDV iadesinde ATİK olarak ifade edilen makine, fabrika gibi değerlere ait KDV tutarlarını mükellefler, devir KDV’leri izin verdiği ölçüde KDV Kanunu gereğince iade olarak isteyebiliyordu. Vergi uzmanlarına göre olması gereken de budur. Ancak şimdi hükümeti ve Maliye Bakanını zor durumda bırakmak isteyen bazı kadrolar, yatırımcıya şunu diyor: “İlk vergi iadesinde alabildinse aldın. Yoksa kalanı ben sana vermeyeceğim. Senin üzerinde kalacak.”

Bir an önce kriz

Son günlerde hayata geçirilen bu yeni uygulama ihracat firmalarını zora soktu. Mükelleflerin sanayide yani üretimde kullandığı makinalarının ve fabrikalarının KDV’lerini istemesine Bakanlığın alt kadroları zorluk çıkarıyor. Vergi uzmanları, yaşanan sıkıntıyı şu şekilde anlatıyor: “Hem ihracat yaptın (toplam satışın % 10’u) hem yurt içi satışın (toplam satışın % 90’ı) var. Aldığın ve ihracatta kullandığın makinanın KDV’si toplam 10 milyon TL ise bunun; ihracatın toplam satışın % 10’u olması sebebiyle 1 milyon lirası sana veriliyor. Kalan 9 milyon lirası ise istenemiyor. Teminat mektubuyla istenmesi halinde tekrar senden 1 kat cezasıyla beraber iki misli olarak senden alınıyor.”

Dünya genelinde ekonomik sıkıntılar varken ve Başkan Erdoğan ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin yatırımcıyı ve sanayiciyi rahatlatmak için paket üstüne paketler devreye sokuluyorken, alt kadroların bu çağ dışı uygulamaları üreticileri ve sanayicileri bezdirdi. Alt kadroların hükümet aleyhine geliştirdiği bu çağ dışı duruma karşı çözüm isteyen yatırımcılar, Bakan Nebati’nin bir an önce krizi çözmesini bekliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin

Yorumlar (1)

Misafir
konuyu gündeme getiren muhabire teşekkür ederim. ihracat dolayısıyla hakkettiğimiz kdv iadelerine vergi daireleri çok zorluk çıkarmaktadır. daha önce iadesinde sorun görülmeyen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin kdvleri, kdv kanunu ve tebliğleri değişmediği halde keyfi olarak yapılmamaktadır. yetkililer bir an önce bu soruna el atmalı. bu husus ihracatçı üzerinde ciddi yükler bırakmaktadır.
2 yıl 4 ay önce Yanıtla