Dolar (USD)
35.23
Euro (EUR)
36.67
Gram Altın
2981.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Şamil Tayyar: Mecliste yaptığımız askerler gibi ot yolmak

Sivil Dayanışma Platformu'nun ülke genelinde düzenlediği Siyaset Müzakereleri Türkiye ana başlıklı müzakere programı 27 Nisan Cumartesi günü saat 10.00 da Gaziantep'te düzenlendi. Gaziantep'teki gerçekleşen programı Sivil Dayanışma Platformu, Anadolu Platformu ve Bülbülzade Vakfı yaptı destek verdi.
Şamil Tayyar: Mecliste yaptığımız askerler gibi ot yolmak
27 Nisan 2013 17:00:00
Sivil Dayanışma Platformu'nun ülke genelinde düzenlediği Siyaset Müzakereleri Türkiye ana başlıklı müzakere programı 27 Nisan Cumartesi günü saat 10.00 da Gaziantep'te düzenlendi. Gaziantep'teki gerçekleşen programı Sivil Dayanışma Platformu, Anadolu Platformu ve Bülbülzade Vakfı yaptı destek verdi.

HAYDAR ŞAHİN

Müzakerenin konu başlığı ise 'Yeni Anayasa ve Sürecin Değerlendirilmesi' konu başlığını taşıyan programa Türkiye'nin farklı bölgelerinden 63 akademisyen,gazeteci ve politikacının yanı sıra akil adamlar da katıldı.

Kısa selamlama konuşmasıyla ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirten Gaziantep Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu'nun selamlama konuşması ile başlayan program Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan'ın açış konuşması ile devam etti. Ayhan Ogan konuşmasında 'Anayasa esas itibari ile devletin çerçevesinin ve sınırlarının belirlenmesidir. Haklar ve Özgürlüklerin sıralandığı bir metin değildir.' dedi.

Türkiye ilk defa sivil bir anayasa yapmanın eşiğine gelmiştir

Oğan konuşmasında şunlara değindi: Türkiye ilk defa sivil bir anayasa yapmanın eşiğine gelmiştir. Sivil anayasa, devleti değil toplumu esas alır. Devlet merkezli anayasa yapmaya çalışanlar şimdiye kadar hep toplumu tanımlamaya ve bu tanıma uydurmaya yönelmişlerdir. Yeni anayasa 82 anayasasının değiştirilmiş hali değil tamamen yeni olmalıdır. Uygulanabilir hayatla bağdaşık bir anayasa olmalıdır. Türkiye'nin sorunlarını çözmeye başladığı böylesine tarihi bir süreçte geçmişten gelen sorunlarını 21. yüzyıla taşıma lüksü ve takati yoktur.

Ayhan Ogan'ın ardından bir sunum gerçekleştiren Yeni Anayasa Platformu Başkanı Enver Sezgin, 'Türkiye yeni bir anayasayı hep konuştu. Ama 2010'dan sonra süreç hızlandı. İlke defa daha ciddi olarak konuşuluyor. Halk anayasadan anlamaz diyenler yanıldılar. Geçmiş anayasalar halkın anayasaları değildir. Eski anayasalar bu ülkede kök salamadı. Çünkü ithal edilmiştiler. Yaptığımız çalışmalarla talep çalışmaları oluşturduk. 10 bin insanla direk konuştuk. Halk anayasa sürecine katılmak istiyor. Halk yönetilen değil kendi kendini yönetmek istiyor. Halkın talepleri esas alınacaktı ama Meclis Anayasa Komisyonu'nda 82 anayasası esas alındı. Pazarlık konusu yapıldı yani halk pazarlık konusu edildi. Halktan toplanan talepler konu edilmedi. Bugün bütün kapılan Yeni Anayasa'ya çıkıyor.

Şahin: Hukuk ve demokrasiyi atbaşı götürmeliyiz

Programa konuk olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Burada, bu şehirde olmanızdan onur duyuyoruz. Duyarlığınızdan dolayı teşekkür ederiz. Çözüme katkım var diyen herkesin, birçok soruna farklı çözüm önerme potansiyeli vardır. Aslında çözüm buradadır. Toplumsal barış ve huzuru yakalamamız için toplumu özgürleştirip huzurlu kılmalıyız. Bu topyekun bir kalkınma projesidir. Tekil değil, bütünün parçalarıdır bunlar. Her yönden en iyi ilerleyen ülkelerden biri olduk. Gelinen noktayı önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Hukuk ve demokrasiyi atbaşı götürmeliyiz. Damdan düşenler olarak farklı anlayışlarla bir araya gelerek çözüm sürecini devam ettirmeliyiz. Hürriyet ve ekmek kardeştir. Birinin diğerine öncelenmesi söz konusu olamaz. Yasakların kalkması gerektiğine inandık DGM'leri, OHAL'i EMASYA Protokolünü kaldırdık. Burada toplandığımız gibi, empati yaparak, demokratik haklara hep birlikte kavuşmalıyız.

Anayasa toplumsal mutabakat ise biz neden uzun yıllardır buradan çıkamıyoruz. 'Devlet olmadan millet yaşayamaz' anlayışı yerine 'milletin olmadığı bir devlet yaşayamaz' diyoruz ve böyle bir anayasa yapmak istiyoruz.

Bu milletin sağduyusu ve feraseti bir çok şeyi çözdü, 367 mevzusunda olduğu gibi. Aristo'nun dediği gibi 'Çatıştır, barıştırma, hakemlik yap.' Bu mantığı deva mettirmek mümkün değildir. Çatışmadan, kandan ve göz yaşından nemalanan siyaseti ayaklarımızın altına alıyoruz. Adalet ve hukuku sadece kendimiz istemediğimiz zaman bütün yollar açılıyor.

Doğu Anadolu Akil Adamlar Başkanı Can PakerBu ülkede anayasayı hep atanmışlar yaptı. mükemmel olduğunu düşünüp birde değiştirilemez maddeler koydular. Bu doğru bir şey değil.

Bugünkü anayasa bugünkü milletin anayasası olacaktır. Mükemmel olmayacak ve sonsuza kadar sürmeyecektir. Çünkü değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Değişim hep olmaya devam edecektir.

Barış sürecinin sonu Türkiye demokratikleşmesinin başlangıcı olacaktır. Güvenlik meselesi bitmeden yeni sürecin sağlıklı yürümesi mümkün olmayacaktır. Türkiye ekonomide dünya 17.si iken insan hakları konusunda 157. durumda. Bu sorunu aşmadan mesafe kat etmemiz mümkün olmayacaktır.

ŞAMİL TAYYAR: Millet vekiller ancak parmak kaldırıp indiriyor. Daha güçlü siteme ihtiyacımız olacaktır

Ak Parti Gaziantep Antep Millet Vekili Şamil Tayar: "İlk Anayasa bir darbe sonucunda gerçekleşti. Kodları kanla şekillenmiş anayasa Osmanlı'dan Türkiye'ye kötü bir miras olarak kaldı. 23 Anayasası da bunun devamı idi. Ak Parti dışında yeni anayasayı isteyen kimse yoktu. Onları o masaya Ak parti topladı. Artık o masadan kaçamayacaklar. Ne pahasına olursa olsun yeni anayasayı halkımızın karşısına çıkaracağız. Artık Türkiye'de Parlamenter sistem iflas etmiştir. Bu sistem Türkiye'yi geleceğe taşıyamaz. Çünkü Türkiye'de bir hükümet meclisi var. Parlamentonun bir ağırlığı yok. Millet vekiller ancak parmak kaldırıp indiriyor. Daha güçlü siteme ihtiyacımız olacaktır. Başkanlık modeline mutlaka geçmemiz gerekiyor. Türkiye'ye ayak bağı olan özgürlük sorunlarını çözmeliyiz. Uzun zamandır Vekillerin mecliste yaptığı şey birazda ot toplamaya benziyor. Askeriyede askerler fazla düşünmesinler diye boş zamanlarında onlara ot yoldurulur. Vekillerinde mecliste yaptığı şu anda ot toplamaktır. Daha güçlü bir sistem ihtiyaçtır." dedi

Öğleden sonra gerçekleşen oturumda Anayasasının eski Türkiye'nin son Anayasası olması gerektiği ifade edilerek, Türkiye'nin yeni Anayasasının mutlak suretle yapılması, kutsallardan arındırılması, Anayasa içerisinde bir taraftan haklar verilirken diğer taraftan hakların aynı anayasa içerisinde alınmaması gerektiğinin altı çizildi.Dünyanın değiştiği çağda Anayasanın da evrensel olması gerektiği üzerinde görüş bildiren katılımcılar iki gün boyunca müzakerelerle Anayasa sürecini masaya yatıracaklar.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI:

Türkiye'nin bir çok bölgesinden toplantıya katılan isimler:

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin