Şam Büyükelçisi: Suriye'de güvenlik sorunu mevcut
Açıklamada bulunan Ford, "Bence Washington'ın geneli ve Washington'daki pek çok analist, Amerika'nın YPG ile ilişkisinin Türkiye'yi ne kadar kızdırdığını anlamıyor." dedi.
Ford, "Bunun önemsiz bir şey olduğunu ve DEAŞ nedeniyle gerekli olduğunu, Türklerin bu konuda endişelenmeyi bırakması gerektiğini düşünüyorlar. Bu, ABD'nin Türkiye'nin endişelerini bir bakıma görmezden gelmesi anlamına geliyor." diye konuştu.
ABD'nin Suriye'de DEAŞ'ı ortadan kaldırma stratejisi hakkında Ford, "görevin imkansız olduğunu düşündüğünü" belirterek "Baghuz'un ele geçirilmesinin ardından 4 yıldır orada olmaları ve hala bir DEAŞ isyanının olması, bana görevin gerçekleştirilemeyeceğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
ABD'nin Doğu Suriye'de kalabilse bile DEAŞ'ı tamamen ortadan kaldıramayacağının bir gerçek olduğunun altını çizen Ford, Suriye'de Haseke ve Deyrizor'daki Sünni Arapların söz konusu örgütü ortadan kaldırabileceğini ancak bunu yapacak "teşvik" ve "araçlara" sahip olmadıklarını kaydetti.
Ford, "Amerikalılar, savaşçıları ücra hapishane kamplarına hapsetmek yerine nasıl radikallikten arındıracaklarını düşünmeli çünkü bunun işe yaramadığını deneyimlerimizden biliyoruz." ifadelerini kullandı.
ABD'nin DEAŞ'ı yenmek için YPG'ye verdiği destek konusunda ise Ford, bunun 2015-2019 yıllarında "acil kısa vadeli bir faydası" olduğunu savundu.
Ford, "2023'te YPG, DEAŞ'a katılan mutsuz gençleri Deyrizor veya Haseke gibi yerlerde durdurabilir mi? Yapamazlar. Aslında, yerel Arap toplulukları arasında YPG'ye karşı çok fazla kırgınlık var. Bu, yerel toplulukları daha fazlasını yapmaları için güçlendirme meselesidir." açıklamasını yaptı.
YPG-PKK bağlantısı
YPG'nin PKK ile bağlantısına ilişkin bir soruya, "Dürüst olmak zorundayız, YPG ile PKK arasında çok büyük bir fark yok." yanıtını veren Ford, "Aslında Kamışlı'ya ve özerk yönetime giden insanlar, oradaki halk arasında sık sık Kandil şivesi duyduklarını söylüyorlar. Kandil'den geldiklerini biliyoruz." yanıtını verdi.
Ford, "Amerikalılar bunu inkar edebilir ama bu aptalca olur ve açıkçası, Amerikalıların bunu inkar etmeyi bıraktığını düşünüyorum. Şimdi bunun pratik bir önlem, bir tür iş birliği olduğunu söylüyorlar." dedi.
ABD'nin "siyasi bir sorun" olduğunda durumu "güvenlik sorunu" olarak görme eğiliminde olduğunu belirten Ford, "ABD, Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik endişelerini pek ciddiye almıyor." değerlendirmesini yaptı.
Suriye'de ABD-İran gerilimi 'devam edecek'
Ford, ABD-İran arasındaki son gerilimler sorulduğunda gerilimin "devam edeceğini" belirterek "Daha fazla İran saldırısı olacak ve bir ölüm olduğunda muhtemelen Amerikalılar sert bir şekilde karşılık verecek. Bunun bir sonunu göremiyorum." diye konuştu.
Ford, iki tarafın da "büyük bir savaş" istemediğini belirterek ABD Başkanı Joe Biden'ın alenen ABD'nin İran'la çatışma peşinde olmadığını söylemesinin "olağan dışı" olduğunu ve bunun "gerginliği artırmak istemediklerinin" bir işareti olduğunu düşündüğünü aktardı.
Yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, 25 Mart'ta Suriye'nin Deyrizor ilinde İran destekli yabancı terörist grupların varlık gösterdiği bölgelerden ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol ve Kuniko gaz sahalarına roket saldırıları yapılmıştı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, 26 Mart'ta ABD Başkanı Joe Biden'ın, Suriye'deki askeri tesislerine yönelik saldırılara "hızlı ve cesurca" karşılık verdiğini, Amerikan askerlerinin bölgedeki görevine devam edeceğini belirtmişti.
Suriye'deki ABD askerleri 'eve dönmeli'
Suriye'deki ABD misyonunun "süresiz" devam edeceğini ve "bunun net bir sonu olmadığını" düşündüğünü aktaran Ford, "DEAŞ'ın Baghuz'daki son kalesi dört yıldan fazla bir süre önce düştü. Amerikalılar hala orada. Amerikalıların neyi geri çekmeleri gerektiğine dair net bir fikirleri yok." ifadelerini kullandı.
Ford, Washington'da henüz askerlerin doğu Suriye'den çekilmesini destekleyen kritik bir çoğunluk olmadığını belirterek Suriye'deki Amerikan birliklerinin "eve dönmesi gerektiğine" inandığını dile getirdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.