Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.68
Gram Altın
2955.44
BIST 100
9626.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Salgın süreci boyun ağrılarını artırdı

Han Spa-Fitnes Antrenörü Mehmet Kalyone "Boyun ağrıları birçok sebepten olabilir. Salgın sürecinde ağrıların en çok artmasının nedeni; bilgisayar ve telefon ile fazla vakit geçirirken oluşan duruş bozukluklarına bağlıdır. Bazıları ise altta yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrası ortaya çıkmaktadır" dedi.
Salgın süreci boyun ağrılarını artırdı
29 Nisan 2021 01:00:00
Han Spa-Fitnes Antrenörü Mehmet Kalyone "Boyun ağrıları birçok sebepten olabilir. Salgın sürecinde ağrıların en çok artmasının nedeni; bilgisayar ve telefon ile fazla vakit geçirirken oluşan duruş bozukluklarına bağlıdır. Bazıları ise altta yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrası ortaya çıkmaktadır" dedi.

HABER: Burak Başgöze

Koronavirüs sebebiyle 1 yıldır insanlar evlerine hapsoldu. Çoğu şirket geçici ya da temelli olarak evden çalışma modeline geçti. İnsanlar işe gitmek için belli bir mesafe kat ediyorlardı. Bu sayede hareketsiz kalmıyorlardı. Evden çalışma modelinde ise bu olay tam tersine döndü. Bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmak, telefon ile fazlaca vakit geçirmek gibi sebeplerden dolayı boyun ağrıları şikayeti hiç olmadığı kadar artmış durumda. Ağrılarımızın nedenlerini, hafifletmek ve geçirmek için neler yapabileceğimizi Han Spa-Fitnes antrenörü Mehmet Kalyone ile konuştuk.

Öncelikle hocam boyun çevremizde oluşan ağrıların nedenleri nelerdir?

-Boyun ağrıları birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Bunlardan bazıları bilgisayar ekranına uzun süre bakma, telefon ile fazla vakit geçirme gibi duruş bozukluklarına bağlıyken; bazıları da altta yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrası gelişir. Boynun farklı noktalarında ve farklı şekillerde boyun ağrıları olabilir. Boyunda bulunan omurlardaki fıtıklaşmış diskler veya kemik mahmuzları omurilikten yayılan sinirlere baskı yapabilir ve sinir sıkışması bu nedenlerden bir tanesini oluşturur. Araba kazalarında arkadan darbe almak, genellikle kırbaç hareketi zedelenmesi denen bir duruma neden olur. Bu durumda baş önce geriye doğru daha sonra da öne doğru hızla sarsılır ve yumuşak doku zedelenmesi yaşanır. Bunlarla beraber, Romatoid artrit, menenjit veya kanser gibi bazı hastalıklar boyun ağrısına neden olabilir.

Akut, Subakut, Kronik

Boyun ağrısı tipleri nelerdir?

-Ağrıları süresine göre 3 sınıfta inceleyebiliriz:

AKUT: 4 haftadan az sürer, SUBAKUT: 4-12 hafta sürer, KRONİK: 3 aydan fazla sürer.

Akut boyun ağrılarında, ağrı kısa sürede kendiliğinden geçtiği için hastalar ağrılarının genellikle nedenini merak etmez ve yardım aramazlar. Bunun sonucunda da ağrıyı oluşturan alışkanlıklar değiştirilmediği için ağrılar tekrarlanabilir ve ileri bir safhaya ağrıyı taşıyabilir.

Fizik muayenesi gerekli

Teşhisi nasıl sağlayabiliriz?

-Boyun ağrısı ile bir sağlık kurumuna başvurduğunuzda, hekiminiz öncelikle detaylı bir şekilde tıbbi geçmişinizi öğrenecektir. Boyun ağrısının ne zaman başladığı, şekli, farklı şikayetlerin varlığı sorgulanacak, kişinin mesleği, duruşu, kullanılan yatak ve yastık veya uyuma şekli gibi uyku alışkanlıkları öğrenilecektir. Daha sonrasında hekiminiz size fizik muayenesi yapacaktır. Fizik muayenesi sırasında hastanın duruşu ve boynu incelenir, yumuşak dokular kontrol edilir, hastanın boynunu ne kadar hareket ettirebildiği test edilir. Hekiminiz sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa; reflekslerinizi bir çekiç yardımıyla kontrol edip, kas gücünüzü test edebilir.

Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde boyun ağrınızın nedenini daha iyi anlayabilmek için görüntüleme testleri isteyebilir. Örnekler şunları içerir:

X-IŞINLARI: Röntgenler, omurilikte kemik mahmuzları gibi yapısal değişiklikleri gösterebilir. Bu bölgeleri öğrenmek olası bir sinir sıkışmasının yerini belirlemek için önemlidir.

BT TARAMASI: BT taramaları, boynun iç yapılarının ayrıntılı kesitsel görüntülerini elde etmek için birçok farklı yönden çekilen X-ışını görüntülerini birleştirir.

MR GÖRÜNTÜLEME: MR, omurilik ve omurilikten gelen sinirler de dahil olmak üzere kemik ve yumuşak dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için kullanılır.

ELEKTROMİYOGRAFİ (EMG): Doktorunuz boyun ağrınızın sıkışmış bir sinirle ilgili olabileceğinden şüpheleniyorsa, EMG önerebilir. Bu test, sinir iletim hızını ölçmek için batırılan özel iğneler ile yapılır.

KAN TESTLERİ: Boyun ağrısına neden olabilecek veya katkıda bulunabilecek iltihaplı veya enfeksiyöz durumların varlığından şüphelenildiğinde istenebilir.

Ağrılarımızı nasıl geçirebilir veya azaltabiliriz?

-Boyun ağrınız bir darbe ya da travma sonrasında oluşmadıysa, kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır:

DİNLENME: Boyun gerginlikleri ve burkulmaların çoğunda, birkaç gün boyunca dinlenmek, kaslara ve tendonlara kendiliğinden iyileşmek için gerekli süreyi sağlar. Ağrıyı artıran hareketleri yapmamak bu sürede önemlidir.

ISI VE BUZ: Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir. Birkaç gün sonra, alternatif olarak buz veya ısı uygulanabilir. Sürekli ısı uygulamak, şişliğin artmasına neden olabilir.

MASAJ: Çoğunlukla buz veya ısı uygulandıktan sonra tercih edilmelidir. Spazmları yatıştırır, ağrıyı azaltır.

DURUŞU DÜZELTMEK: Kötü duruş boyun ağrısına neden oluyorsa, basit değişiklikler ağrıya çözüm olabilir. Çalışırken doğru şekilde konumlandırılmış sandalye, monitör ve klavye kullanmak, uyurken doğru uyuyuş pozisyonu almak (sırt üstü) ve boynu destekleyen yastıklar kullanmak ağrıları azaltabilir.

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ: Bazı aktivitelerin boyun ağrısını tetiklediği tespit edilirse, bu aktivitelerin sınırlandırılması veya önlenmesi gerekebilir. Örneğin, akıllı telefonda zaman geçirildikten sonra boyun ağrıyorsa bu faaliyet azaltılmalıdır. Ayrıca telefona bakarken boynu daha dik tutmak için telefonun göz hizasına yakın tutulması gerekir.

AĞRI KESİCİ İLAÇLAR: Doktor kontrolünde birçok ağrı kesici, iltihabı azaltmak veya ağrı sinyallerinin beyne

ulaşmasını engellemek için kullanılabilir.

Boyun güçlendirilmeli

Tedavi yöntemleri nelerdir?

-Kendi kendinize evde uyguladığınız tedaviler işe yaramadığında hekiminiz aşağıdaki tedavileri

önerebilir:

GÜÇLÜ AĞRI KESİCİLER: Sadece reçete ile alınan ağrı kesici ilaçlar ya da kas gevşetici maddeler ya da trisiklik antidepresanlar tedavi için kullanılabilir.

FİZİK TEDAVİ: Fizyoterapist size doğru duruş ve boyun güçlendirme egzersizlerini öğretebilir ve ağrınızı hafifletmek ve tekrarı önlemek için ısı, buz, elektrik stimülasyonu ve diğer tedavileri kullanabilir. Buz ve ısı hızlı ulaşılabilen bir tedavi yöntemidir.

DERİ ALTI ELEKTRİKSEL SİNİR STİMÜLASYONU (TENS): Cildinize ağrılı alanların yakınında bulunan elektrotlar, ağrıları giderebilecek küçük elektriksel darbeler sağlar.

KISA SÜRELİ İMMOBİLİZASYON: Boynunuzu destekleyen yumuşak bir boyunluk, boynunuzdaki yapılara baskıyı azaltarak ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir seferde üç saatten fazla veya bir-iki haftadan uzun bir süre boyunca kullanılmamalıdır.

STEROİD ENJEKSİYONLARI: Doktorunuz, sinir kökleri yakınında, servikal omurganın kemiklerindeki küçük faset eklemlerine veya boynunuzdaki kaslara, ağrıyı gidermek için kortikosteroid ilaçlar enjekte edebilir.

Ameliyat: Boyun ağrısı için nadiren ihtiyaç duyulan cerrahi, sinir kökünü veya omurilik sıkışmasını azaltmak için bir seçenek olabilir.

111_01a2fa0d1ad80157480474c8811f9d30.JPG

Ellerimizi ensemizde birleştirerek kafamızı öne doğru hafif bir şekilde bastırıyoruz.

222_930517590822f8a4b14adfa652bb0660.JPG

Bir kaç saniye bekledikten sonra ellerimizi çene altında birleştirerek kafamızı geriye doğru esnetiyoruz.

333_ba23effcedd3123e150a1c840e1afa98.JPG

Ense bölgemize koyduğumuz bir havlu ile kafamızla sıfır çiziyoruz.

foto4_0f7942852600eba06c32aa5ed0358763.jpg

Son hareketimiz, kafamızı önce sağ omzumuza yatırıyoruz bir kaç saniye bekledikten sonra kafamızı diğer yöne yatırıyoruz

Boyun ağrısı çeken kişiler boyunlarını kuvvetlendirmek için bu egzersizleri evde kendileri setler halinde yapabilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin