Sakız yutmak zararlı mı?
Hayatınız boyunca en az bir kez yanlışlıkla da, olsa bir sakız yutmuş olmalısınız. Peki, sakız yuttuğumuzda ne oluyor? Bir sakız yuttuğumuzda neler olabileceği hakkında çeşitli teoriler bulmuşsunuzdur. Sakız yutmak tehlikeli mi? İşte cevabı...
Sakız yutmak, eğer soluk borunuzu tıkamadıysa ve milyonda bir gerçekleşecek bazı istisnai durumlar oluşmadıysa sizi öldürmez. Fakat sakızın içerdiği maddeler, sindirim sistemimizin kolaylıkla eritebileceği cinsten şeyler değildir. Sakızın icadına göz atarsak, aslında araba lastiği cinsinden bir maddenin üretimi için ağaçlardan elde edilen lateks kullanılmak istenmiş. Fakat bu proje başarısızlıkla sonuçlanınca, bu madde içerisine tatlandırıcı gibi çeşitli maddeler eklenerek sakız olarak üretilmiş. Yani sakızın etken maddeleri, aslında plastik benzeri özellikler göstermektedir.
Mide asiti, zeytin çekirdeğini bile eritebilecek kadar güçlüdür; fakat sakızı 5-10 yıl gibi bir sürede eritebildiği iddia edilmektedir. Bu rivayetin efsaneden ibaret olduğunu, sakızın birkaç gün içinde vücudumuzu terk ettiğini söyleyenler de vardır. Fakat özellikle çocuklarda, arka arkaya sakız yutmanın sonucu olarak bağırsaklarda sindirilemeyen maddelerin birikmesi sonucu ciddi rahatsızlıkların oluşabileceği söylenmektedir. Bilim çevreleri, sakızı kesinlikle yutmamamız gerektiğini birçok araştırmada dile getirmiştir.
Sakız yutmak tehlikeli mi?
Sakız yutmanın tehlikeli olup olmadığına bakmadan önce, sakızın içindekilere bir göz atalım. Sakızda bulunan temel maddeler mısır şurubu, tatlandırıcılar, gıda boyaları, yumuşatıcılar, aromalar ve sakız bazı (sakızı reçinesi) dir. Sakız, reçine dışında tüm bu maddeler insan vücudunda kolayca sindirilir. Yani bir sakız yuttuğunuz zaman sakız reçinesi dışındaki tüm maddeler vücutta sindirilir; sakız reçinesi ise diğer yiyeceklerle birlikte bağırsakta ilerler ve dışkı ile atılır. Burada sorun sakız reçinesinin yemek borusundan mideye, oradan da bağırsaklara ilerlemesi ve atılması normalden biraz daha uzun sürer. Bu süre yaklaşık 2-3 gündür, kesinlikle 7 yıl değil! Eğer yanlışlıkla tek bir sakız yutarsanız, bu kesinlikle sağlığınız için zararlı değildir.
Kısa zaman içinde büyük miktarda sakız yutmak ise, sindirim sisteminin bloke olmasına yol açabilir. Ancak; bu çok nadir bir durumdur. Küçük çocuklar ve bebekler ise, sakız ile boğulma riski altındadır. Küçük çocuklar sakızın sadece çiğnenmek için olduğunu ve sonra yutulmaması gerektiğini anlayamazlar. Bu nedenle boğulma riski daha fazladır. Küçük çocuklar ayrıca sakız ile birlikte bütün bir fıstık, madeni para gibi şeyleri de yutabilirler ve bu acil bir duruma yol açabilir. Sakızın bir takım yan etkileri de olabilir. İshal, gaz yapma ve şişkinlik; yetişkin ve çocuklarda bazı durumlarda ortaya çıkabilen, sakızın yan etkileri olarak kabul edilmektedir. Şekersiz sakızlar ise tatlandırıcı içerdiğinden daha çok yan etkileri bulunur. Ayrıca büyük miktarlarda sakız yutmak kabızlığa yol açabilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.