Sakinleşmek için okunacak dua...
Herkes zaman zaman bazıları her zaman gergin olabiliyor. Bu zamanlarda abdest alınması tavsiye edilir. Hz. Ömer herkes celalli olması ile biliyor. Hadisler Araf suresinin 199. ayetinin Hz. Ömer'in öfkesini dindirdiği geçiyor. Peki sakinleşmek için hangi dua okunmalı? İşte sakinleşmek için okunacak dua...
Allâh’ın bir emri kendisine hatırlatıldığında Hazret-i Ömer, öfkesine hâkim olmuş ve emr-i ilâhîye itaat ederek, kendi yapmak istediği şeyden derhâl vazgeçmiştir. Böylece kâmil bir mü’minin, Allâh’ın emirlerine itaattaki hassâsiyetini sergilemiştir.
Abdullâh bin Abbâs -radıyallâhu anhümâ- şöyle anlatır: Uyeyne bin Hısn, Medîne’ye geldi ve yeğeni Hur bin Kays’a misâfir oldu. Hur bin Kays, Hazret-i Ömer’in istişâre heyetinden idi. Zâten genç olsun yaşlı olsun bütün âlimler (Kurrâ) Hazret-i Ömer’in danışma meclisinde bulunurlardı. Bu sebeple Uyeyne, yeğeni Hur bin Kays’a: “–Yeğenim, senin devlet başkanı yanında îtibârın yüksektir. Beni kendisiyle görüştür.” dedi.
Hur, Ömer -radıyallâhu anh-’tan izin aldı. Uyeyne, Hazret-i Ömer’in yanına girince: “–Ey Hattâb oğlu! Allâh’a yemin ederim ki, bize fazla bir şey vermiyorsun. Aramızda adâletle de hükmetmiyorsun.” dedi. Hazret-i Ömer hiddetlendi. Uyeyne’ye cezâ vermek istedi. Bunu sezen Hur: “–Ey mü’minlerin emîri! Allâh, peygamberine, “Af yolunu tut, iyiliği emret, câhillerden yüz çevir!” (el-A’râf, 199) buyurdu. Benim amcam da câhillerdendir.” dedi. Allâh’a yemin ederim ki, Hur bu âyeti okuyunca Ömer -radıyallâhu anh-, Uyeyne’yi cezâlandırmaktan derhâl vazgeçti. Zâten Hazret-i Ömer, Allâh’ın kitâbına son derece bağlı idi. (Buhârî, Tefsîr 7/5, İ’tisam 2) Kendisine Allâh’ın bir emri hatırlatıldığında Hazret-i Ömer, hemen öfkesine hâkim olmuş ve emr-i ilâhîye itaat ederek, kendi yapmak istediği şeyden derhâl vazgeçmiştir. Böylece kâmil bir mü’minin, Allâh’ın emirlerine itaattaki hassâsiyetini sergilemiştir.
SAKİNLEŞMEK İÇİN OKUNACAK DUALAR
Sakinleşmek için dua Kuran ayetlerine dayanan çok etkili bir niyazdır. Bu dua müminlerin ruhsal yapıları üzerinde son derece tesirli olup kişinin huzura ermesine vesile olmaktadır.
Bu yazımızda Hz. Lokman’ın ağzından öğüt olarak söylenmiş duanın sözlerini sizlerle paylaşacağız. Ayrıca sakinleşme konusunda Hazreti Muhammed’in ve büyük İslam alimlerinin tavsiyelerine yer vereceğiz.
Sakinleşmek için dua okumak müminin ruhsal yapısının bozuk olduğu anlamına gelmez
Sakinleşmek için dua gibi ruhsal duruma iyi gelen ve daha huzurlu bir yaşam sürülmesini temin eden dualar okunduğunda maalesef insanlar “ruh sağlığı bozuk” damgası yapıştırmaya başlar.
Halbuki Kuran’da “Şüphesiz insan çok hırslı ve sabırsız olarak yaratılmıştır.” (Mearic-19) denilmektedir. Yani insanın sakinleşmek için dualara ihtiyaç duyabileceği ifade edilmiştir.
Hz. Muhammed de çeşitli vesilelerle sakin olmanın önemini belirtmiş ve “Sabır ziyadır.” ifadesini buyurmuştur. (Müslim, Tirmizi)
Sakinleşmek için dua hangi mevzulara binaen okunabilir?
Büyük İslam alimleri sakinleşmek için duanın şu hallerde okunması halinde inşallah çok hayırlı neticeler vereceğini beyan etmişlerdir:
Sabırsızlık hissinin kişiye yanlış şeyler yaptıracağından korkulduğunda
Korku ve ümitsizlik hissedildiğinde
Vesvese yaşandığında
Kişinin çok öfkelenip hırsına yenilme ihtimali belirdiğinde
Yoğun stres yaşandığında
Maddi problemler kişinin moralini bozduğunda
Aile huzursuzluğu yaşanmasına sebep olacak psikolojik gerilim olduğunda
Sakinleşmek için dua burada sıralananlar dışında her türlü ruhsal sıkıntıdan kurtulmak için de okunabilmektedir.
Öfke nöbetlerinden kurtulup sakinleşmek isteyenlere İslam alimlerinden önemli tavsiyeler
İslam alimleri müminlere sakinleşmeleri ve iç huzura ermeleri hususunda şu tavsiyelerde bulunmuşlardır:
Çok fazla öfkelendiğinizde besmele-i şerif okuyun ve yüce Allah’ın esmalarını zikredin. Özellikle ya Rahman, ya Kadir ve Ya Sabır esmalarını okumak çok faydalı olacaktır.
Sakinleşmek isteyen kişi Hz Peygambere salavat getirsin. Salavat getirmek manevi yaşamı zenginleştirir ve kişiye güzel bir hayat nasip edilmesine vesile olur.
Uzun süre boş durmak ruhsal sıkıntılara yol açar, bu itibarla her zaman bir işle meşgul olunmalıdır.
Ailenizle ve akrabalarınızla iyi geçinin. Müminlerle hayırlı iletişimde bulunmak ruhsal olarak rahatlamayı sağlar.
Mümkünse sık sık seyahate çıkın. Zira seyahate çıkmak ruhun ferahlamasını temin eder.
Sadaka vermek ve yoksullara yardım etmek kişinin sabrını güçlendirir.
Temiz giyinmek, güzel kokular sürünmek ve kişisel bakımına özen göstermek kişinin daha sakin davranışlarda bulunmasını sağlar.
Sakinleşmek isteyen kişi Kuran’ın kısa surelerinden okursa inşallah öfkesine hakim olacaktır.
Abdest ve namaz ruhun en büyük şifa kaynaklarıdır. Kişi daralıp bunaldığını veya öfkesinin kendisini zor durumda bıraktığını hissederse namaz kılarak Rabbine yönelmelidir.
Büyük İslam alimlerinin yüzyıllar öncesinden tavsiye ettikleri bu hususlar hem kişinin manevi yaşamını düzenleyen hem de sosyal hayatta nasıl davranacağını öğütleyen çok önemli yol gösterici beyanlardır.
Sakinleşmek için okunan 2 farklı dua vardır
İslam medeniyetinde sakinleşmek için okunan birisi kısa diğeri uzun iki dua bulunmaktadır. Bu duaların her ikisi de Kuran ayetlerine dayandığı için muazzam etkilidir. Ancak bu duaların okunma gayesi ve okuma adabı birbirinden farklıdır.
Bu dualardan kısa olanına “Hazreti Lokman’ın duası” adı verilmektedir. Uzun okunan dua ise İnşirah suresi ile 3 kutsi ifadenin 33’er defa okunmasından oluşmaktadır.
Kısa sakinleşmek için duanın sözleri (Hazreti Lokman’ın duası)
Ani ruhsal değişimler yaşandığında ve kişi sakinleşmek için güçlü bir ilahi desteğe ihtiyaç duyduğunda Kuran-ı Kerim’de Hazreti Lokman’ın ağzından ifade edilen şu ayeti kerimeyi okumalıdır:
Bismillahirrahmanirrahim
“Ya büneyye ekımıs salate ve’mur bil ma’rufi venhe anil münkeri vasbir ala ma esabek inne zalike min azmil ümur” (amin)
Ayeti kerimenin Türkçe meali ise şöyledir:
Bismillahirrahmanirrahim
“Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokman-17)
Sakinleşmek için dua okunurken sadece ayeti kerimenin Arapça sözleri okunacaktır. Türkçe meal bilgilendirme amaçlıdır.
Eğer sakinleşmek isteyen mümin dua sözlerini peş peşe 3 defa tekrar ederse çok daha faydalı olacaktır.
Zaten kısa olan bu duayı ezberden okumak daha makbul kabul edilmektedir. Ancak kişi ezberleme güçlüğü yaşıyorsa dua sözlerini yazılı metinden okumasında da bir mahzur yoktur.
Sakinleşmek için duanın uzun hali (İnşirah suresinin dua hükmünde okunması)
Bir kişi anlık olarak öfkelenmenin ötesinde devamlı olarak stresli ve hırslı ise İnşirah suresi ile 99 zikre dayanan aşağıdaki duayı okuması tavsiye edilmektedir.
Bismillahirrahmanirrahim
“Sübhanallah (33 defa okunacak)
Elhamdülillah (33 defa okunacak)
Allahu ekber (33 defa okunacak)
Elem neşrah leke sadrek
Ve vada’na ‘anke vizreke
Elleziy enkada zahreke
Ve refa’na leke zikreke
Feinne me’al’usri yüsren
İnne me’al’usri yüsren
Feiza ferağte fensab
Ve ila rabbike ferğab”
(amin)
İnşirah suresinin Türkçe meali şöyledir
Bismillahirrahmanirrahim
“(Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı?
Senin şânını yükseltmedik mi?
Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
Ancak Rabbine yönel ve yalvar.”
Bu uzun duayı her gün devamlı olarak “sabah bir defa gece de bir defa” okuyan kişi İnşallah öfkesini kontrol edebilecek ve çok sakin bir yaşam sürdürecektir.
İnşirah suresi aynı zamanda her türlü maddi-manevi sorun karşısında müminlere dayanma gücü veren etkili bir sabır duası olarak da okunabilmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.