Dolar (USD)
35.35
Euro (EUR)
36.45
Gram Altın
3026.78
BIST 100
9890.76
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sakarya'da fındık üretiminde zorlu patoz mesaisi başladı

Sakarya'nın Kocaali ilçesindeki fındık üreticileri, fındık hasadını sürdürüyor ve elde ettikleri ürünü patoz makinelerinde kabuğundan ayırmak üzere işleme tabi tutuyor.
Sakarya'da fındık üretiminde zorlu patoz mesaisi başladı
23 Ağustos 2023 11:20:03
Sakarya'nın Kocaali ilçesindeki fındık üreticileri, fındık hasadını sürdürüyor ve elde ettikleri ürünü patoz makinelerinde kabuğundan ayırmak üzere işleme tabi tutuyor.

Fındık üretiminde önemli bir yere sahip olan Kocaali ilçesindeki çiftçiler, 167 bin dekarlık dikili fındık arazisi üzerinde hasat işlemlerini sürdürüyor. İlk hasat sonrası elde ettikleri ürünü kurutup kabuklarından ayırmak üzere patoz makinelerine vermeye başladılar.

Kozluk Mahallesi'nde patoz makinesiyle hizmet veren Serkan Kılıçarslan (35), AA muhabirine, çocukluğundan beri fındık bahçelerinde mesai yaptığını söyledi.

Sürekli işinin bu olmadığını ancak fındık var olduğu sürece bu mesleği sürdüreceklerini anlatan Kılıçarslan, "Patozculuk çok güzel meslek ama dönemin kısalığı ve iklim değişikliğine bağlı olarak hava şartlarının elverişli olmamasından dolayı zorluk yaşayabiliyoruz. Herkesin bir işi var. Okullara yetişme sorunları olduğundan burada iş biraz bizim sırtımıza yükleniyor ama 40 gün buna göğüs geriyoruz." diye konuştu.

Kılıçarslan, fındık sezonunda gece mesailerinin de yoğun olduğunu aktararak, "Yoğun dönemlerde fındık üreticilerinin mağdur olmaması için gece mesailerine kalıyoruz. Biz zaten randevu usulü çalışıyoruz. Bir harman bitiyor, diğerine geçiyoruz. Bu bazen gece 3 oluyor, bazen de günün ilk ışıklarına kadar sürüyor." diye konuştu.

Sıcakta harman yapmak istemeyenler gece saatlerini tercih ediyor

İlçede 33 yıldır patozculuk yapan Mustafa Büyükkaya da rekoltedeki düşük beklentiden kaynaklı işlerinin uzun sürmeyeceğini ifade etti.

Mesleğin kısa dönemde ancak yoğun şekilde yapıldığını vurgulayan Büyükkaya, "Patozculuk genel olarak zor bir iş. Gece gündüz, yorgun, uykusuz bir şekilde bir ila bir buçuk ay sürekli çalışıyoruz." dedi.

Büyükkaya, havaların sıcak olması nedeniyle harman yapmak isteyenlerin gece saatlerini tercih ettiğini, bu nedenle ayrı bir yoğunluk yaşadıklarını dile getirdi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin