Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2307.99
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sağlıkta Batı eliyle TEKELLEŞME!

Sağlık-Der tarafından hazırlanan "sağlıkta tasarruf yerine sağlığın bozulmasını engelleyici tedbirler" raporu deklare edildi. Rapor, Sağlık-Der Genel Başkanı Uzman Dr. Kasım Sezen tarafından açıklandı
Sağlıkta Batı eliyle TEKELLEŞME!
17 May 2013 00:00:00
Sağlık-Der tarafından hazırlanan "sağlıkta tasarruf yerine sağlığın bozulmasını engelleyici tedbirler" raporu deklare edildi. Rapor, Sağlık-Der Genel Başkanı Uzman Dr. Kasım Sezen tarafından açıklandı

MİLAT (ANKARA)

SAĞLIK-DER tarafından hazırlanan "sağlıkta tasarruf yerine sağlığın bozulmasını engelleyici tedbirler" raporu deklare edildi. Dernek tarafından Dr. Sezen imzalı yapılan açıklamada, "Bugün uluslararası batılı büyük şirketler her şeyi parayla alınıp satılan bir meta haline getirdikleri gibi sağlığı ve tıbbı da ticari bir meta haline getirmektedirler. Bunda da oldukça yol almışlardır. Tıbbi cihaz üreticileri ürettikleri her yeni cihazın bir iki yıl sonra bir üst modelini üretmektedirler. Bu cihazların yedek parçaları yeterince üretilmemekte veya pahalı satılmakta, bakımı yapılmamakta ve iki yıldan fazlada sigortalanmamaktadır. Böylece bu pahalı cihazlar 3-5 yılda, bir kenara atılmaktadır" denildi.

"Hızlı bir teknoloji ve kaynak israfı olmaktadır" uyarısına yer verilen raporda şu ifadeler kullanıldı: "Buna hem batı hem de gelişmekte ve geri kalmış ülkeler alet olmaktadır. İletişim imkanları hastaların dünyanın neresinde ne cihaz olduğunu bilmesine ve bunları talep etmesine sebep olmaktadır. Bu talepler karşısında duramayan devlet ve özel sektör işletmecileri yeni teknolojik cihaz satın alma yarışına girmektedirler. Aynı şekilde uluslar arası ilaç ve sarf malzemesi üreticileri de patent yasaları çıkartarak bir tekelleşmeye, reklama dayalı tüketimi artırarak insan sağlığını sömürme yoluna gitmektedirler. Tıbbın ilerlemesi insanların hayat standardını, yaşam kalitesini ve yaşam seviyesini artırmaktadır. Bunlarda tabii ki sağlığa daha fazla kaynak ayrılmasını gerektirmektedir. Hükümetler bu kaynakları sağlamakta zorlanmaktadırlar. Yeterli kaynak bulunamadığında da "sağlıkta tasarruf" yoluna gidilmektedir.

Uluslar arası ambargo Uygulamadaki yanlışlıklara da vurgu yapılan raporda, "Sağlıkta yapılan tasarruf uygulamaları da insan sağlığını, toplum sağlığını tehdit eden geri dönülmez noktalara ulaşmaktadır. Bazen de tasarruf uygulamaları çok daha fazla kaynağın aşırı kullanımına sebep olabilmektedir. Tasarruf tedbirleri çerçevesinde ödeme kapsamından çıkarılan 1,5 TL' ye satılan mukolitik bir ilacın yerine hekimler 3,5 TL'lik diğer bir mukolitik ilacı kullanma yoluna gitmektedirler. Diz artrozunda kullanılan 300 TL'lik diz içi kıkırdak hammaddesi enjekte edilen hyaluronik asitin ödeme kapsamından çıkarılması 600 TL'lik bir fizik tedavi uygulaması yada 3 bin TL'lik diz protezi uygulamasına yol açabilmektedirler. Bu alternatif uygulamalar hem daha fazla işgücü kaybına hem de daha fazla kaynak ayrılmasına sebep olmaktadır. Bu noktaya tedaviye yönelik tıbbın ön plana çıkarılarak koruyucu tıbbın ve önleyici tedbirlerin ihmal edilmesi sebebiyle gelinmiştir. Bunda da başta belirttiğimiz gibi reklama dayalı çalışan uluslararası ilaç ve cihaz üreticisi firmaların etkisi büyüktür" ifadelerine yer verildi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan