Dolar (USD)
35.27
Euro (EUR)
36.71
Gram Altın
2986.43
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklara karşı uyardı!

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklar nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı vatandaşları uyardı. Günlük olarak 2-2,5 litre su içilmesi, bol ve açık renkli giysiler tercih edilmesi, kan şekerini ani değişimlere yol açabilecek besinlerden kaçınılması gerektiği vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklara karşı uyardı!
25 Haziran 2024 11:22:50
Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklar nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı vatandaşları uyardı. Günlük olarak 2-2,5 litre su içilmesi, bol ve açık renkli giysiler tercih edilmesi, kan şekerini ani değişimlere yol açabilecek besinlerden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Haber: Yunus Akseki

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklık ve nem artışıyla vücut ısısı da yükseliyor. Aşırı sıcakların etkisiyle vücutta su ve mineral kaybı yaşanabiliyor, bu durum bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Özellikle 65 yaş ve üzerindekiler, küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, engelli bireyler, hamileler, açık alanda çalışanlar, ağır işlerde çalışanlar, sporcular, diyabet, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanlar ile sürekli tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları kullanan kişiler aşırı sıcaklardan daha fazla etkileniyor.

Sağlık uzmanları, aşırı sıcaklardan korunmak için bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesini ve gün içinde serinlemek için ılık duş alınmasını öneriyor."

Aşırı sıcaklardan korunmak için bol, hafif ve açık renkli giysiler giyilmesi, gün içinde serinlemek için ılık duş alınması tavsiye ediliyor.

'Aşırı sıvı kaybı tehlike yaratabiliyor'

Sıcak yaz aylarında, su tüketimi her zamankinden daha önemli hale geliyor ve susamanın beklenmemesi gerekiyor.

Su, vücut için en doğal ve temel sıvı kaynağı olduğundan aşırı sıvı kaybı ciddi sağlık risklerine yol açabilir.

Su, besinlerin sindirilmesi, besin ögelerinin emilimi, hücrelere taşınması, biyokimyasal tepkimelerin gerçekleştirilmesi, vücut ısısının düzenlenmesi, eklemlerin sağlığı ve minerallerin taşınması gibi hayati fonksiyonlar için gereklidir."

Sıcak havada, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, diyette, protein ve tuz miktarı fazla olduğunda, terleme ve böbrekler yoluyla, ateşli hastalıklarda solunum yoluyla, ishalde bağırsak yoluyla su atımı artıyor. Bu durumda su-sıvı gereksinmesi de artıyor.

'Açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı'

Sıcak havanın olumsuz etkisinden korunmak için beslenme şekli de büyük önem taşıyor.

Aşırı sıcaklarda sağlığın korunması, yeterli ve dengeli beslenilmesi, ağır yemeklerden kaçınılması öneriliyor.

Kan şekerini hızla yükselten veya hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi, beyaz ekmek, pirinç yerine tam buğday ekmek, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.

Enerjisi yüksek basit karbonhidrat olan saf şeker ve tatlılar, pastalar, bisküvi ve çikolatalar gibi şekerli besinlerin tüketiminin azaltılması tavsiye ediliyor. Hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıların yenilmesi öneriliyor.

Besin zehirlenmelerine dikkat

Sıcak havanın etkisiyle gıdalarda bozulmaya bağlı besin zehirlenmeleri ile daha sık karşılaşılabiliyor. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması, çabuk bozulan et, yumurta, süt, balık gibi potansiyel riskli besinlerin açıkta bekletilmemesi, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmesi önem taşıyor.

Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan, bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesi için el temizliğine dikkat edilmesi, sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce bol su ile iyice yıkanması ve ishali olanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması isteniyor.

Özellikle yaz aylarında planlanan tatil programlarında açık büfe yemek sunan yerlerde gereksinimden çok daha fazla miktarda besin tüketilmemesi öneriliyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin