Dolar (USD)
34.54
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3016.49
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sağanağın ardından İstanbul'un barajlarındaki su seviyesi yükseldi

Beş gün boyunca devam eden yoğun yağışlar sonucunda, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlar toplamda 17 milyon 700 bin metreküp su biriktirdi. Bu durum, barajların doluluk oranını yüzde 23,49'a yükseltti.
Sağanağın ardından İstanbul'un barajlarındaki su seviyesi yükseldi
03 Ekim 2023 19:16:03
Beş gün boyunca devam eden yoğun yağışlar sonucunda, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlar toplamda 17 milyon 700 bin metreküp su biriktirdi. Bu durum, barajların doluluk oranını yüzde 23,49'a yükseltti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 28 Eylül'de yüzde 22,41 seviyelerine kadar gerileyen barajlardaki doluluk oranı, son günlerdeki yağışların ardından tekrar yükselişe geçti.

202310baraj3-1_31544f5b919da2c526e4e32e7743a6a7.jpg

Barajların doluluk oranı yüzde 23,49'a çıktı

Son yağışlarda 17 milyon 700 bin metreküp su alan barajların doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 23,49'a yükseldi.

Sağanağın en olumlu etkilediği baraj Alibey oldu. 5 gün önce yüzde 16,06 doluluk oranına sahip Alibey Barajı yağışlarda 3 milyon metreküp su aldı. Barajın doluluk oranı yüzde 8,82 artarak 24,88'e çıktı.

202310baraj3-2_c48da04adb330d57802becf06c4f0a26.jpg

Son yağışlarla birlikte doluluk oranları Büyükçekmece Barajı'nda yüzde 3,65'ten 4,4'e, Elmalı Barajı'nda yüzde 13,85'ten 18,71'e, Pabuçdere Barajı'nda yüzde 2,53'ten 2,63'e, Sazlıdere Barajı'nda yüzde 7,87'den yüzde 9,53'e ve Terkos Barajı'nda yüzde 10,24'ten 12,61'e yükseldi.

Baraj Nedir?

Baraj Nedir?Baraj bir akarsu vadisini kapatıp arkasında su biriktiren, biriken suyun enerji üretimi, içme suyu, tarım alanlarını sulama gibi birçok alanda kullanılması amacıyla yapılmış bir tesistir.

Çok eski zamanlardan beri kullanılan barajlar günümüzde de gelişen yapılarıyla birlikte önemini korumaktadır. İnsanlığın her alanda su ihtiyacını karşılayan bu yapılar, bir ülkede enerji üretiminin de en ucuz ve doğal yoludur.

Kemer ve payandalı olarak beton, toprak veya kaya dolgulardan yapılan barajların yüksekliği birkaç yüz metre olabilir. Oluşturduğu setin arkasında biriktirdiği suların binlerce hektara ulaşabildiği barajların boyu ise kilometrelerce uzunlukta olabilir.

Yağan yağmur sularının, eriyen karların oluşturduğu akarsular sadece geçtiği yerlerdeki çevreye fayda sağlayarak sürekli akmaktadır. Ancak değişen iklim ve yağmurun yağmaması insanlar da dahil tüm doğa için tehlike demektir. Susuzluk durumu göz önünde bulundurularak suların bir yerde biriktirilmesi ve ihtiyaç halinde kullanılması amacıyla barajlar inşa edilmiştir. Biriktirilen suyun gücünden faydalanarak enerji üretilmesi barajların asıl gayesidir. Ülkelerin elektrik üretiminin en kolay ve maliyetsiz yolu barajlardır.

Yine özellikle tarım alanlarının sulanması ve şehir şebekeleri için gerekli su için barajlar hayati değer taşımaktadır. Yıkılması durumu ise çok büyük alanlara şiddetli su baskını demektir. Buna ek olarak gelişen inşaat teknolojileri günümüzde çok büyük barajların yapılmasına olanak tanımaktadır.

Büyük barajlar ise yapıldıkları alanın ekolojik dengesini bozmaktadır. Barajın çevresindeki bu iklim değişikliklerinin cevrede yaşayan tüm canlılara olumsuz etkileri nedeniyle; tüm dünya genelinde belirli bir hacmin üzerindeki barajların yapımı yasaklanmıştır.

thumbsbce00eb1f53ce5af50453dcf789eb53d63_c015a9ed921875ac816ff3ef2773bdf4.jpg

Barajlar Nasıl Yapılır?

Barajlar Nasıl Yapılır?Barajlar yapımı oldukça zor, emek isteyen ve masraflı yapılardır. Bir baraj yapılmadan önce jeologlar ve topograflar gelir, arazinin yapısını, çevresini, zeminin dayanıklılığı gibi birçok özelliğini inceler ve eğer baraj yapımına uygun olduğuna emin olurlarsa yapıma başlanabilir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise toprağın suyu sızdırmadığından emin olmaktır. Barajı, yapılacağı akarsu vadisinde akarsuyun en daralan kısmına inşa etmek maliyeti ve iş gücünü azaltmaktadır.

Derinlere temel atabilmek için alüvyal tabaka kaldırılmalı, suyun sızmasını engellemek için geçirimsiz perdeler kullanılmalıdır. Derinlere açılan beton çukurlar da yine suyun sızmasını önlemek amacıyla yapılmaktadır.

Barajların yapımı tamamlandıktan sonra setin arkasında birikmeye başlayan akarsu ve yağmur suları bir göl meydana getirir. Buna baraj gölü veya rezervuar adı verilmektedir. Baraj gölünde yeterince su biriktikten sonra suyun fazlasını akıtmak için baraj içinde özel kapılar yapılır veya suyun baraj duvarının üstünden taşması sağlanır.

Eğer suyun duvar üzerinden taşması isteniyorsa bunun için özel yerler bırakılır. Biriken bu sular gerektiğinde kullanılmak için kapıların açılmasıyla salıverilir veya elektrik elde etmek için hidroelektrik santraller kurulur.

2019ekimbaraj-1-_aebd14f36df6166b8b99595e910c592f.jpg

Barajların Kısımları Nelerdir?

Barajların Kısımları Nelerdir?Bütün bir yapı olarak gördüğümüz ve belli kısımlarını bildiğimiz barajlar, çeşitli alanların bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Şimdi bu kısımları inceleyelim:

Baraj Gövdesi: Bütün vadiyi kapatan ve yapay bir göl oluşmasını sağlayan kısımdır. Genel olarak beton veya dolgu malzemesinden inşa edilen sabit yapılardır.

Baraj Gölü: Baraj gövdesinin arkasında suyun depolandığı vadi kısmıdır. Ölü hacim, faydalı hazne hacmi ve taşkın koruma hacminden oluşmaktadır.

Su Alma Yapısı: Baraj gölünde toplanan suyun alınmasını sağlayan kısımdır.

Dip Savak: Gerekli olan durumlarda baraj gölünü tamamen boşaltmak, dolu savak debisini azaltmak ve akarsu mansabına bırakılması gereken miktardaki suyu vermek için kullanılan tesis kısmıdır.

Dolu Savak: Taşkın sularının mansaba aktarılarak yapının emniyetini sağlayan tesis kısmıdır.

Derivasyon Tesisleri: Bu sistem, baraj inşaatının kuru bir ortamda yapılmasını sağlamaktadır. Suyun inşaat alanına girmesini önleyen batardolardan ve suyun mansaba aktarılmasını sağlayan açık veya kapalı iletim tesislerinden oluşmaktadır.

Diğer Tesisler: Barajın hizmet ettiği amaca uygun olarak enerji santralleri, içme suyu arıtma tesisleri, balık ve tomruk geçitleri gibi yapılardır.

Bunlara ek olarak; büro, atölye, laboratuvar, lojman, ambar, garaj, park yeri gibi barajın özelliklerine ve büyüklüğüne bağlı olarak ihtiyaçlara yönelik inşa edilen yapılar da bulunmaktadır.

CHP'li belediyeden tarihi mekanda LGBT sapkınlığı

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin