Safran nasıl tüketilir?
Safran Nasıl Kullanılır?
Osmanlı Mutfağı’nda karabiberden sonra en yaygın olarak kullanılan safran o dönemde genellikle gül suyu ya da sirke içinde çözündürülürdü.
Türk mutfağında özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran sütlü tatlılarda ve zerdede tercih edilir.
Tel ve toz şeklinde satışa sunulan safran bitkisi nadir olarak bitki çayı olarak kullanılır. Safran çayı acımtırak aroması ve sert kokusundan dolayı pek tercih edilmez.
Genellikle yemeklerde baharat şeklinde kullanılan bitki, keskin kokusu ve samansı tadı ile sıra dışı bir tat verir.
Tavukla hazırlanan yemeklerde lezzetli soslar hazırlanan safran Akdeniz mutfağında balık yahnilerinin aranan baharatıdır.
Ülkemizde ise safranın en çok yetiştirildiği Safranbolu’da yapılan safran lokumu şiddetle tavsiye edilir. Dışı Hindistan cevizi ile kaplı olan lokumun ortasında fındık bulunur ve safranın kattığı değişik lezzet daha ilk ısırışta fark edilir. Evleri ile meşhur olan Safranbolu’ya ait bu sıra dışı lezzet turistik açıdan dikkat çekmeye başladığından dolayı safran lokumu çeşitlerinde artış yaşanmaktadır.
safran baharatı
Safranın Bilinmeyen Kullanım Alanları
Yemeklerde, hazır gıdalarda, likörlerde ve şuruplarda renklendirici ve tat verici özelliği nedeniyle kullanılan safran ilaç sektöründe, kumaş boyamada ve parfüm yapımı başta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılır.
Pahalı olması ile dikkat çeken safran gizemli yapısı ile de merak uyandırır.
Safranın en ilginç kullanım alanlarından biri ise havas yazmaları için kullanılmasıdır. Bu yazılar için bitkinin renk verici özelliği kullanılarak safran mürekkebi hazırlanır. Bu mürekkebin de oldukça pahalı olduğunu belirtelim.
Safran bitkisinin başak kısmı içinde yer alan tohumlardan elde edilen safran yağı oldukça faydalıdır.
Kurutularak toz haline getirilen safran pH değişimlerine karşı hassastır.
Isıya karşı dayanıklılığı daha yüksek olan bitkinin oksitlenerek parçalanmasını önlemek için hava temasını engelleyen kaplarda saklamanız gerekir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.