Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2425.96
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sadece yabancı işlemleri incelemiyoruz

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bazı aracı kurumlara yönelik incelemenin sadece yabancı yatırımcı işlemlerini kapsamadığını belirtti.
Sadece yabancı işlemleri incelemiyoruz
02 Temmuz 2013 16:05:00
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bazı aracı kurumlara yönelik incelemenin sadece yabancı yatırımcı işlemlerini kapsamadığını belirtti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 Mayıs-19 Haziran arasındaki dönemde yapılan işlemlerle ilgili bazı aracı kurumlara yönelik yürütülen inceleme hakkında değerlendirmede bulundu.
Aracı kurumlardan 20 Mayıs'tan itibaren yapılan hisse senedi işlemleri konusunda bilgi istediklerini hatırlatan Ertaş, "Mevzuata aykırı herhangi bir tespitimiz olursa, kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.
Kendisinin işlemin rutin bir uygulama olduğunu söylemesine karşın basında yankı bulmasına ilişkin de görüşlerini paylaşan Ertaş, şunları kaydetti:
"Rutin derken bunu ikiye ayırmak lazım. Birincisi olağanüstü fiyat ve işlem miktarlarındaki dönemlerde SPK tarihinde hep bu tür incelemeleri yapmıştır. Bu da onlardan bir tanesidir. O açıdan bakıldığında rutin bir işlemdir. Ancak incelenen bilgilerin çeşitliliği açısından baktığımızda sıradan bir işlem döneminde olmadığımızı fark etmemiz lazım. Çünkü o dönemde yüzde 20'ye kadar bir fiyat düşüşü oldu. Dolayısıyla olağanüstü bir dönemdir. Bunun iki sebebi var. Bir tanesi 22 Mayıs'ta Fed Başkanı'nın likidite ile ilgili açıklaması ile başlamıştır. Bundan bir hafta sonra da Gezi Parkı olayları ile örtüşünce piyasadaki dalgalanmaların boyutu artmıştır. O nedenle de rutin olmasına rağmen özel bir döneme denk gelmiştir."
Sadece yabancı işlemlerini incelemiyoruz
Ertaş, "incelemenin sadece yabancı yatırımcı işlemlerini kapsamadığını, söz konusu dönemde gerçekleşen belli büyüklükteki işlem hacimlerini incelediklerini" söyledi. "Bunun içinde yerli yatırımcı da olabilir, yabancı yatırımcı da olabilir" diyen Ertaş, belli aracı kurumlara yoğunlaşıldığını, bu durumun kendileri açısından bir sıkıntı doğurmadığını kaydetti.
Yatırımlar hızlanacak
Küresel sermayenin piyasasına girdiği ülkeyi çeşitli konularda test ettiğini anlatan Ertaş, "Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir düzeyde olmadığı dönemde bile borsadaki hisse senetlerinin yüzde 65'i küresel sermayedeydi. Not artırımı ile birlikte küresel sermaye için portföy artı direkt yatırımlar olarak gelme dönemi hızlanarak devam edeceğini bekliyoruz" diye konuştu.
Aile hekimi gibi finans danışmanı olacak
Önümüzdeki dönemde her bireyin aile hekimi gibi finans danışmanı olacağını anlatan Ertaş, yatırımcıların aracı kurumlara gittikleri zaman müşteri temsilcileri tarafından yönlendirileceğini kaydetti.
Türkiye'de artık yüksek faiz getirilerinin beklenmesinin doğru olmadığını anlatan Ertaş, "Bundan sonra faizlerin yüzde 5-6 civarında olacağı bir ekonomi söz konusu" dedi.
200 milyon dolar geri döndü
Ertaş, 22 Mayıs'tan itibaren piyasalarda çıkış yaşanmaya başladığını anımsatarak, "Geçen hafta trend geri döndü ve küresel sermayenin hisse senedi piyasasına pozitif yönlü katılımı yaşandı. 22 Mayıs'tan geçen haftanın başına kadar piyasalardan 1,5 milyar dolarlık bir çıkış oldu, bunun 200 milyon doları son günlerde geri geldi" dedi.
Piyasalarda Gezi Parkı olayları ve FED'in açıklamalarının etkisinin sona erdiğini kaydeden Ertaş, FED'in kararlarının dünyayı etkilemeyi sürdüreceğini dile getirdi.
Şu anda en az 2 kişiyi daha atayabilecek durumdayız
Ertaş, Turkcell'in mevcut durumuna ilişkin soru üzerine de Turkcell Yönetim Kuruluna şu anda en az 2 kişiyi daha atayabilecek durumda olduklarını, çalışmaların en kısa sürede sonuçlanacağını söyledi.