Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2971.95
BIST 100
9961.35
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Avrupa ülkelerinde çok sayıda kızlara özel okul var

Türkiye'de milyonlarca aile, kızlarının sadece kızlara özel olan okullarda eğitim görmesini istiyor. Söz konusu uygulama Avrupa dahil olmak dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor.
Avrupa ülkelerinde çok sayıda kızlara özel okul var
13 Temmuz 2023 08:01:19
Türkiye'de milyonlarca aile, kızlarının sadece kızlara özel olan okullarda eğitim görmesini istiyor. Söz konusu uygulama Avrupa dahil olmak dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor.

Türkiye’de uzun yıllardır okullaşma oranı ciddi sorunlar teşkil ederken, AK Parti iktidarıyla bu sorunun çözülmesi için uzun yıllardır mücadele edilmektedir.

Toplumsal olarak dini ve kültürel değerlerine önem veren Türkiye’de eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için Bakan Tekin tarafından önerilen “kız okulları önerisi” halkın büyük bir kesimi tarafından ilgiyle karşılanırken kendi küçük, dar dünyasına hapsolmuş azgın azınlığın tepkilerine neden oldu.

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Kızların okula gitmelerini sağlamak için gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz" ifadelerini kullanırken, bu sözler Türkiye’de gözlerine perde çekilmiş bir kesimi hemen harekete geçirdi.

Her sözlerinde Laik-Avrupa eğitim sistemini öve öve bitiremeyip çocuklarını Amerikalı misyoner, Cyrus Hamlin’in kurduğu Robert Koleji'ne göndermek için çırpınan batı hayranı azgın azınlık, Türkiye’de dini hassasiyeti olan ailelerin taleplerini görmezden gelerek eğitimdeki fırsat eşitliğinin önüne geçmek için harekete geçti.

yusuf-tekin_7e8959b787325d97cbf12c7906b259c5.jpg

Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum"

Türkiye'de bazı ailelerin kız çocuklarını okula göndermediğine ve bunun gerekçesi sorulduğunda, "Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum" dediklerine dikkat çeken Bakan Yusuf Tekin, "Şimdi benim Milli Eğitim Bakanı olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz; veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli" ifadelerini kullandı.

Azgın azınlık tarafından linç girişimine uğrayacağının farkında olan Bakan Tekin, karma eğitimi desteklediğini hatırlatma gereği duyarak, "Karma eğitime karşı değil, tam tersine özgürlükçüyüm; karma eğitim isteyen veliler için de kuşkusuz o olacak. Zaten bizim Milli Eğitim'in temel kanununda öyle diyor, karma eğitim esastır ama benim asli görevim, okullaşma oranını artırmaktır" diye ifade etti

İlk tepki CHP’lilerden geldi

Tekin'in kız okulları çıkışından sonra açıklamalarda bulunana Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, "Millî Eğitim Bakanlığı yasalar gereği kız-erkek tüm çocukları okula getirmeyi sağlamak zorundadır" diyerek, çocuklarının karma eğitime katılmasını istemeyen aileleri de inançlarından dolayı şöyle eleştirdi: "Türkiye'de ve dünyada 0-18 yaş grubu çocuk olarak kabul edilmektedir. Çocuklarını cinsiyet ayrımına dayanarak okula göndermeyenler, çocuklara çocuk olarak bakamayan bir görüştür. Milli Eğitim Bakanı'nın böylesi bir görüşe kapı aralamak anlamına gelen sözler söyleyebilmesi hiçbir koşulda kabul edilemez."

istemiyorum_e73147b4454715ca614215bb68cedfa2.jpg

Almanların algı makinesi haberin üzerine atladı

Tekin'in sözlerine CHP'li Karabıyık'ın gösterdiği tepki Alman medyasında anında yer bulurken Alman devlet medyası Deutsche Welle (DW), CHP'den gelen tepkileri şu sözlerle duyurdu: "Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in bazı ailelerin kız çocukların 'erkekler var' diye okula göndermediğini ve bu nedenle kız okulları açabileceklerini söylemesi tepkilere neden oldu." Alman medyası, Karabıyık'ın ifadelerine geniş yer verirken CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka'nın şu tepkisini habere ekleyerek: "Son yıllarda kız çocuklarının okullaşma oranında düşüş var. Ortada böylesine aydınlanmadan uzak bir tablo varken bu oranı artırmak için tek çözümünüz kız okulları açmak mıdır? Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yaşında, en önemli bakanlıklarından biri olan Millî Eğitim Bakanlığı koltuğunda otururken, laikliğin altına dinamit koymanıza izin vermeyeceğiz." İfadeleriyle okuyucularına aktardı.

Almanya’nın algı makinası olarak görülen “DW”, hemen haberin üzerine atlayarak ortalığı karıştırma faaliyetine girişirken, kendi ülkelerindeki eğitim sisteminin nasıl olduğunu hatırlamadı! Karma eğitimin yaygın olduğu Almanya'da isteyen aileler çocuğunu karma eğitimli liselere gönderirken hassasiyet sahibi aileler isterse çocuklarını 'kız okullarına gönderebilmektedir. Özellikle Almanya’da kız okulları sayısı bir hayli fazlayken yaklaşık olarak 1696 yılından beri kız okulu olarak eğitim veren “St.-Ursula-Gymnasium” ve 1895 yılında kurulan “St.-Ursula-Gymnasium” gibi köklü eğitim kurumları problem yaşamadan “laik Avrupa’da” eğitim vermektedir. Almanya’da 50’den fazla okulda kızlara özel eğitim verilirken bir başa Avrupa ülkesi olan Avusturya’da 6, İsviçre’de ise 3 okulda kız okulları bulunmaktadır.

İşte Modern Batıdaki kız okullarına dair bilgiler

İngiltere'deki kız okulları, öğrencilerin yalnızca kızların eğitim aldığı özel okullardır. İngiltere'de birçok ünlü kız okulu bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:

Cheltenham Ladies' College: Cheltenham, Gloucestershire'da bulunan bu okul, 1853 yılında kurulmuştur. Geleneksel ve modern eğitim yöntemlerini birleştirerek geniş bir müfredat sunmaktadır.

Roedean School: Brighton, East Sussex'de bulunan Roedean School, 1885 yılında kurulmuştur. Deniz kıyısında yer alan okul, geniş bir kampüs ve çeşitli olanaklar sunmaktadır.

Wycombe Abbey: Buckinghamshire'da bulunan Wycombe Abbey, 1896 yılında kurulmuştur. Öğrencilere akademik mükemmeliyet, sanat ve spor alanlarında fırsatlar sunan bir okuldur.

St. Paul's Girls' School: Londra'da bulunan bu okul, 1904 yılında kurulmuştur. Öğrencilere geniş bir akademik program ve çeşitli kulüp ve etkinlik seçenekleri sunmaktadır.

Benenden School: Kent, Cranbrook'da bulunan Benenden School, 1923 yılında kurulmuştur. Yatılı bir okul olan Benenden, geniş bir müfredat ve sosyal aktivite seçenekleri sunmaktadır.

Fransa'daki kız okulları:

Fransa'da da birçok ünlü kız okulu bulunmaktadır. İşte bazı örnekler:

Lycée Molière: Paris'te bulunan Lycée Molière, kız öğrencilere hizmet veren köklü bir okuldur. Hem ilkokul hem de ortaokul düzeyinde eğitim sunmaktadır.

Lycée Fénelon: Paris'te bulunan Lycée Fénelon, hem kız hem de erkek öğrencilere eğitim veren bir okuldur. Çeşitli programlar ve seçmeli dersler sunmaktadır.

Lycée Louis-le-Grand: Paris'te bulunan Lycée Louis-le-Grand, hem kız hem de erkek öğrencilere eğitim veren tarihi bir okuldur. Akademik mükemmeliyeti teşvik eden bir müfredatı vardır.

Lycée Saint-Louis: Paris'te bulunan Lycée Saint-Louis, bilim ve matematik odaklı bir kız okuludur. Öğrencilere yüksek düzeyde akademik eğitim sunmaktadır.

Lycée La Bruyère: Versay'da bulunan Lycée La Bruyère, kız öğrencilere eğitim veren bir okuldur. Dil, sosyal bilimler ve doğa bilimleri gibi çeşitli alanlarda programlar sunmaktadır.

Almanya'daki kız okulları, öğrencilerin yalnızca kızların eğitim aldığı özel okullardır. İşte bazı örnekler:

Luisen-Gymnasium Berlin

St. Ursula Gymnasium, Freiburg

Sophie-Scholl-Gymnasium, Hamburg

Maria-Ward-Schule, Nürnberg

Sankt-Michael-Gymnasium, München

Elisabethenschule, Frankfurt

Helene-Lange-Gymnasium, Hamburg

Ricarda-Huch-Schule, Braunschweig

Louise-Schroeder-Gymnasium, Berlin

Heisenberg-Gymnasium, Garching

HABER: milatgazetesi.com

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin