Sadece 13 milyon kitabımız var
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Erzurum'da düzenlenen 6. Konuşan Kitap Şenliği'nde yaptığı konuşmada, bir kitabın insan hayatını, dünyanın kaderini değiştirebildiğini vurguladı.
Türkiye'deki kütüphanelerin nitelik ve nicelik bakımından diğer ülkelerin gerisinde olduğuna işaret eden Gül, "Uluslararası standartlara göre, Türkiye'deki halk kütüphanelerinde 123 milyonu aşkın kitap bulunması gerekirken sadece 13 milyon kitabımız var. 5 milyon nüfuslu Finlandiya'da bin 202 kütüphane bulunurken, 70 milyonluk Türkiye'de bu rakam sadece bin 434. Bu durumun bize, ülkemize, geçmişimize hiç de yaraşır bir tablo olmadığı aşikar" dedi.
Kütüphanelere ilgi duyan çocukların kitap okuma alışkanlığını daha kolay kazandığını belirten Gül, şöyle konuştu:
"Toplum olarak kitapla ilişkimizi güçlendirmek, yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kütüphane geleneğini canlandırmalıyız. Bu konuda belediyelerin önemli bir misyon üstlenebileceğini düşünüyorum ve buradan belediyelerimize çağrıda bulunmak istiyorum. İfa etmiş olduğunuz pek çok önemli hizmetin yanında gelin, illerinizde, ilçelerinizde hatta belediyelerinizde kütüphaneler kurun. Bu kütüphaneleri binlerce kitapla çeşitli etkinliklerle oyun alanları ve teknolojik imkanlarla çocuklarımız için ilgi çekici mekanlar haline getirin. Tek bir çocuğun bile hayatını değiştirecek kitaba ulaşmasına vesile olursanız inanın hem bu dünya hem de ahiretiniz için arkanızda bırakacağınız en kıymetli eser bu olacaktır."
Gül, konuşmasının sonunda, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir" kitabında Erzurum'u anlattığı bölümü okudu.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de "Hayatta başarılı olan insanlara bakın, bunlar salt kendi mesleklerinde başarılı olan insanlar değildir. Onlar başka meselelere de ilgi duyan, o meselelerde ne olup bitiğinin farkında olan insanlardır. Bu anlamda bir merak, gayret içinde olursanız hayat sizi arzu ettiğiniz her noktaya taşıyacaktır" dedi.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise sürekli okuyan, üreten, kendini geliştiren toplumların yüksek yaşam kalitesini yakalayabildiğini vurgulayarak, zekaları kitapla beslemeyen ulusların hüsranla yüz yüze kaldığını belirtti.
Konuşmaların ardından Ankara Radyosu sanatçısı Nurullah Akçayır konser verdi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu bar oynadı. Bazı sanatçı, şair, yazar, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin salondakilerle sohbet ettiği etkinlikte aşıklar atıştı.
Hayrünnisa Gül, 6. Konuşan Kitap Şenliği'ne katkı sağlayan kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verdi
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.