Saç dökülmesi neden olur, nasıl geçer?
Saç dökülmesi erkeklerde daha fazla görülüyor. Peki saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesi nasıl geçer? İşte saç dökülmesine iyi gelen doğal yöntemler...
Saç dökülmesi neden olur?
1-Fiziksel stres: Her türlü fiziksel travma, ameliyat, zor bir hastalık, hatta grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Dökülme, genellikle travmanın 3-6 ay sonrasında fark edilir hale gelir.
2-Hamilelik: Hamilelik de saç dökülmesine neden olabilen, bir çeşit fiziksel strestir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, hamilelik sırasında görülmesinden ziyade bebek doğduktan sonra daha sık görülür.
3-Aşırı A vitamini: Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, A vitamini içeren takviye ve ilaçlardaki aşırılık, saç dökülmesini tetikleyebilir.
4-Protein eksikliği: Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, diyet sırasında yeteri kadar protein alınmadığında, vücut bu eksikliği gidermek için saçın büyümesini durduruyor olabilir.
5-Erkek tipi kellik: Çoğu erkek tipi kellik olmak üzere, 60 yaşla beraber yaklaşık 3 erkekten 2'si saç dökülmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi, genler ve erkek seks hormonları karışımına bağlı gerçekleşir.
6-Kalıtım: Androjenik veya androgenetik alopesi olarak adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliğin kadın versiyonudur. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa, kişinin de buna yatkınlığı olabilir.
7-Dişi hormonları: Hamilelik gibi, hormonlar da saç dökülmesine neden olabilir, hormonal denegedeki değişiklik ve menopoz da aynı etkiyi yaratabilir.
8-Duygusal stres: Duygusal stresin saç dökülmesine neden olması, fiziksel stresten daha az rastlanır bir durumdur ancak boşanma ya da sevilen birini kaybetme gibi olaylar sonrasında görülebilir.
9-Anemi: 20 – 49 yaş aralığında neredeyse 10 kadından 1'ide demir eksikliği nedeniyle ( aneminin en sık görülen nedeni) anemi görülmektedir. Anemi nedeniyle yaşanan saç dökülmesi, basit bir demir takviyesiyle düzelebilir.
10-Hipotiroidizm: Boyunda yer alan tiroid bezi, metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için kritik olan hormonları üretir. Bu bez yeterli çalışmayıp yeterli hormon pompalanmadığında, saç dökülmesine bir etkisi olabilir.
11-B vitamini eksikliği: B vitamini seviyesinin düşük olması da saç dökülmesinin nedenlerindendir. Anemideki gibi basit bir takviye, sorunu çözmeye yardım edecektir.
12-Otoimmüne bağlı saç dökülmeleri: Bu durum temelde, aşırı aktif bağışıklık sisteminin bir sonucudur. Vücutta yaşanan bir karmaşa sonucu, immün sistem saçları yabancı olarak algılayıp yanlışlıkla hedef alır.
13-Lupus: Başka bir otoimmün hastalık olan Lupus da saç dökülmesine neden olabilir.
14-Kilo kaybı: Bir çeşit fiziksel travma olan ani kilo kaybı, saç dökülmesi ya da saç incelmesiyle sonuçlanabilir. Saç dökülmesi, belirgin kilo kaybının yanı sıra bulumia gibi bir yeme bozukluğunun belirtisi de olabilir.
15-Kemoterapi: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi, hızla bölünen kanser hücreleriyle beraber, hızla bölünen saç hücrelerini de yok eder. Kemoterapi durduktan sonra saçlar da tekrar büyür.
16-Polikistik over sendromu (PKOS): Erkek ve dişi seks hormonlarındaki başka bir dengesizliktir. Androjenin fazla olması yumurtalık kistine, kilo almaya, aşırı diyabet riskine, menstrual periyodda değişikliğe, kısırlığa ve saç incelmesine neden olabilir.
17-Antidepresanlar, kan sulandırıcılar vb.: Bazı ilaç sınıfları, saç dökülmesini ilerletebilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar, bazı kan sulandırıcı ve beta-bloker olarak bilinen tansiyon ilaçlarıdır.
18-Aşırı şekillendirme: Yıllar boyunca yapılan kuvvetli şekillendirme ve saç tedavileri saçın dökülmesine neden olabilir. Örnek olarak; sıkı örgüler, saç örgüleri, saçı düzleştirmek için kullanılan kimyasal gevşeticiler verilebilir.
19-Yaşlanma: 50'li ve 60'lı yaşlara giren kadınlarda saç dökülmesi ve incelmesi sık görülmekle beraber nedeni henüz bilinmemektedir.
20-Anabolik steroid: Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, anabolik steroid alanlar da saçlarını kaybetme tehlikesine sahipler. Anabolik steroidler, vücut üzerinde polikistik yumurtalık hastalığı (PKOS) ile aynı etkiye sahiptir.
Saç dökülmesi nasıl engellenir?
-Saç dökülmesinin tıbbi yöntemleri bulunmaktadır. Bunun için doktorlara başvurabilirsiniz. Ayrıca saçlarınız dökülmesin istiyorsanız;
-Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden uzak durun.
-Protein ve B grubu vitaminler almaya özen gösterin.
-Stresten uzak durun ve sigara, alkol gibi alışkanlıklarınızı bırakmaya çalışın.
-Jöle, saç spreyi gibi ürünleri kullanmamaya özen gösterin.
-Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler.
-Bilindiği gibi saçı her gün yıkamak iyi değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamaya özen gösterin.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.