Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

S-400 bahane!

ABD ile yaşanılan krizde S-400’lerin bahane olduğunu belirten uzmanlar, Trump hüviyetine bürünen Büyük Şeytan’ın isteklerinin bitmeyeceğini ve asıl amaçlarının savunmadaki yatırımları durdurmak olduğunu kaydetti.
S-400 bahane!
28 Nisan 2019 11:28:00
ABD ile yaşanılan krizde S-400’lerin bahane olduğunu belirten uzmanlar, Trump hüviyetine bürünen Büyük Şeytan’ın isteklerinin bitmeyeceğini ve asıl amaçlarının savunmadaki yatırımları durdurmak olduğunu kaydetti.

KORAY TAŞDEMİR-İSTANBUL

Son günlerde ABD ile Türkiye arasındaki sorunlara, İran’la ticaret yapan Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerin muafiyetlerinin kaldırılması eklendi. Türkiye, muafiyetlerin kaldırılmasına sert tepki gösterip kararın bölgede daha büyük sıkıntılara yol açacağını dile getirdi.

Avrupa etkilenecek

İran’la ticaretin kesilmesinin sadece bölge ülkelerini değil Avrupa ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini dile getiren güvenlik ve terör uzmanı Coşkun Başbuğ, ABD’nin her ne kadar böyle bir karar alsa da birçok ülkenin İran ambargosunu deleceğini ve sürecin ABD’nin istediği gibi devam edemeyeceğini söyledi.

Amerika’nın en büyük sıkıntısı S-400 değil aslında. Sıkıntı, Türkiye’nin savunma sanayisinin hızlı yerliye doğru evrilmesi ve Amerika bağımlılığından kurtulmaya doğru ilerlemesi… Amerika işte bunu hiç ama hiç istemiyor.

ABD’ye karşı bloklar!

ABD ve dolar tahakkümüne karşı Türkiye’nin zamanında bir çıkış yaptığını kaydeden Başbuğ, “Muafiyetlerin kaldırılması kararından sonra da ABD’ye karşı yeni blok tartışmaları yaşanabilir ve Türkiye’ye bu kez destek de gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Onların derdi bitmez!

Başbuğ, Amerika ile sorunlarımızı bir kaleme bağlamanın yanlış olduğunu şuan gündemde olan S-400 sorunu aşılsa bile ABD’nin Suriye gibi milli savunma sanayi hamlelerimiz gibi konuları sorun haline getireceğini dile getirdi. Amerika’nın Türkiye ile sorununun sadece F-35 ya da S-400 olmadığını kaydeden Başbuğ, şunlara dikkat çekti: “ABD, Türkiye’nin elden avuçtan çıkan bir ülke olmasını kabullenemiyor. Eski hükmettiği, istediği yönetimi getirip götürdüğü dönemleri özlüyor. Amerika’nın buradaki bütün hedefi kontrol edemediği Türkiye’dir. Amerika özlediği Türkiye’yi karşısında bulsa dolar bir anda 2 TL’ye iner ve bir anda Türkiye dostu Amerika sahneye çıkar. Bunların olması için tabiİ ki yerli ve milli savunma hamlelerini durdurmamız, dünya silah pazarından uzaklaşmamız, Akdeniz’de boy göstermememiz, Suriye’deki oluşumlara ses çıkarmamamız ve ABD ne isterse onu yapmamız gerekiyor. Bunlardan birinin olmadığını varsayarsak ABD ile aramızdaki sorunlar bitmeyecektir.”

Milli ticaret hamlesi

Halk Bankası ve Hakan Atilla olayının da arka planında bu girişimin olduğunu belirten Başbuğ, “Biz Barzani ile el sıkıştık, Irak petrollerini Bakü Ceyhan üzerinden dünyaya pazarlayalım dedik. Bu nakil esnasında paraların Halkbank üzerinden gitmesini kararlaştırdık. Bu karar İsrail’i ayağa kaldırdı. Bu petrol pazarı dengelerini komple yıkacak bir karardı. Bu süreçte İsrail, ABD ile birlikte o kadar sinsice bir politika uyguladı ki tankerler okyanuslarda aylarca gezdi. Ülkeleri petrolü almaları durumunda yaptırım uygulamakla tehdit ettiler. Biz Fas’a tanker gönderdik, tanker geri geldi, arkasından uydurma bir mahkemede Hakan Atilla yargılandı” diye konuştu.

Türkiye’nin liderliği

“Zaman içerisinde ABD’ye karşı bir bloğun olacağını düşünüyorum” diyen Coşkun Başbuğ, “Başı kim çeker bilemeyiz ama Türkiye’nin olması mümkün” dedi. ABD’ye karşı yeni bloğun Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünya ülkelerine ticareti milli paralar ile yapma çağrısıyla kurulmak istendiğini kaydeden Başbuğ, “O zaman yanımızdaki kimseyi bulamamıştık” diye konuştu.

ABD yanardöner bir devlet oldu!

ABD’ye artık güvenilmeyeceğini belirten Başbuğ, “Amerika yanardöner bir devlet haline geldi. Önceden devletlerin sözlerinin bir ağırlığı vardı. Dün Çin’le yaka paça olan Amerika bugün zeytin dalı uzatıyor. Aynı tavır İran için de gündeme gelebilir” sözlerine yer verdi.