Rutin saç bakımı nasıl olmalıdır?
Kadınların en değerlilerinden olan saçların bakımı çok fazla önem taşır.Biz kadınların en fazla değişiklik yaptığımız alan herhalde saçlarımızdır. Her kırıkları aldırmaya gittiğimizde saç modelimizi değiştiririz, düz ise her fırsatta dalgalı saç yaptırır, kıvırcık ise fön çektirmeyi hobi ediniriz. Bir de renk değişikliği var ki sormayın! Modern görünüm için moda olan renkler veya balyajlar uygulatırız. Hele ki saçlarında beyazları olanlar için rutin olmaya başlamıştır. İşte hal böyleyken, bir yandan bu işlemler ile saçlarımıza zarar veriyor, bir yandan da sağlıkla parlayan, canlı saçlar için bakım önerilerini takip ediyoruz. Bu paradoksun içinde mükemmel saçların sırrı için işimiz zor. Aslında temel kural saç bakımını rutin hale getirmek. Yani saç yıkamak ve şekillendirmek gibi günlük rutinin parçası olması…Bu çok bilinmeyenli denklem içerisinde saçlarımıza kimyasal içerikli ürünler kullanmayarak nasıl bakım ve boyama yapar, rengini değiştirebiliriz sizin için araştırdık.
SAÇ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?
Saçlar eğer gün aşırı olarak yıkanır ise bu saçlar için en ideal olanıdır. Fakat yoğun iş temposu nedeni ile vaktiniz yoksa en azından haftada 2 defa saçlarınızı güzel bir şekilde yıkamanız şarttır. Aksi halde saç dipleri yağlanır ve kafa derisi ihtiyacı olan havayı alamaz ve bu yüzden de saçlarda dökülme başlar.
Saç dökülmelerini başlıca nedenleri arasında saç derisinin yeterince hava alamaması, gün boyu saçların bir şapka altında durması, sürekli uygulanan boyalar, aşırı stres, bazı hastalıklar ve elbette soya çekim durumları yer almaktadır.
Eğer saçlarınız çok kirli ise en az 2 defa her banyo sırasında saçlarınızı yıkayın. Yıkama sonrasında da saçın fazla suyunu temiz bir havlu yardımı ile emdirin. Daha sonra isterseniz saç kurutma makinesi ile ancak makineyi saçlara çok yakın tutmamak şartı ile saçlarınızı kurutun. Makineyi saçlara yakın tutmanız demek saçlarınızı farkında olmadan yakmanız demektir. Ancak saçların kendiliğinden kuruması en iyi olanıdır.
Ancak kışın saçları yardım olmadan kendiliğine kurutmak saç diplerinin iltihaplanmasına ve sinüzite neden olabilir. Bu yüzden özellikle kışın saçları makine ile ancak dikkatli bir şekilde kurutmak daha iyi olacaktır.
Bunların dışında saçların bakımında en gerekli olan şey en az 6 ayda bir kuaföre gidip saçların kırıklarını aldırmaktır.
Rutin saç bakımlarının dışında kuru, boyalı ya da permalı saçlara sahip olanlar en az ayda 1 defa saç bakımı yaptırmalıdır. Bunun için yıkama öncesinde saçlara zeytinyağı ya da badem yağı sürülebilir. Bu yağlar saçta en az 30 dakika bekletildikten sonra normal olarak saçlar yıkanmalıdır.
Normal saçlara sahipseniz ayda en az 1 defa olmak şartıyla saçalarınıza yumurta sarısı, yarım taze limon suyu ve birde bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ile hazırlayacağınız saç maskesini uygulamalısınız. Bu karışımı bilhassa saç diplerine yedirin ve yarım saat sonra normal olara yıkayın.
Eğer saçlarınızda kepek ya da saç dökülmesi sorunu varsa 1 yumurta sarısı, 1 bephanten ampul, 2 kaşık kadar zeytinyağı ve 2 kaşık badem yağını karıştırın ve bu karışımı saç diplerinize yedirin. Yarım saat sonra saçlarınızı normal bir şekilde yıkayın.
Bu çok bilinmeyenli denklem içerisinde saçlarımıza kimyasal içerikli ürünler kullanmayarak nasıl bakım ve boyama yapar, rengini değiştirebiliriz sizin için araştırdık.
Saçlarımda kepek var! Kepekli saçlar özellikle koyu renk giysiler ile kâbusumuz olabilir. Kaşıntı da yaptığı için bütün gün ellerimiz saçımızdan çıkmaz ve kaşıdıkça daha çok kepek dökülür. Çözümü ise tabii ki yine doğada yer alıyor. Sirke, kekik, biberiye, hindistancevizi yağı ve lavanta gibi kolayca bulabileceğiniz ürünler ile evde kendiniz bakım yapabilirsiniz. Kepeğe karşı etkili bitkisel maskeler uygulayarak bu sorunu kökten çözelim. Kekik, biberiye ve lavanta bitkilerini toz halde kullanabilirsiniz. Üçünün de hazırlaması aynı şekilde yapılıyor. 1 yemek kaşığı kekik ya da biberiye veya lavantayı 1 bardak suda 10 dakika boyunca kaynatın. Sonrasında süzüp, ağzı kapalı halde yarım saat ılınmasını bekleyin. Yıkanmış, temiz ama kuru saçınıza saç diplerine masaj yaparak bu suyu iyice yedirin. Kepek için doğal çözüm arayanlar için harika bir yöntem olduğunu göreceksiniz.
Sirkenin anti bakteriyel özelliği de saç derisinin temizlenerek hava almasını sağlar. Saç diplerindeki tahrişi önleyerek ölü derilerin atılmasına yardımcı olur. Saç deriniz hava aldığında ise yeni kepek oluşumu önlenmiş olur.
Aktardan satın alabileceğiniz hindistancevizi yağı da kepeğe karşı çözüm önerilerinden en bilinenidir. Banyodan önce saç diplerine masaj yaparak uygulayın ve normal şekilde duşunuzu alın.
Evde saç maskesi yapımı yamam ama kepek sorunun kaynağının jöle, sprey ve fön makinesi kullanımı olabileceğini, yeşil yapraklı sebzeler, taze meyveler ile günde 2.5-3 litre su içmenin faydasını da unutmayın.
Saçlarım dökülüyor! Osmanlı zamanında sarayda lokman hekimlerin yaptığı bitkisel bakım ürünleri ile her derde deva bulunurmuş. Tabi o zaman yüzlerce kozmetik markası bulunmadığı için yüzyıllar öncesine dayanan ve kulaktan kulağa günümüze ulaşan tedavi yöntemleri uygulanıyormuş. Saç dökülmesine karşı bitkisel çözümlerden biri de sumaktır. Doğal saç maskesi için 1 yemek kaşığı sumağı 1 bardak suda 10 dakika boyunca kaynatıp ılınmaya bırakın. Sonra sumak tanelerini süzüp suyunu saç derinize masaj yaparak uygulayın. Yarım saat bekledikten sonra normal şekilde şampuan ile yıkayabilirsiniz.
Saç maskesi önerileri
Mersin yağı ve sakız yağı da yine saç dökülmesine karşı kullanılan doğal çözümler arasında yer alıyor. 1’er tatlı kaşığı mersin ve sakız yağını karıştırıp saç diplerine uyguluyoruz, 1 saat kadar sonra şampuan ile yıkayıp arındırıyoruz.
Saç dökülmesine karşı bal kullananlar da az sayıda değil. Soğanın antiseptik özelliği ile balın besleyici özelliği birleşince bu özel tarif ortaya çıkmış. 1 orta boy soğanı blenderdan geçirip sadece suyunu alın. Ya da katı meyva sıkacağı kullanarak suyunu sıkabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı toz karabiber, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 çay bardağı balı iyice karıştırın. Saç diplerine yedirerek iyice nüfus etmesini sağlayın. Saç uçlarına da sürebilirsiniz. Bekleme süresi biraz uzun ama 5-6 saat saçınızda durursa şahane olur. Sonrasında bol su ile yıkayın. Şampuan yerine kükürtlü veya katranlı doğal sabunlar kullanırsanız kimyasallardan iyice uzak durabilirsiniz. Son olarak son dönemde saç dökülmesini önleyen ve çokça tercih edilen bir uygulamada karanfil. Karanfilin saç dökülme problemi üzerindeki güçlü etkisine bu yazımızda değinmiştik, dilerseniz karanfil kürünü de uygulayabilirsiniz.
Evde doğal saç boyası yapımı Bakım ve saç sorunları için önerilerde bulunduktan sonra sıra geldi saça en çok zarar veren renklendirme işlemine. Doğanın renklerini kullanarak evde saç boyası yapımı mümkün olabilir. Bu konuda sarışınların işi daha kolay, çünkü papatya gibi doğal bir malzeme var. 10 gr papatyayı kaynar su içerisinde 1 saat kadar bekletin. Temiz saç üzerine saç köklerinden uca kadar tamamen uygulayın. Saçınızda beklettiğiniz 2-3 saat içerisinde güneşe çıkarsanız harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Sonrasında sadece su ile durulama yapın. Haftada 2-3 defa uygulayabilirsiniz, hiçbir zararı yoktur. Papatya aynı zamanda doğal yöntemler ile saç açmanın formülüdür. Papatya suyu saçlarınızı parlaklaştırdığı gibi besler ve onarır.
Kına ile saç boyandığını hepimiz duymuşuzdur. Fakat kızıl-kahvenin baskın tonundan hoşlanmayanlar için kına ile birlikte ceviz suyu, demlenmiş çay gibi yine doğal malzemeler ile dilediğiniz tonları yakalayabilirsiniz. Uzun uğraşlar ve bu konuda sayısız deneme ile sonuçlarını paylaşan ve güzel tarifler veren Mia’nın Bahçesi bloğunun sahibi Pelin’in tarifine bir göz atabilirsiniz.
Evde doğal yöntemler ile balyaj yapımı Kahverengi saçlarda doğal renk geçişleri çok hoş duruyor. Bu ufak dokunuşlar için kuaförde oryel gibi ağır kimyasal ürünler ile saçınıza zarar vermek yerine evde de aynı havayı yakalayabilirsiniz. Siyah çay ile soğan kullanarak hazırlanan basit bir tarif işinizi görecektir. Kabukları soyulmuş büyük boy bir soğan 1 bardak suda iyice haşlanır, içine sabah demlediğiniz çayın suyundan 5 yemek kaşığı eklenir. Temiz saçlarınıza uygulayın ve 1 saat sonra durulayın. 1 ay boyunca düzenli olarak haftada 2-3 kez tekrarlayın. Doğal renk geçişleri ile birlikte sağlıkla parlayan saçlarınıza bayılacaksınız.
Saç bakım maskesi evde hazırlanabilir! Saç maskeleri doğal malzemeler ile hazırlanırsa daha etkilidir. İnanın gözünüzde büyüttüğünüz gibi değil. Kozmetik mağazalarından aldığınız saç bakım maskeleri hem daha pahalı hem de kimyasal içeriklidir. Evde doğal malzemelerle hazırlayacağınız saç bakım kürleri en iyi faydayı sağlar. Zeytinyağı, bal, yumurta, bazı baharatlar ve meyveler ile her saç sorunu için bakım maskesi üretebilirsiniz. Özellikle yıpranmış saçlar için evde maske hazırlayarak sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.