Dolar (USD)
34.21
Euro (EUR)
37.91
Gram Altın
2927.86
BIST 100
9351.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rusya''yı karıştıran gelişme!

Rusya Devlet Başkanı Putin''e ait olduğu öne sürülen Doğu Berlin istihbarat organizasyonu Stasi''ye ait kimli kartı ortaya çıktı.
Rusya''yı karıştıran gelişme!
12 Aralık 2018 09:08:00
Rusya Devlet Başkanı Putin''e ait olduğu öne sürülen Doğu Berlin istihbarat organizasyonu Stasi''ye ait kimli kartı ortaya çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Almanya'da KGB ajanı olarak görev yaptığı sırada kendisine verildiği belirtilen Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı (Stasi) kimlik kartı ortaya çıktı.

Kimlik kartı, Almanya'nın Dresden kentindeki arşivlerde KGB ve Stasi arasındaki işbirliğine ilişkin araştırma yapıldığı sırada bulundu.

KİMLİĞİ 1985'TE ALMIŞ

Yüzbaşı Vladimir Putin' adına düzenlenen kimlik, Putin'in bir KGB yetkilisi olarak 1980'lerde görev yaptığı Dresden kentindeki Stasi arşivlerinde bulundu. Alman gazetesi Bild'in gündeme getirdiği kimliğin, Sovyetler Birliği'nin yıkıldığı 1989'a kadar geçerli olduğu görülüyor. Kimliğin üzerinde resmi damgalar bulunuyor.

KGB'YE AJAN TOPLAMIŞ

Putin'in bu kimlik sayesinde Stasi ofislerine kontrol edilmeden girdiği ve bu kimlikle KGB'ye de ajan toplamış olabileceği belirtiliyor. Kimliğin, Putin'in doğrudan Stasi için de çalıştığı anlamına gelip gelmediği bilinmiyor.

KREMLİN SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise ilgili soruya muğlak bir yanıt verdi. Peskov, Putin'e Stasi kimliği verilmiş olabileceğini belirtip, "SSCB döneminde KGB ve Stasi ortak kuruluşlardı. Bu nedenle, böyle bir kimlik değişimi ihtimal dışı tutulamaz" dedi.

MİHAYLOV: STASİ KİMLİĞİ DEĞİL, BAKANLIĞA GİRİŞ KARTIYDI

Rusya Dış ve Savunma Politikaları Konseyi üyesi, emekli istihbaratçı Tümgeneral Aleksandr Mihaylov, eğer gerçekten varsa bu belgenin büyük bir olasılıkla Stasi çalışanı kimliği değil, bakanlığa erişim imkânı sağlayan giriş kartı olabileceğini söyledi.

Sputnik'e konuşan Mihaylov, "Gazete bu belgeye istediği adı verebilir. Bu belge büyük bir olasılıkla bakanlık binasına giriş için kullanılan belgeydi" ifadelerini kullandı.

‘RUS İSTİHBARATÇILAR BAKANLIĞIN ODALARINDAN BİRİNİ OFİS OLARAK KULLANMIŞ OLABİLİR'

Rus istihbaratçılarının belge oluşturup muhafaza etmek için bakanlığın odalarından birini kullanmış olma olasılığını dışlamadığını belirten Mihaylov, ‘o zamanki istihbarat kurumunda (KGB) çalışmış olan kişilerin (Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı'nın) binasına giriş hakkının bulunması gerektiğini' kaydetti.

Mihaylov, "Şöyle bir örnek verebilirim. O dönemde Moskova'da, (sosyalist ülkelerin istihbarat servislerinden) neredeyse tüm partnerlerimizin temsilcilikleri vardı ve bu kişiler KGB'nin bölge müdürlüklerindeki mahalleri kullanırdı. O binalara girmek için giriş kartına ihtiyaçları vardı, giriş kartlarıysa kimliğe benziyordu" diye konuştu.