Rusya'dan tehdit mesajı: Osetya ve Abhazya'yı ilhak ederiz
Eski Rusya Devlet Başkanı mevcut Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.
Reuters'ta yer alan habere göre Medvedev, "Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde Rusya'ya katılma fikri hala oldukça popüler." ifadelerini kullandı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ülkenin en katı siyasi seslerinden biri haline gelen Medvedev, "İlhak için iyi nedenler olursa büyük olasılıkla uygulanabilir." dedi.
Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bahsi geçen bölgeler üzerinde kontrolünü kaybetmişti. Moskova, Gürcistan'ın güç kullanarak Güney Osetya'nın kontrolünü yeniden ele geçirme girişimine saldırıyla yanıt vermesinin ardından 2008 yılında bu bölgelerin bağımsızlığını tanımıştı.
Rusya'nın Gürcistan'la ilişkileri o tarihten bu yana yumuşamış olsa da Medvedev, Batı'yı Gürcistan'ın NATO'ya kabul edilmesi olasılığını gündeme getirerek gerilim yaratmakla suçladı.
Bölgelerin bağımsızlığının tanınmasının 15. yıl dönümünde Medvedev, "Endişelerimiz gerçekleşmeye yaklaşırsa, beklemeyeceğiz." dedi.
Rusya dondurulmuş kriz bölgeleri üzerinden politika yapıyor
Rusya yıllardır, Gürcistan'da Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri, Ukrayna'da Donetsk ve Luhansk bölgeleri ve Moldova'da da Transdinyester'i etkisi altında tutarak, bu ülkeleri işgal tehditlerinde bulunuyor. Ki bu tehditlerini Ukrayna'da hayata geçirerek, Şubat 2022'de kanlı bir savaş başlattı. Yine 2008'de Gürcistan'a sert bir müdahalede bulunmuştu.
Gürcistan-Abhazya sorunu
Gürcistan-Abhazya ihtilafı, eskiden özerk cumhuriyet, bugün kısmen tanınmış olan de facto Abhazya’da Gürcistan ile Abhazya ayrılıkçıları arasındaki anlaşmazlığı ifade eder.
Daha geniş anlamda Gürcistan-Abhazya ihtilafı, Kafkasya bölgesindeki jeopolitik ihtilafların bir parçası olarak görülebilir. Gürcistan-Abhazya ihtilafı 20. yüzyılın sonunda, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla silahlı çatışmaya dönüştü ve 1992-1993 Abhazya Savaşı’yla sonuçlandı. Bu savaşın sonunda Abhazya fiilen Gürcistan’dan koptu ve Gürcüler etnik temizliğe maruz kaldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.