Dolar (USD)
35.33
Euro (EUR)
36.78
Gram Altın
3006.57
BIST 100
10126.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rusya'dan tehdit mesajı: Osetya ve Abhazya'yı ilhak ederiz

Eski Rusya Devlet Başkanı mevcut Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Rusya'nın Gürcistan'daki ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'yı ilhak edebileceğini söyledi.
Rusya'dan tehdit mesajı: Osetya ve Abhazya'yı ilhak ederiz
23 Ağustos 2023 13:10:21
Eski Rusya Devlet Başkanı mevcut Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Rusya'nın Gürcistan'daki ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'yı ilhak edebileceğini söyledi.

Eski Rusya Devlet Başkanı mevcut Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

Reuters'ta yer alan habere göre Medvedev, "Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde Rusya'ya katılma fikri hala oldukça popüler." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana ülkenin en katı siyasi seslerinden biri haline gelen Medvedev, "İlhak için iyi nedenler olursa büyük olasılıkla uygulanabilir." dedi.

Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bahsi geçen bölgeler üzerinde kontrolünü kaybetmişti. Moskova, Gürcistan'ın güç kullanarak Güney Osetya'nın kontrolünü yeniden ele geçirme girişimine saldırıyla yanıt vermesinin ardından 2008 yılında bu bölgelerin bağımsızlığını tanımıştı.

georgiaandosetia_f777e9c63d9b6201ab510434536fd2a6.png

Rusya'nın Gürcistan'la ilişkileri o tarihten bu yana yumuşamış olsa da Medvedev, Batı'yı Gürcistan'ın NATO'ya kabul edilmesi olasılığını gündeme getirerek gerilim yaratmakla suçladı.

Bölgelerin bağımsızlığının tanınmasının 15. yıl dönümünde Medvedev, "Endişelerimiz gerçekleşmeye yaklaşırsa, beklemeyeceğiz." dedi.

Rusya dondurulmuş kriz bölgeleri üzerinden politika yapıyor

Rusya yıllardır, Gürcistan'da Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri, Ukrayna'da Donetsk ve Luhansk bölgeleri ve Moldova'da da Transdinyester'i etkisi altında tutarak, bu ülkeleri işgal tehditlerinde bulunuyor. Ki bu tehditlerini Ukrayna'da hayata geçirerek, Şubat 2022'de kanlı bir savaş başlattı. Yine 2008'de Gürcistan'a sert bir müdahalede bulunmuştu.

Gürcistan-Abhazya sorunu

Gürcistan-Abhazya ihtilafı, eskiden özerk cumhuriyet, bugün kısmen tanınmış olan de facto Abhazya’da Gürcistan ile Abhazya ayrılıkçıları arasındaki anlaşmazlığı ifade eder.

Daha geniş anlamda Gürcistan-Abhazya ihtilafı, Kafkasya bölgesindeki jeopolitik ihtilafların bir parçası olarak görülebilir. Gürcistan-Abhazya ihtilafı 20. yüzyılın sonunda, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla silahlı çatışmaya dönüştü ve 1992-1993 Abhazya Savaşı’yla sonuçlandı. Bu savaşın sonunda Abhazya fiilen Gürcistan’dan koptu ve Gürcüler etnik temizliğe maruz kaldı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin