Rusya'dan Akdeniz hamlesi: Hafter'den liman istedi
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Rusya'nın Akdeniz'deki etki alanını genişletmek için bazı adımlar attığını yazdı.
Haberde, Moskova yönetiminin, NATO'nun arka bahçesi olarak görülen Akdeniz'de etkisini artırmak için Libya'daki bir limanı Rus savaş gemilerine açmaya çalıştığı ifade edildi.
Rusya'nın Hafter'den liman talebi
Hafter'e bağlı silahlı güçlerin Facebook hesabından yapılan açıklamada, aralarında Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov'un da olduğu bir grup Rus yetkili, üç hafta önce Libya'nın doğusunu kontrol eden güçlerin lideri Halife Hafter'le bir görüşme gerçekleştirdi. O açıklamada daha fazla bilgiye yer verilmemişti.
WSJ'deki habere göre görüşmede, Moskova yönetimi, Bingazi veya Tobruk'taki limanlardan birine erişim izni isteyerek, limanların uzun süreli kullanım hakkını talep etti.
Rusya'nın limanı, savaş gemilerinin yakıt tedariki ve bakımı için kullanılacağını Hafter cephesine ilettiği kaydedilen haberde, Moskova'nın limanda personel bulundurup bulundurmayacağı belirtilmedi.
Hafter tarafının, Rus heyetine liman kullanımı konusunda ne yanıt verdiğinin de bilinmediği ifade edildi.
ABD'de Hafterle görüşecek
WSJ'nin aktardığına göre, diplomatik ve askeri yetkililerden oluşan ABD'li bir heyet de bu ay içinde Libya'ya bir ziyaret düzenlemeyi planlıyor.
İddiaya göre Amerikan heyeti, Hafter'le görüşerek onu ülkedeki Wagner güçlerini sınırdışı etmeye ve rakip örgütlerle birleşmeye ikna etmeye çalışacak.
Akdeniz ve Afrika'da soğuk savaş
Moskova'nın Hafter'le yaptığı görüşme, ABD ve Rusya'nın Afrika'da nüfuz savaşı verdiği bir dönemde geldi. Rusya kıtadaki etkisini derinleştirerek ABD'yi devredışı bırakmak isterken, Washington yönetimiyse Rusya'yı izole edebilmek için Afrika ülkelerine Batı ittifakından yana tutum takınmaları için baskı uyguluyor.
2008'de Kaddafi yönetimi Rus gemilerine liman erişimi için Moskova'ya teklif sunmuş ancak Kremlin o dönem bu öneriyi kabul etmemişti.
Hafter kimdir?
Hafter ya da tam ismiyle Halife Belkasım Hafter 1943 yılında dünyaya geldi. Sovyetler Birliği'nde askeri eğitim aldı ve Libya Silahlı Kuvvetleri'ne katıldı. 1969'da Kral İdris'in Muammer Kaddafi tarafından devrilmesinde görev aldı. 1986 yılında Fransa'nın desteklediği Çad kuvvetlerine yenilip ve 300 askeri ile esir olunca Muammer Kaddafi tarafından hain ilan edildi. ABD'ye kaçtıktan sonra tutuklandıysa da 1990 yılında CIA ile anlaşma yaparak serbest kaldı. 2011 yılında Kaddafi karşıtı gösterilerin artması ile birlikte Libya'ya geri döndü. Kaddafi'nin devrilmesinin ardından 2 yıl yargılandıysa da davası sonuçlanmadı. Yenilenen seçimlerden sonra 2015 yılında Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından Libya Ulusal Ordusu komutanı olarak atanmıştır.
Ancak Hafter bir süre sonra merkezi hükümete muhalefet etmeye başlamış ve ordu içerisinden kendisine devşirdiği güçlerle ülkenin bir bölümünü işgal etmiştir. Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı harekete geçen Hafter ve meşru hükümet arasında geçtiğimiz Temmuz ayından itibaren çatışmalar sürmektedir.
Hafter güçleri nedir?
Hafter güçleri merkezi hükümete karşı Hafter’in safına geçen ordu mensupları, terör örgütleri ve paralı yabancı askerlerdir.
Libya ordusundan eski Tuğgeneral Abdullah el-Ahdar, "Hafter yıllardır Trablus savaşı için hazırlanıyordu. Bu sırada da birçok askeri grubu savaşa hazırladı ve yetiştirdi." dedi.
Ahdar, "Hafter, Libya'nın doğusunda bünyelerinde en az 800 askerin bulunduğu 9'dan fazla askeri grup yetiştirdi. Yani Hafter 7 bin 200'den fazla savaşçının bulunduğu yeni bir askeri ekibe sahip ve bu savaşa girmek için yeterli bir sayı." diye konuştu.
Kaynak: AA & Haber7
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.