Rusya ve Ukrayna'nın görüşeceği yer dikkat çekti!
Milatgazetesi/Detay
Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus’un Ukrayna ve Polonya’ya sınır şehri olan Brest’in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.
Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya’nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.
'Karşılıklı anlayışa ulaşılan öneriler var'
Ukrayna ile masada bazı önerilerde karşılıklı olarak anlayışa ulaştıklarını aktaran Medinskiy, “Ancak bazıları, en temel olanları oldukça beklenen şeylerdi. Ukrayna tarafı, Kiev ile düşünmek ve istişare etmek için zaman istedi.” ifadesini kullandı.
Medinskiy, Rus tarafının Ukrayna tarafının ulaşım sorununa anlayışla yaklaştığını, Belarus tarafında tüm güvenliği Belarus özel kuvvetlerinin sağladığını söyledi.
Brest bir dönüm noktası
2. Dünya Savaşı esnasında Rus ve Alman orduları Brest-Litovsk Muharebesi'nde karşı karşıya geldi. Kızılordu, Brest müstahkem mevkileri ve Brest Kalesi'ni alman askerlerine karşı savundu. Kale sonunda Almanlara teslim edildi, fakat savunma beklenenden daha uzun sürdüğü için Moskova, Leningrad ve Stalingrad'ın savunulmasında önemli rol oynadı. Vatanseverlik Savaşı'nı da etkilediği söylenir. Bu sebeple Brest Kalesi Sovyet direnişinin simgesi oldu. Brest Kalesi'ne 1965 yılında Kahraman tahkimat unvanı verildi.
SSCB’nin dağılışı Belovejsk Ormanı’nda kararlaştırılmıştı
Brest’te müzakerelerin devam etmesine de birlikte karar verdiklerini aktaran Medinskiy, bölgenin konum olarak Ukrayna ve Polonya sınırlarına yakın olduğunu anımsattı.
8 Aralık 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılışını resmen ilan eden ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun kuruluşunu sağlayan Belovejsk Anlaşması, Belarus’un Brest şehrindeki Belovejsk Orman Bölgesindeki yazlık bir konutta imzalanmıştı.
23 Şubat ve Putin'in Sovyet mesajı
Rusya lider Vladimir Putin, 21 Şubat'ta yaptığı açıklamada ''Ülkelere SSCB'den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı. SSCB'nin dağılmasının sorumlusu, farklı dönemlerde yaptıkları hatalar nedeniyle Bolşeviklerdir. Sovyetler Birliğinin kuruluş ilkelerine geri dönmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Açıklamadan 2 gün sonra, 23 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna işgali başladı. 23 Şubat tarihi de Brest şehri gibi sembolik bir anlam taşıyor. Sovyetler Birliği döneminde, Nazi Almanyası'nın mağlup edildiği gün olması sebebiyle 23 Şubat Bayramı kutlanıyordu. Sovyetler yıkıldıktan sonra gölgede kalan bu bayram, Vladimir Putin'in 2000 yılında yönetime gelmesiyle yeniden kutlanmaya başlandı. Putin, her 23 Şubat'ta kurmaylarıyla Kızıl Meydan'a çıkıyor ve Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bırakıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.