Dolar (USD)
34.11
Euro (EUR)
38.19
Gram Altın
2920.51
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rusya, Suriye'de kalıcı... Rusya'dan dengeleri değiştirecek hamle

Geçen ay Suriye'den askerini çekeceğini açıklayan Rusya'dan kafa karıştıran açıklama geldi. Savunma Bakanlığı, Suriye'deki Tartus ve Hımeymim üslerinde kalıcı olarak faaliyet göstereceklerini açıkladı.
Rusya, Suriye'de kalıcı... Rusya'dan dengeleri değiştirecek hamle
26 Aralık 2017 12:48:00
Geçen ay Suriye'den askerini çekeceğini açıklayan Rusya'dan kafa karıştıran açıklama geldi. Savunma Bakanlığı, Suriye'deki Tartus ve Hımeymim üslerinde kalıcı olarak faaliyet göstereceklerini açıkladı.

Suriye'de asker çekeceğini açıklayan Rusya'dan Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek hamle geldi...

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye'deki Tartus ve Hımeymim üslerindeki birliklerin faaliyetlerine kalıcı olarak devam edebilmesi için çalışmaların başladığını bildirdi.

Şoygu, başkent Moskova'da yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Tartus ve Hımeymim'de kalıcı olarak faaliyet gösterecek birlik yapılanmasını geçen günlerde onayladığını belirtti.

Rus parlamentosuna, söz konusu çalışmalara verdikleri destek için teşekkür eden Şoygu, "Suriye'deki Tartus ve Hımeymim üslerindeki birliklerimizin faaliyetlerine kalıcı olarak devam edebilmesi için çalışmalara başladık." dedi.

PUTİN ASKERLERE ÇEKİL TALİMATI VERMİŞTİ

Putin, geçen haftalarda, Suriye'nin Lazkiye ilinde bulunan Hımeymim üssünde yaptığı açıklamada, Rus birliklerine Suriye'den çekilme talimatı verdiğini belirterek "Rusya'nın Suriye'deki uzlaşma merkezleri ise faaliyetlerine devam edecek. Rusya'nın Tartus ve Hımeymim üslerinin de faaliyetleri kalıcı olarak sürecek." açıklamasını yapmıştı.

Rus donanmasına ait Suriye'nin Tartus'taki deniz üssünün genişletilmesini öngören, Rusya ile Suriye arasında yapılan 49 yıl vadeli anlaşma da Rus parlamentosunun alt kanadı Duma tarafından onaylanmıştı.

Anlaşmaya göre, Rusya'nın Tartus üssü Suriye'nin sivil ve idari yetkisinden tamamen muaf olurken Rusya bölgedeki ortak tesisleri de herhangi bir bedel ödemeden kullanabilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyareti öncesi Suriye'ye gitti.

Suriye'nin Lazkiye kentinde bulunan Rus askeri üssü Hmeymim'i ilk defa ziyaret eden Putin, burada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü. Görüşmeye Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da katıldı.

Putin burada yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na Rus güçlerinin kalıcı üslerine çekilmeye başlaması talimatı verdim" dedi.

"Rusya'nın Suriye'de 2 daimi konuşlanma noktası olacak"

Putin, Rus güçlerinin Suriye'de, biri Hmeymim biri de Tartus'ta olmak üzere 2 daimi konuşlanma noktası olacağını, yani buralardan tamamen geri çekilmeyeceklerini söyledi.

Rus Ria haber ajansına göre, Suriye'de kalacak ve ülkelerine dönecek Rus askerlerinin sayısı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

"İran ve Türkiye ile Suriye'ye barışın dönmesini sağlamayı umuyoruz"

Rus askerlerin evlerine zaferle döneceğini söyleyen Putin, "Rus ve Suriye orduları, uluslararası terörizmin en büyük kapasiteye sahip örgütlerinden birini sadece iki yılda imha etti. Teröristler Suriye'de kafalarını kaldırırsa Rusya güçlü saldırılarla onları vuracak" diye konuştu.

Putin, Esad'la yaptığı görüşmede de, İran ve Türkiye ile beraber Suriye'ye barışın geri dönmesini ve siyasal sürecin işlemeye başlamasını sağlamayı umduğunu belirtti.

"Çekilme süreci muhtemelen birkaç hafta sürecek"

Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov da, Moskova'da yaptığı açıklamada, Rus birliklerin Suriye'den hızla çıkacağına işaret ederek, "Çekilme sürecinin muhtemelen birkaç hafta sürmesini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Suriye ordusuna 2015'ten bu yana destek veren Rusya, ülkedeki hava operasyonlarını Hmeymim üssünden yönetiyor.

Putin, Suriye ziyaretinin ardından bugün önce Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile bir araya gelecek. Rus lider, akşam saatlerinde de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşecek.