Dolar (USD)
34.46
Euro (EUR)
36.34
Gram Altın
2869.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rusya petrol ihracatını azaltmaya gidiyor

Geçen yıl kasım ayından bu yana, Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerinin ekimde de devam edeceği endişeleri nedeniyle Brent petrolün varil fiyatı 88,92 dolar seviyesine yükseldi, böylelikle en yüksek seviyesini görmüş oldu.
Rusya petrol ihracatını azaltmaya gidiyor
02 Eylül 2023 10:06:45
Geçen yıl kasım ayından bu yana, Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerinin ekimde de devam edeceği endişeleri nedeniyle Brent petrolün varil fiyatı 88,92 dolar seviyesine yükseldi, böylelikle en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Batı Teksas türü ham petrolün varili ise geçen haftaki kapanışa göre yüzde 7,7 artarak haftayı 86,05 dolar seviyesinde tamamladı.

OPEC+ grubunun arz kesintisi anlaşması

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dünkü toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, OPEC+ grubunun yeni bir arz kesintisi anlaşması yapmaya hazırlandığını duyurdu.

Suudi Arabistan ile Rusya'nın gönüllü petrol üretimi kesintisine ekimde de devam edeceğine yönelik endişeler, petrol fiyatlarını yükseltti.

Suudi Arabistan, temmuzda başladığı, ağustosta uzattığı günlük 1 milyon varil kesinti uygulamasının süresini eylül ayını kapsayacak şekilde uzatmıştı.

Rusya petrol ihracatını azaltmaya gidiyor

Ağustosta da petrol ihracatını günlük 500 bin varil düzeyinde azaltan Rusya ise petrol ihracatını gönüllü olarak azaltmaya devam edeceğini, bu doğrultuda eylülde petrol arzında günlük 300 bin varillik kesintiye gidileceğini duyurmuştu.

Öte yandan, ABD'de iş gücü piyasasındaki yavaşlamaya işaret eden verilerin Fed'in yılın geri kalanında faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki öngörüleri güçlendirmesi ise fiyatların yükselişini destekliyor.

ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı verilere göre, ülkede tarım dışı istihdam, ağustosta 187 bin ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 3,8 ile Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

petrol_d85e2ed6b5bc58e005f1ef9300232da5.jpg

ABD’de istihdam piyasası yavaş

Analistler, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasına karşın ülkede işsizlik oranındaki yükselişin istihdam piyasasında yavaşlamanın hala devam ettiğini ortaya koyduğunu belirterek, Fed'in faiz artırım döngüsünün son bulmuş olabileceği ihtimalinin gücünü koruduğuna dikkati çekti.

Geleneksel petrol

Rusya, OPEC üyesi olmayan en büyük petrol üreticisi ve Suudi Arabistan'dan sonra en büyük ikinci petrol üreticisidir. Buna rağmen Rusya zaman zaman dünyanın bir numaralı üreticisi olarak Suudi Arabistan'ı geride bırakmıştır. 2006 yılında Rusya küresel petrol üretiminin %12,1'ine ve küresel petrol ihracatının %11,6'sına katkıda bulunmuştur. Haziran 2006'da Rus ham petrol ve kondensat üretimi, Sovyet sonrası dönemde maksimum günde 9,7 milyon varile (1.540.000 m3) ulaştı ve 2000 yılında üretimi 3,2 milyon varil/gün (510.000 m3/gün) aştı. Rus ihracatı, esas olarak Avrupa pazarına giden 5 milyon varil/gün (790.000 m3/gün) petrol ve yaklaşık 2 milyon varil/gün (320.000 m3/gün) miktarındaki rafine ürünlerden oluşmaktadır. 2005 yılında iç talep ortalama 2,6 milyon varil/gün (410.000 m3/gün) idi. Rusya aynı zamanda Kazakistan'dan gelen petrol için ana geçiş ülkesidir.

En büyük Rus petrol şirketi Rosneft, ardından Lukoil, TNK-BP, Surgutneftegaz, Gazprom Neft ve Tatneft gelmektedir. Tüm petrol boru hatları (Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu hariç) devletin tekeli olan Transneft'e aittir ve bu şirket tarafından işletilmektedir; diğer petrol ürünleri boru hatları, yan kuruluşu olan Transnefteproduct'a aittir ve işletilmektedir. Transneft şu anda Rus petrolünü Asya-Pasifik pazarlarına (Çin, Japonya, Kore) getirecek Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattını inşa ediyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin