Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rumlar yeni oyun peşinde

Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda Osmanlı döneminde Kıbrıs masaya yatırıldı. Osmanlı'nın Kıbrıs'ı barış ve huzur adası haline getirmesinin sırrının vakıf medeniyetinde olduğu açıklandı.
Rumlar yeni oyun peşinde
10 Ekim 2015 00:00:00
Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda Osmanlı döneminde Kıbrıs masaya yatırıldı. Osmanlı'nın Kıbrıs'ı barış ve huzur adası haline getirmesinin sırrının vakıf medeniyetinde olduğu açıklandı.

İSMAİL ZELVİ - KIBRIS

Kıbrıs'ta, Bağcılar Belediyesi ile Yakın Doğu Üniversitesi tarafından organize edilen "Osmanlı Dönemi'nde Kıbrıs" konulu sempozyumda günümüz Kıbrıs sorununa da ışık tutacak konular ele alındı. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı Kıbrıs'ın 1571 yılında fethinden itibaren 307 yıl Osmanlı yönetiminde kaldığını huzur ve istikrarın sürdüğünü, Osmanlı'nın Rumları Katoliklerin baskısından kurtararak dini özgürlük tanıdığını Rum kiliselere vergi topla hakkı verdiğini anlattı.

Kıbrıs Vakıf toprağı

Sempozyumun düzenleyicilerinden Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Çapak, "Kıbrıs 1571'de Sultan 2. Selim zamanında fethedildi. Osmanlının adaya gelişiyle başta dini sahada olmak üzere siyasal, sosyal yönünün geliştirilmesine çaba sarf etti. Kıbrıs'ın tarih, sosyal, kültür yapısını önemsedi. Lefkoşa, Girne ve Magosa olmak üzere medrese, külliye ve camii inşa edildi. Vakıflar kurdu, toplumun bir arada yaşaması, hizmet alınması için seferber edildi" şeklinde konuştu.

Rumlar yeni oyun peşinde

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş da konuşmasında Kıbrıs'la ilgili görüşmelerin yapıldığı bir dönemde bu sempozyumun yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Rumların Enosis'i ilan etmesinin ardınan 1960 yılında ortak bir cumhuriyetin kurulduğunu ifade eden Bektaş, şöyle konuştu:" Kıbrıslı Türkleri yok etmek istediler. Ancak Yunan cuntasının ardından 1974'de Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleştirildi. Rumlar yeniden o eski günlere dönmek istiyorlar" dedi.

Tarihi dinamiklerin farkında olunmalı

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ise yaptığı konuşmada, "Kıbrıs davası bir kurumun sürdürebileceği bir konu değil. Yüzyıllardır Türk milletinin savunduğu sahiplendiği bir konudur. Tarihimizin farkında olunması, önümüze döneme sağlıklı bakılabilmesi açısından bu konu önem arz ediyor. Mesele bugün bizi şekillendiren yarın bizi şekillendirecek dinamiklerin farkında olmaktır" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs'ın fethi sıradan bir fetih değil

Açılış konferansını veren Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğdu ise, Osmanlı tarihinde iki büyük fetih olduğunu birinin İstanbul diğerinin ise Lefkoşa'nın fethi olduğunu belirterek, "Lefkoşa'nın fethini iyi anlamak gerekir. Kıbrıs'ta eğer bugün Türkler Müslümanlar varsa bu fetih sayesindedir. Kıbrıs tarihi ve kültürüyle ilgili her dilde bir çok yazı vardır. Bu yazıların Türkçeye tercüme edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Açılış programında Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Mehmet Akif Erdoğdu'ya lale desenli bir İznik çinisi hediye etti.