Ruanda'da soykırım radyosu RTLM tiyatro sahnesine taşındı
Ruanda'da 1994 soykırımını tetikleyen ve nefret dili kullanan Radio Television Libre des Mille Collines (RTLM) radyosunun hikayesi tiyatro oyunu oldu.
Tutsilere karşı yapılan soykırımın 29. yıl dönümünde ülkenin çeşitli şehirlerinde sahneye konan "Nefret Radyosu" oyunu, soykırımda başı çeken ve halkı nefrete sürükleyen medya kurumunun hikayesini eleştiriyor.
Ruanda hükümetinin de destek verdiği tiyatro oyununda, RTLM radyosunun ülkedeki tüm Tutsileri alay konusu yaparak öldürülmesi gereken canlılarmış gibi yansıtması anlatılıyor.
The New Times gazetesine konuşan tiyatro oyuncularından Diogene Ntarindwa, RTLM'nin çok yönlü bir propaganda yürüttüğüne dikkati çekerek, halkı ve özellikle de gençleri etkilemek için mizah ve çağdaş müzikleri kullandığını söyledi.
Ntarindwa, oyunla sadece nefret dilinin tehlikesini göstermeyi değil aynı zamanda tüm dünyaya ülke tarihini öğretmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
- 100 gün süren soykırım
Ruanda'da 1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmış, ülkede 100 gün süren katliamda, 800 binden fazla ılımlı Hutu ve Tutsi hayatını kaybetmişti.
Tarihin en büyüklerinden kabul edilen soykırım nedeniyle her yıl Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 7 Nisan'da "Ruanda Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü" düzenleniyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.