RTÜK, bazı dizi ve programlara cezayı kesti
RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, üst kurulun haftalık olağan toplantısında izleme uzmanlarının hazırladığı raporlar gündeme alındı.
TV 8'de yayımlanan "Kırmızı Oda" dizisini inceleyen üst kurul, dizide annesi tarafından küçük bir kız çocuğuna yönelik yoğun fiziksel ve psikolojik şiddete başvurulduğu gerekçesiyle sorumlu yayıncılık anlayışının yok sayıldığı görüşüne vardı ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'daki yayın ilkelerinin ihlali nedeniyle kanala para cezası uygulanmasına karar verdi.
"Sefirin Kızı" dizisinde kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı sahnelerin yer aldığı gerekçesiyle Star TV'ye para cezası uygulanmasını kararlaştıran kurul, "Çukur" dizisindeki şiddet sahneleri ile "Arıza" dizisinde küfürlerin doğrudan duyulması, Türkçenin kaba ve düzeysiz kullanımı ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek sahneler nedeniyle de Show TV'ye idari para cezası verilmesine hükmetti.
Kurul, FOX TV'de yayımlanan "Sen Çal Kapımı" dizisindeki bazı görüntülerin genel ahlaka ve Türk aile yapısına aykırı olduğuna, "Baraj" dizisinde ise toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden nitelikte yayın yapıldığına hükmederek, kanala idari para cezasına uygulanmasına karar verdi.
Haber programlarına ceza
Kurul toplantısında Halk TV'de yayımlanan "Özlem Gürses ile 20. Saat" programında dijital bir yayın organında yer alan "Bahçeli'ye aşı yapan hemşire dövüldü" şeklindeki haberin gerçekmiş gibi ekrana taşındığı belirtildi ve soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan bir haberin doğruluğundan emin olmadan verildiği gerekçesiyle kanala idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.
Üst kurul, yine Halk TV'de yayımlanan "Kayda Geçsin" programında herhangi bir kanıt, bulgu ya da belgeye dayandırılmadan sarf edilen sözlerle Türk Polis Teşkilatının itham edildiğine hükmetti. Bu şekilde yasadaki yayınların "kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" hükmünün ihlali nedeniyle kanala idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
"Militan" sözü nedeniyle yaptırım
Üst kurul, Habertürk'te yayımlanan "Enine Boyuna" programında bir konuk tarafından sarf edilen "Vali militan, kaymakam militan, yargıçlar militan" sözlerinin kişi ve kurumları zedeleyecek nitelikte olduğu kanaatine vardı.
Yayının kamusal sorumluluk anlayışıyla bağdaşmadığına hükmeden kurul, basın meslek ilkeleri çiğnenerek kişi veya kuruluşları eleştiri sınırlarını ötesinde yeren yayın dolayısıyla kuruluşa idari para cezası verilmesine karar verdi.
Tele 1'e ceza
Kurul, "Zamanın Ruhu" programında küfür içeren ifadelerin engelleme yapılmadan ve korumalı saatlerde ekrana getirilmesi nedeniyle Tele 1'e idari para cezası verilmesine hükmetti.
Üst Kurul, kanaldaki "Anında Manşet" programı hakkında hazırlanan uzman raporunu da inceledi. Yayında bir hukuk devletinde kuvvetler ayrılığı ilkesinin güvencesi konumunda bulunan yargı camiasının tahkir ve tezyif edildiğini belirleyen RTÜK, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı'na yönelik bazı sözlerin de eleştiri sınırlarını aştığı kanaatine vardı. Üst Kurul, bu şekilde 6112 sayılı kanunun ihlali nedeniyle kanala idari para cezası verdi.
Kurul toplantısında, "Zafer Arapkirli ile Akşam Haberleri"nde Boğaziçi Üniversitesi olayları konu edilirken kişi veya kurumlar hakkında küçük düşürücü ve iftira niteliği taşıyan ifadeler kullanıldığı gerekçesiyle KRT'ye idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.
FOX TV Ana Haber'e ceza
Üst kurul toplantısında ele alınan raporda, FOX Ana Haber bülteninde, süt üreticisinin 2020 yılı tarımsal desteklerini alamadığının iddia edildiği, ancak adı geçen üreticiye tarımsal destek ödemelerinin yapıldığının Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlendiğine yer verildi.
Kurul, soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberlerin, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlandığı gerekçesiyle kanala idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.
Üst kurul, sağlık beyanıyla sahte ürün ve ilaç satan, halkın manevi duygularını istismar eden yayıncılara da ağır yaptırımlar uyguladı.
Halkı dolandıran Şu TV'nin yayın lisansı iptal edildi.
Güçlü, HM (Haberin Merkezi), Park TV, Ful TV, 363 TV ve Berat kanallarına yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezaları verildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.