Dolar (USD)
34.23
Euro (EUR)
36.71
Gram Altın
2934.05
BIST 100
8862.32
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Romanov koyun fiyatları ne kadar?

Soğuk iklime dayanıklılığıyla bilinen Romanov koyunu Türkiye''de son zamanlarda yatırımcıların gözdesi haline geldi. Özellikle hayvancılık yapanların ilgi odağı haline gelen Romanov koyunu araştırılan ve merak edilen konular arasında. Peki Romanov koyunu nedir? Özellikleri neler? Romanov koyun fiyatları ne kadar? İşte haberimiz...
Romanov koyun fiyatları ne kadar?
13 Ekim 2018 12:35:00
Soğuk iklime dayanıklılığıyla bilinen Romanov koyunu Türkiye''de son zamanlarda yatırımcıların gözdesi haline geldi. Özellikle hayvancılık yapanların ilgi odağı haline gelen Romanov koyunu araştırılan ve merak edilen konular arasında. Peki Romanov koyunu nedir? Özellikleri neler? Romanov koyun fiyatları ne kadar? İşte haberimiz...

Soğuk iklime dayanıklılığıyla bilinen Romanov koyunu Türkiye'de son zamanlarda yatırımcıların gözdesi haline geldi. Özellikle hayvancılık yapanların ilgi odağı haline gelen Romanov koyunu araştırılan ve merak edilen konular arasında. Peki Romanov koyunu nedir? Özellikleri neler? Romanov koyun fiyatları ne kadar? İşte haberimiz...

Romanov koyun fiyatlarına değinmeden önce bu koyun ırkının ülkemiz ve dünyada neden bu denli ilgi çektiğini biraz irdeleyelim.

Romanov koyunu (Ovis aries), her türlü iklim şartlarına uyum sağlayabilen ve senede iki kere üreyebilen bir koyun türüdür. Doğal yaşam alanlarının Rusya ve Ukrayna’da bulunduğu Romanov koyunları, her üremede yaklaşık 5 yavru vermesiyle bilinmektedir. Hızla üremesi ve yaşam koşullarına dayanıklı olması Romanov koyunlarının hayvan ticareti yapan kişiler için avantajlı bir konuma getirmektedir.

Romanov cinsinin eti ve yünü de oldukça kaliteli ürünler ortaya çıkmasını olanaklı hale getirmektedir. Romanov cinsi koyun ile yapılan et yemekleri dünyada pek çok restoran menüsünde yer almaktadır. Aynı şekilde yünü tekstil sektöründe tercih edilmektedir. Her yönüyle beslenmesi ve ticareti avantajlı olan bu koyun türünün ülkemizde de çiftlikleri bulunmakta ve rağbet görmektedir.

Romanov koyunu Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden geldiği için ticareti ekstra maliyetlere neden olabilmektedir. Özellikle dolar kuru endeksli olması ve doların ülkemizde yükseliş içerisinde olması, koyun ithalatında fiyatların yükselmesine yol açmıştır.

Romanov Koyun Fiyatları

Bu koyun ırkı hakkında merak edilenlerin başında Romanov koyun fiyatları ne kadar sorusu gelmektedir. Bizler bu yazımızda ülkemizde ne kadara satıldığından ve yurt dışından getirtirseniz ne kadara mal olacağından bahsedeceğiz.

Türkiye’de Romanov Koyun Fiyatları:

Romanov fiyatları genel olarak mevsimsel değişiklik gösterebilir. Diğer ülkelere göre Türkiye’de fiyatlar ne yazık ki yüksektir. Ukrayna’da yetişkin bir Romanov koyunun fiyatı yaklaşık 200 ile 270 dolar aralığında değişiklik göstermektedir.

Türkiye’de ise;

Erkek Romanov Koyun Fiyatları:

Ortalama Fiyat: 300 ∼ 400 dolar

Ukrayna ve Rusya’dan ticareti yapılan koyun türlerinde ödeme aracı dolardır. Dolar kurundaki değişimler ise fiyatlarda bazı oynamalara neden olabilmektedir. Ukrayna’da ortalama 100 dolara satılan Romanov erkek koyunu fiyatları, ithalat ve gümrük vergisine eklendiğinde Türkiye’ye girişi yaklaşık olarak 300-400 dolar arasındadır. Türkiye’de doların yükseliş ivmesinde olması ise totalde yüksek maliyetli bir ticaret ortaya çıkartmaktadır.

Ayrıca Romanov koyunlarının ithalatının zor yapılması ve damızlık olarak satılması fiyatının yüksek olmasına neden olan faktörler arasında yer almaktadır. Fakat koyunların maliyeti yüksek olsa dahi hızlı bir şekilde üremesi ve lezzetli ürünler ortaya çıkartması olası zararların önüne geçilmesine neden olmaktadır.

Dişi Romanov Koyun Fiyatları:

Ortalama 300 ∼ 400 dolar

Romanov dişi koyunları, sürü içerisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Özellikle Romanov koyunlarının avantajı olan hızlı üreme için sağlıklı dişilere ihtiyaç bulunmaktadır. Sağlıklı dişi Romanov koyunlarının fiyatları da yine erkek fiyatları ile paralel olmaktadır. Dolar kuru üzerinden satışı yapıla dişi koyun fiyatlarının maliyeti 300-400 dolar civarındadır. Ancak yol masrafları eklendiğinde oldukça yüksek maliyetler ortaya çıkmaktadır. Yurtdışından koyun ticaretinde en önemli maliyet ise yol masraflarıdır.

Yurt dışından hayvan taşımacılığı yapan nakliye şirketlerinde bir TIR’ın maliyeti yaklaşık 50.000 TL civarındadır. Bu yüksek yol maliyeti ise büyük sürüler alındığında hayvan ticareti yapan kişilere avantaj sağlamaktadır. Örneğin, 200-300 erkek ve dişi koyundan oluşan bir dev bir sürünün yurtdışından getirilmesi yol masrafları göz önüne alındığında idealdir. Ancak 50-100 koyunun yurtiçindeki Romanov çiftliklerinden temin edilmesi daha karlı olmaktadır.

Kuzu Romanov Fiyatları:

Ortalama 200 ∼ 250 dolar

Romanov kuzuları, sütten kesildikten sonra 3-6 aylık iken satılmaktadır. Romanov kuzularının fiyatları kaç aylığına olduğuna göre değişim göstermektedir. Kuzular 3 aylık olduktan sonra gebe kalabilmesine rağmen bu tavsiye edilmemektedir ve 6 aylık olduktan sonra gebe kalması sağlanmalıdır. Özellikle yetiştirmek ve damızlık olarak alınacak kuzu fiyatları ortalama 200-250 dolar arasında değişmektedir.

Romanov Koyunu Yurt Dışından Nasıl Getirtilir?

Romanov koyun ithalatı ülkemizde öneminin artmasıyla artış göstermiştir. Genellikle Rusya’dan gerçekleştirilen Romanov koyun ithalatı yönünü son zamanlarda Ukrayna’ya çevirmiştir. Mevcut düşük maliyet ve ulaşım kolaylığı tercih sebepleri arasında sayılmakta olup, Ukrayna’dan Romanov Koyunu satın almak hem fiyat hem de zaman bakımından avantajlı olmuş durumdadır.

Romanov Koyunu nasıl getirilir sorusu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Ukrayna’da Romanov Koyun satışı ve üretimi konusunda hizmet veren büyük besi çiftlikleri bulunmaktadır. Direk bu besi çiftlikleri ile iletişime girerek ithal edebilir veya ülkemizde güvenilir bir firma ile iletişime geçerek koyunlarınızı ithal ettirebilirsiniz. Bu alanda gerekli olan nakliye, gümrük fiyatları ve işleyişin nasıl olduğunu önceden öğrenmenizde fayda olacağını düşünüyoruz. Size bu konuda deneyimli bir gümrük müşaviri yardımcı olacaktır.

Gerekli olan diğer prosedürler ise Tarım Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı onayını gösteren belgelerden oluşmaktadır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin