Rokanın inanılmaz faydaları
Limon ve tuz eşliğinde harika bir lezzete dönüşen rokanın faydaları saymakla bitmiyor. Lezzeti kadar sağlıkla da olan rokanın faydaları nelerdir? Roka hangi hastalıklara iyi gelir? İşte rokanın inanılmaz faydaları...
Roka, yoğun olarak tüketilen besinlerden bir tanesidir. Bu tüketim sıklığının sebebini yalnızca rokanın tadıyla açıklamak doğru olmaz. İçeriğinde bolca bulunan mineral ve vitaminler dolayısıyla oldukça sağlıklı bir besin maddesi olarak tanımlanan roka, sağlıklı bir beslenme düzeninde mutlaka yer verilmesi gereken temel taşlar arasında yer alır. Rokanın düzenli olarak ve vücudun ihtiyaç duyduğu oranda tüketilmesi, vücudun genel sağlığı açısından oldukça faydalı bir davranıştır.
Antioksidan içeriği sayesinde hastalıkları önler
Roka, oldukça zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu özelliği dolayısıyla düzenli olarak tüketilmesi halinde soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara koruma sağlarken serbest radikaller sebebiyle meydana gelen kanser sorununa karşı verilen mücadelede de antioksidanların önemi büyüktür.
Kemik sağlığını destekler
Roka, kemik gelişimine katkı sağlayan önemli ürünlerden bir tanesidir. Kemiklerde meydana gelmesi muhtemel hasarların roka tüketerek önlenmesi mümkündür. Bu bağlamda özellikle kemik gelişimi henüz tamamlanmamış çocuklar ve kemiklerinin yapısında zayıflama söz konusu olan yaşlılar için roka tüketiminin önemi büyüktür.
Cildi yeniler
İçeriğindeki mineraller sayesinde cildi yenileyen roka, cildin pürüzsüz bir hal alıp canlı bir görünüme kavuşmasını mümkün kılar. Cilt kusurlarının giderilmesi için uygulanan alternatif tedavi yöntemlerinde rokaya yer verilebilir.
Saçları canlandırır
Kalsiyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengin bir yapıya sahip olunan roka, saçların parlak bir hal almasını sağlar ve saç dökülmelerini önler.Yeşil yapraklı sebzeler bazı kişiler tarafından oldukça sevilerek tüketilir. Sevilerek tüketilen bu yeşil yapraklı sebzelerin sağlık açısından da birçok faydası vardır. Özellikle yaşlı kişiler ve hasta kişiler sağlıkları için daha çok sebze ağırlıklı beslenirler. Kışın yetiştirilen roka, maydanoz, tere otu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler genellikle salatalara doğranarak afiyetle tüketilir. Bu sebzelere zeytinyağı ve limon suyu da ilave edilince salatalar daha lezzetli ve daha şifalı olur.
Rokanın faydaları
Roka A ve C vitaminlerini içerir.
İçeriğinde potasyum, demir ve kükürt gibi mineral maddeler de bulunur.
Zayıflamak isteyenlerin de diyet listesinden ayırmadıkları bir sebze türüdür. Kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramında 25 kalori vardır. Kilo vermek isteyen kişiler rokayı bolca tüketebilir.
Cinsel gücü arttırarak cinsel hayatın düzenlenmesine yardım eder.
İyi bir idrar söktürücüdür.
Sindirim sistemini rahatlatarak hazımsızlığı ve şişkinliği önler.
Astıma karşı da fayda sağlaması roka faydaları arasındadır.
Bağırsak iltihaplarını önlemeye yardım eder. Bağırsaklar için faydalıdır.
Kas kasılmalarını engeller.
Kan damarlarına fayda sağlar.
Omega 3 açısından zengin bir sebzedir.
Birçok kanser türünün engellenmesine yardım eder. Kanserli tümörlerin büyümesini engeller.
Özellikle prostat, göğüs, kolon ve yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlar.
Vücudun toksin maddelerden arınmasına yardım eder.
Kolesterolün dengelenmesine büyük katkı sağlar. Kolesterol rahatsızlığı yaşayanlar rahatlıkla tüketebilir.
Anemi yani kansızlığa karşı da oldukça faydalı bir bitkidir.
Mideyi rahatlatır, mide için faydalıdır.
Karaciğer için büyük bir sağlık kaynağıdır.
Antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.
Tırnaklar ve saç için de fayda sağlar. Cildin güzelleşmesine yardım eder.
İyi bir kalsiyum ve demir kaynağıdır.
İskorbüt hastalığına karşı koruma sağlar.
Kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Kemik ve eklem ağrılarının giderilmesini sağlar.
Beyin fonksiyonlarını geliştirici özelliği vardır.
Alzheimer hastalığının tedavisine katkı sağlar.
Dalak için faydalı bir bitkidir.
ROKA NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Bu şifalı sebzeyi pişirerek tüketmek yerine salatalarda çiğ olarak tüketmek gerekir. Roka pişirildiğinde içindeki birçok vitamin ve minerali kaybeder. Bu yüzden yüksek ısıda uzun süre pişirmek yerine en fazla 5 dakika suda haşlayarak yada hiçbir işlem uygulamadan çiğ salatalarda tüketmenizi öneririz. Ayrıca hazırlanan sandviçlerin içine de bu şifalı sebzeyi koyarak tüketebilirsiniz. Ceviz ve peynir ikilisi ile de salata şeklinde tüketilmesi sıklıkla tercih edilir. Yoğurtla sos hazırlayarak tüketilmesi de oldukça lezzetlidir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.