Rokanın faydaları nelerdir? Zararı var mıdır?
Roka ülkemizde oldukça tüketilen bir sebzedir. İçindeki mineral ve vitaminler sayesinde birçok sağlık sorununa deva niteliğindedir? Peki Rokanın faydaları nelerdir? Zararı var mıdır?
Ağırlıklı olarak tadı acımtırak bulunsa da limon ile birlikte tüketildiğinde oldukça lezzetli olan ve herkes tarafından sevilen bir besindir. Roka, ülkemizde ve dünyada yemeklerde ve salatalarda sıklıkla tüketilir.
Bu yoğun tüketiminin sebebi yalnızca lezzetli ve yiyeceklere yakışan bir besin olması değildir. Roka, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde çok ama çok sağlıklı bir besindir. Bu yönüyle sağlıklı beslenmenin oldukça önemli temel taşlarından biri olabilmektedir.
Rokayı düzenli olarak ve vücuda gerektiği miktarda tüketmek insan sağlığı için oldukça faydalı olmaktadır ve etkileri bazen hızla bazen de uzun vadede görülebilmektedir. Gerekli sıklıkla roka tüketen insanların sağlıklı olması kaçınılmaz bir durumdur.
1. Antioksidan
Roka muhteşem bir antioksidan özelliği taşımaktadır. Bu sebebiyle düzenli olarak tüketmeyi gerektirmektedir. Rokayı antioksidan özelliğinden dolayı düzenli tüketenler soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan kolayca korunabilirler.
2. Kemik
Rokanın kemik sağlığı için de oldukça büyük faydaları bulunur. Kemik gelişimine katkı sağlayan roka, kemiklerde olması muhtemel hasarların da önüne geçmek için faydalıdır. Dolayısıyla çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar kemik sağlıkları için düzenli olarak ve yeterli miktarda roka tüketmelidirler.
3. Göz Sağlığı
Roka gözlere de çokça iyi gelmektedir. Bu sebeple gözlerde ortaya çıkması muhtemel birtakım rahatsızlıkların da önüne geçmek konusunda faydalıdır. Eğer ki gözlerinizde ileriki yaşlarda birtakım rahatsızlıkların olacağından şüpheleniyorsanız kesinlikle belirli miktarda roka tüketmelisiniz.
4. Cilt Sağlığı
Roka içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilde de oldukça yararlı bir besindir. Cildin yenilenmesini ve canlı bir görünüm kazanmasını sağlayan roka, ciltte meydana gelen birtakım kusurların giderilmesinde de önemli rol oynamaktadır.
5. Saç Sağlığı
Roka içeriğindeki kalsiyum ve demir sayesinde saç sağlığı konusunda da büyük bir öneme sahiptir. Saçları parlaklaştırarak güçlenmesini sağlayan roka aynı zamanda saç dökülmeleri konusunda da etkilidir.
6. Kas Sağlığı
Kas sağlığı konusunda roka pek çok yarara sahiptir. Özellikle kaslarda meydana gelen kasılmaları önleme konusunda oldukça olumlu bir etkisi vardır. Kas kasılmasını önlemek için düzenli olarak ama aşırıya kaçmadan roka tüketebilirsiniz.
7. Alzheimer
Roka, alzeheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. Benzer şekilde alzheimer hastalığının tedavisinde de güçlü rol oynayan bir besindir. Özellikle yaşlılarda görülen alzheimer hastalığı riskinden korunmak için vücudun ihtiyacı olduğu miktarda roka tüketebilirsiniz.
Rokanın Diyetinizdeki ÖnemiRoka insanların diyetlerinde özellikle salatayla birlikte ya da sade olarak tükettiği bir besindir. Fakat bu noktada bir uyarımız olacaktır. Çünkü rokanın iştah açıcı özelliği vardır.
Dolayısıyla kilo vermek ve zayıflamak için diyet yapan insanların rokayı diyet öğünlerinde sıklıkla tüketmeleri onlar için problem yaratabilmektedir. Bu sebeple diyet gıdalarınızda rokayı az miktarda ve sağlıklı olması için kullanmanız kilo verme sürecinde size yardımcı olmaktadır. Aksi takdirde kilo vermek isterken sürekli acıkan bir bünyeyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yolunda giden bir diyetin sekteye uğramaması için belirli bir miktarda roka tüketmek faydalıdır. Ancak öte yandan rokanın oldukça düşük kalorili bir yeşillik olduğunu da hatırlatmak gerekir.
Fazla Roka Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?Roka genel anlamda insan sağlığı için oldukça faydalı bir yeşilliktir. Ancak her sağlıklı ve sağlıksız besinde olduğu gibi rokada da aşırıya kaçan tüketim çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.
Belirgin bir rahatsızlığı olan kişilerin rokayı dikkatli tüketmeleri gerekir. Özellikle düzenli roka tüketmeden önce doktorlarına danışmaları da büyük önem taşımaktadır. Bununla beraber kimi insanlarda roka gaz yakabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için rokayı doğru şekilde tüketmek gerekir. Unutulmamalıdır ki yalnızca sağlıksız gıdalar değil sağlıklı gıdalar da haddinden fazla tüketildiğinde birtakım sorunlar yaratabilmektedir.
Bu sebeple vücudunda ihtiyacından fazlasını kesinlikle tüketmemek gerekmektedir. Her ne kadar rokanın sağlıklı bir besin olduğunu söylesek de bu aşırıya kaçma durumuna karşı zararlı olabileceğini hatırlatmakta fayda vardır. Sağlıklı beslenme için rokayı da vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda tüketmek oldukça kıymetli bir hal almaktadır.
Rokanın Besin Değerleri100 g rokada;
- Kalori (kcal) : 25
-
Karbonhidrat (g) : 3.65
- Protein (g) : 2.58
- Yağ (g) : 0.66
- Lif (g) : 1.6
- Kolesterol (mg) : 0
- Sodyum (mg) : 27
- Potasyum (mg) : 368
- Kalsiyum (mg) : 160
- Vitamin A (mg) : 113
- Vitamin C (mg) : 15
- Demir (mg) : 1.46
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.