Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.52
Gram Altın
3053.83
BIST 100
10022.29
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

RODAJ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Rodaj nedir, nasıl yapılır sorusu araç sahipleri tarafından merak edilip araştırılan bir konudur.
RODAJ NEDİR, NASIL YAPILIR?
28 Aralık 2022 14:48:37
Rodaj nedir, nasıl yapılır sorusu araç sahipleri tarafından merak edilip araştırılan bir konudur.

Rodaj nedir, nasıl yapılır sorusu araç sahipleri tarafından merak edilip araştırılan bir konudur.

Rodaj kelime kökü Fransızcadan gelmektedir ve alıştırma anlamında kullanılmaktadır. Dolayısıyla araç içi parçalarının birbirine alışmasını sağlayan sistemler rodaj olarak adlandırılabilir. Araç modelleri tasarlanırken çeşitli parçalar kullanılır. Ancak bu parçalar doğru şekilde bir araya getirildiğinde doğru performans sergiler. Bu yüzden araç içinde kullanılan ve montajı tamamlanan parçaların birbiri ile uyum içerisinde olması gerekir. Rodaj, tam da bu noktada devreye girer.

RODAJ NEDİR?

Rodaj nedir sorusunu merak edenler için, rodaj uyumlaşama işleminin tümüne verilen isimdir. Rodaj daha çok araç parçaları arasındaki uyumun sağlanmasını hedefler. Böylece hem motorun hem de motora monte edilen parçaların birbiriyle uyum içinde çalışması işlemi rodaj ile mümkün hale gelir. Araç içi ekipman dizayn edildikten sonra bir alışma süreci oluşur. Bu alışma süresinde araç parçaları birbiriyle uyumlu hale gelir. Ancak her araç parçası için bu süre değişiklik gösterir. Yani araç parçaları aynı anda uyumlu hale gelmeyebilir. Araç parçalarının bir birine alışma evresi yalnızca sıfır araçlarda meydana gelen bir durum değildir. Parça değişikliği yapıldığında da bir alışma evresi ortaya çıkar. Rodaj araçlar arasındaki uyumun düzenli bir şekilde sağlanmasına yardımcı olur ve bu durum da sürüş konforuna olumlu yönde etki eder.

rodaj nedir_3139a709585edcfaba612eac18123380.jpg

RODAJ NASIL YAPILIR?

Rodaj nasıl yapılır sorunun yanıtı da sıklıkla merak ediliyor. Motor ile araç parçaları arasında oluşması gereken alıştırma evresi belirli bir km aşımı gerektirir. Ortalama 1500 km kadar süren bu alıştırma süresi içerisinde yapılması gerekenlerden biri motorun harekete geçirilmesinden sonra sıcaklığın belirli seviyeye gelmesini beklemektir. Araç kullanılırken gaz pedalına dikkatli bir şekilde basılmalıdır. Gaz için pedala sert ve güçlü basılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Araç hızlandırılırken ya da yavaşlama evresine girildiğinde bu işlemler yavaş yapılmalıdır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin