Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Rize'de Türkçe coşkusu

Dünyanın en kapsamlı organizasyonları arasında gösterilen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 11'incisi başladı. Olimpiyatların il etkinlikleri 25 ülkeden 80 öğrencinin katılımı ile Rize'de gerçekleştirildi.
Rize'de Türkçe coşkusu
03 Haziran 2013 00:00:00
Dünyanın en kapsamlı organizasyonları arasında gösterilen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın 11'incisi başladı. Olimpiyatların il etkinlikleri 25 ülkeden 80 öğrencinin katılımı ile Rize'de gerçekleştirildi.

Rize Yeni Şehir Stadyumu'ndaki Türkçe Olimpiyatları'na Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve 15 bin kişi izledi.

Program öncesi konuşan Bakan Yazıcı, 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Türkçe Olimpiyatları'nın Rize'de de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirip şöyle konuştu: "Türkçe Olimpiyatları demek kardeşlik demektir, birlik demektir, insanlık değerlerine sahip çıkmak demektir. Asya'dan, Afrika'dan, Avrupa'dan dünyanın değişik yerlerinden dünyanın merkezi Türkiye'ye, Türkiye'nin en güzel kenti Rize'ye, ikinci vatanınıza hoş geldiniz. Dil çok önemlidir ama diller arasında Türkçe çok daha önemlidir. Biz medeniyetlere beşiklik yapmış bir milletiz. Biz inançların beşiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Tarihin derinliklerinde var olan değerlerimizi ki; bunların hepsi insanlık değerleridir. Bunları taşımak iletmek, yaygınlaştırmak, Türkçe dilinin öğretilmesi ile mümkündür. Bu bakımdan dünya çapında en büyük, en özel organizasyonlardan biri olan Türkçe Olimpiyatlarını düşünce olarak ortaya koyan ve 11 yıldan bu yana büyük bir titizlikle, her geçen yıl daha da büyüterek gerçekleştiren herkese teşekkür ediyoruz. Türkçe olimpiyatları birlik demektir. Son olarak şunu ifade etmek isterim. Bu muazzam etkinliğin düşünce bazında uygulamaya konulmasında itici güç olan Fethullah Gülen Hocaefendi ve beraberindeki insanlara sonsuz teşekkür ediyorum."

Programda sahne alan Gürcistanlı Ana Romanadze 'yoruldum', Azerbaycanlı Türkan Aliyeva 'senden öğrendim', Tunuslu Muhammed Taha 'dağlar dağlar', Kenyalı Gabriel Kimuhu 'hakim bey', Moritanyalı Sidi Muhammed 'düşler sokağı', Madagaskarlı Tiavina Rajaonary 'severek ayrılalım' ve Arnavutluk'tan Pamela Hajderaj 'bir zamanlar deli gönlüm' isimli şarkıları seslendirdi. Özel beceri kapsamında sahne alan Bosna Hersekli Dalila Mujcinoviç'in hayatını kaybeden Karadenizli şarkıcı Kazım Koyuncu'nun 'işte gidiyorum' isimli eserini okuması stattakilerden büyük alkış aldı. Program, Yemen ve Iraklı öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından tüm öğrencilerin ve protokolün hep birlikte seslendirdiği 'yeni bir dünya' isimli şarkının okunmasının ardından son buldu.